Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 2. Melinda
Veszprém
1°C
2023. december 2. Melinda
Veszprém
1°C

Két hét múlva indul a V-Bike

2023. június 16. 16:35
Már csak két hét, és elindul az elektromos közbringarendszer Veszprémben. A város és a cég vezetői pénteken mutatták be a sajtónak a kerékpárokat, és beszéltek a kölcsönzés mikéntjéről is.

Az elektromos bringákat a város tíz pontján lévő dokkoló állomásokból kölcsönözhetjük majd ki, és az ilyen állomásokon adhatjuk le őket. Lehetőség lesz alkalmi – napi, 3 napos vagy heti – jegyek vagy hosszú távú, fél illetve egy éves bérletek váltására is. Akár jeggyel, akár bérlettel indítjuk a kölcsönzést, az első fél óra használat minden alkalommal felármentes, ezt követően pedig minden megkezdett fél óra ötszáz forintba kerül (a megváltott jegy vagy bérlet árán felül). Jegyeket online vagy a dokkolóállomások automatájában is válthatunk, bérletet viszont csak a V-Busz értékesítőpontján szerezhetünk be.

A bérletesek plasztik kártyával oldhatják fel a biciklitA bérletesek plasztik kártyával oldhatják fel a biciklit

A bérletként szolgáló plasztikkártyát elég hozzáérinteni a kerékpártároló oszlopához, és máris használhatjuk a kiválasztott biciklit. Beállíthatjuk az elektromos rásegítés erősségét, az ülésmagasságot, és hét fokozatú váltóval is felszerelték a magyar gyártmányú járgányokat, így tényleg mindenki megtalálhatja a saját ritmusát. Polgári István, a rendszert üzemeltető V-Busz vezérigazgatója ezzel kapcsolatban megjegyezte: aki még nem használt elektromos kerékpárt, azt meglepetésként éri majd az élmény, a rásegítő villanymotor ugyanis tényleg “kiegyenesíti” a város szintkülönbségeit, és izzadtság nélkül közlekedhetünk akár a Séd-völgyből a Haszkovóra vezető kaptatókon is.

A kosár révén akár bevásárlásra is ideális lehet az elektromos bicikliA kosár révén akár bevásárlásra is ideális lehet az elektromos bicikli

Természetesen lehetőség van arra is, hogy teljesen kikapcsoljuk az elektromos rásegítést, és a hagyományos módon, pusztán emberi erővel, “sportos üzemmódban” tekerjünk. A kerékpárokon kosarat is találunk, valamint egy lakatot: tehát például bevásárláshoz is használhatjuk, hiszen leköthetjük egy villanyoszlophoz vagy kerítéshez, amíg befutunk a pékségbe, így nem kell attól tartanunk, hogy valaki eltolja a biciklit, miközben a mi óránk ketyeg. 

A bringákat dokkolóállomásokban hagyhatjuk, így a rollereknél tapasztalt káosztól sem kell tartanunkA bringákat dokkolóállomásokban hagyhatjuk, így a rollereknél tapasztalt káosztól sem kell tartanunk

Bárnyi Mária alpolgármester pénteken elárulta, hogy a rendszert két kerékpáros projekt, a bándi és a felsőörsi kerékpárutak maradványösszegeiből alakították ki. A rendszert a T-Systems szakmai együttműködésével hozták létre, a bringákat magyar cég, az esztergomi Neuzer gyártotta, a karbantartásukért és javításukért pedig a Nelson Bike felel. Az alpolgármester megjegyezte: bízik benne, hogy népszerű lesz az új közlekedési lehetőség, és lesz mód a hálózat bővítésére is – egy új dokkoló állomás mindenképpen érkezik még az idén, a vasútállomáshoz. 

Porga Gyula polgármester már kipróbálta a villanybringátPorga Gyula polgármester már kipróbálta a villanybringát


Porga Gyula polgármester rámutatott, hogy a város élhetőségét nagyban befolyásolják a közlekedési lehetőségek, így fontos szempont, hogy a veszprémiek a lehető leggyorsabban, legolcsóbban és leginkább környezetbarát módon tudjanak közlekedni a városon belül. Ráadásul az idén igazán indokolt a lehetőségek bővítése, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa évad miatt rengeteg turista is érkezik hozzánk. A polgármester megjegyezte: valahányszor új kerékpárút szakaszt építettek a városban, mindig érezhetően megnőtt a bringások száma, így bízik abban, hogy a V-Bike jelentette új lehetőség is sokakat csábít majd két kerékre. 

A V-Bike bérletek a V-Busz ügyfélszolgálatán, a Kereszt utcában válthatók meg a rendszer indulásától, vagyis július elsejétől kezdve. A bérletek nem a naptári évhez igazodnak, hanem a vásárlás napjától kezdve egy illetve fél éven át használhatók.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Okos parkolási rendszer segíti Veszprémben az autósokat parkolás Okos parkolási rendszer segíti Veszprémben az autósokat Már bontogatja szárnyait az az új rendszer, ami hamarosan lényegesen megkönnyíti a belvárosi parkolást Veszprémben. Ráadásul nem csak a parkolóhelykeresés kálváriáját csökkenti majd, hanem a környezetszennyezés elleni törekvésekben is nagy előrelépés lesz. A parkolásirányítási rendszernek már az élespróbája zajlik, eközben néztük át a működését az üzemeltető VKSZ Zrt. szakembereivel. 2023. november 23. 21:10 Vonattal ütközött egy autó Bakonygyiróton, késések a Győr-Veszprém vasútvonalon Vonattal ütközött egy autó Bakonygyiróton, késések a Győr-Veszprém vasútvonalon Vonattal ütközött egy autó Bakonygyiróton, a vasútállomás közelében, ezért Veszprémvarsány és Bakonyszentlászló között szünetel a vonatforgalom, a Győr-Veszprém vonalon késésekre kell számítani csütörtök délelőtt. 2023. november 23. 9:42 További tizenhat helyszínen lesznek út- és járdafejlesztések Veszprémben További tizenhat helyszínen lesznek út- és járdafejlesztések Veszprémben Elsősorban a lakossági igényekre reagálva döntött a város, hogy saját forrásból hol folytatja az útfelújításokat. A képviselők és az alpolgármester azt ígérték, hogy jövő év május közepéig elkészülnek ezek. 2023. november 15. 12:12 A hétvégén nem indít és nem fogad vonatokat a Déli pályaudvar A hétvégén nem indít és nem fogad vonatokat a Déli pályaudvar Komplex karbantartás miatt nem indít és nem fogad vonatokat a budapesti Déli pályaudvaron november első hétvégéjén, szombaton és vasárnap - közölte a Mávinform a vasúttársaság honlapján szerdán. 2023. november 1. 12:02

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.