Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 15. Henrik
Veszprém
22°C
2024. július 15. Henrik
Veszprém
22°C

A Volánbusz új menetrendje egyenletesebb, bővebb eljutási lehetőségeket biztosít a Balaton északi partjára, Herend térségébe és a Káli-medencébe

2023. június 14. 10:31
Június 17-től új menetrendet vezet be a Volánbusz a Veszprém-Balatonalmádi-Balatonfüred települések által határolt terület autóbuszvonalain, valamint Veszprémből Herend irányába is, egyenletes és a korábbinál bővebb eljutási lehetőségeket biztosítva az érintett térségekben. A Káli-medence, valamint Badacsony, Szigliget, Keszthely és Hévíz környékének autóbuszos kínálata új, éjszakai járatokkal bővül.

A most meghirdetett menetrend is része annak a fejlesztési folyamatnak, amelynek keretében a MÁV–Volán-csoport a korábbinál összehangoltabb és kedvezőbb eljutási lehetőségeket biztosító közúti és vasúti személyszállítási kínálattal teszi vonzóbbá a közösségi közlekedést.

Új menetrend Veszprém és a Balaton északi partja között

A menetrendi fejlesztés részeként a Veszprém–Csopak–Balatonfüred, a Veszprém–Felsőörs–Alsóörs–Lovas–Csopak–Balatonfüred, a Veszprém–Felsőörs–Balatonalmádi és a Veszprém–Szentkirályszabadja–Balatonalmádi–Alsóörs–Balatonfüred viszonylatokban egyenletes eljutást biztosító, ütemes menetrendek szerint közlekednek az autóbuszok június 17-től.

Általánosságban jellemző, hogy az új menetrendnek köszönhetően valamennyi, a térségben közlekedő országos és regionális autóbuszjárat összehangoltan, a jelenleginél egyenletesebb elosztás szerint közlekedik a hét minden napján. Ezáltal a hivatásforgalmi és a turisztikai célú kiszolgálás javul, és új eljutási lehetőségekkel bővül a menetrendi kínálat. Az érintett települések és a vármegyeszékhely között egész nap egyenletesen, napközben alapvetően 30 percenként, csúcsidőben ennél sűrűbben, 10-15 percenként közlekednek majd az autóbuszjáratok szinte valamennyi relációban. Az új autóbuszos menetrendek bevezetésével egyidejűleg rendszeres vasúti csatlakozások jönnek létre Veszprémben, Alsóörsön és Balatonalmádiban, továbbá bővülnek a csatlakozások az autóbuszok között is.

A Veszprém–Szentkirályszabadja–Balatonalmádi útvonalon egyenletes elosztás szerint, munkanapokon és hétvégén nagyrészt egész nap legalább 30 percenként indulnak az autóbuszok. Munkanapokon, csúcsidőszakban ennél sűrűbben, a reggeli időszakban Veszprém felé tanítási napokon 10 percenként, tanítási szünetben munkanapokon 15 percenként, a délutáni időszakban Balatonalmádi irányába 15 percenként közlekednek a járatok. A fejlesztés részeként Balatonalmádi egyes településrészeinek elérhetősége kedvezőbbé válik, Veszprém és Budatava között egész nap óránként, Veszprém és Káptalanfüred, Csillag tér között alapvetően kétóránként, a délutáni időszakban óránként lesz biztosított az eljutás. Az új menetrendnek köszönhetően a továbbiakban Balatonalmádi és Balatonfüred között legalább óránként közlekednek majd az autóbuszok, továbbá Győrből Balatonfüred mellett már Balatonalmádi, Káptalanfüred és Alsóörs is elérhető lesz átszállás nélkül.

A Veszprémből Felsőörs érintésével Balatonfüredre közlekedő autóbuszok menetrendje is jelentősen változik, Veszprém és Felsőörs között egész nap egyenletesen, munkanapokon napközben és hétvégén alapvetően 40-60, a reggeli és délutáni csúcsidőszakban 20 percenként közlekednek az autóbuszok. A Veszprém–Felsőörs–Alsóörs–Lovas–Paloznak–Csopak–Balatonfüred viszonylatban közlekedő járatoknak köszönhetően Felsőörs, Alsóörs, Lovas és Paloznak településekről legalább óránként minden nap biztosított lesz az eljutás a megyeszékhelyre, illetve Balatonfüredre egyaránt. A járatok kétóránként Alsóörs vasútállomásra is betérnek, ahol csatlakoznak a Budapest felé és felől közlekedő vonatokhoz, ezáltal Felsőörs, Lovas és Paloznak településekről egyetlen, 15 perc körüli átszállási idővel elérhetővé válik a főváros. Veszprém és Alsóörs között további járatok is közlekednek, így a megyeszékhely és Alsóörs település déli része között munkanapokon napközben, illetve hétvégén kétóránként, munkanapokon csúcsidőben 20-40 percenként közlekednek az autóbuszok, valamint az utolsó járatok is lényegesen később indulnak. A Veszprém–Felsőörs–Balatonalmádi viszonylatban alapvetően kétóránként közlekedő járatok Veszprém vasútállomásról indulnak és oda is érkeznek, ahol csatlakoznak a Szombathely, illetve Budapest felé és felől közlekedő InterCity vonatokhoz, ezáltal Balatonalmádi könnyebben elérhetővé válik Ajka, Sárvár, Szombathely irányából, Felsőörs pedig a főváros felől.

Veszprém–Csopak–Balatonfüred viszonylaton a 73-as főúton át közlekedő távolsági és regionális autóbuszjáratok összehangoltan közlekednek, így Veszprém és Balatonfüred között egész nap egyenletes elosztás szerint indulnak. Munkanapokon egész nap 30 percenként, csúcsidőben ennél sűrűbben, már 5-15 percenként, hétvégenként a nap nagyobb részében 30 percenként lesz biztosított az eljutás a két város között. Balatonfüred kiszolgálása is kedvezőbbé válik, a gyaloglási távolságok csökkentése érdekében a reggeli és délutáni csúcsidőszakban egyes járatok a településen belül eltérő útvonalon, a Városháza, illetve az arácsi településrész érintésével közlekednek.

A nyári időszakban pénteki és szombati napokat követő napokon éjszakai járatok is közlekednek a Veszprém–Felsőörs–Alsóörs–Lovas–Paloznak–Csopak–Balatonfüred, illetve a Veszprém–Szentkirályszabadja–Balatonalmádi–Balatonfűzfő–Balatonkenese-Balatonakarattya–Balatonvilágos–Siófok útvonalakon: az autóbuszok Veszprém, vasútállomásról 23:40-kor, Balatonfüredről, illetve Siófokról 1:30 körül indulnak.

Új menetrend a Veszprém és Herend térségi autóbuszvonalakon

Új menetrend szerint közlekednek az autóbuszjáratok 2023. június 17-től Veszprémből Herend irányába is, így jelentősen javul Márkó, Bánd, Hárskút, Herend, Szentgál, Úrkút, Városlőd, Kislőd, Bakonyjákó, Farkasgyepű, Pápa, Ajka, Kolontár, Devecser, Nemeshany, Káptalanfa, Gyepűkaján, Csabrendek és Sümeg települések kiszolgálása.

A változás eredményeképpen az autóbuszok ütemes menetrend szerint indulnak, több új közvetlen kapcsolatot biztosítanak a térség települései között, bővülnek a csatlakozások az autóbuszok között, valamint az autóbuszok és a vonatok között is. Egyes vonalakon az első járat korábban, az utolsó később indul, ezzel is bővítve a kínálatot. A térség számos településéről gyakrabban válik elérhetővé a zalai és a veszprémi vármegyeszékhely is.

A Veszprém–Herend–Városlőd–Farkasgyepű–Bakonyjákó–Pápa viszonylaton közlekedő autóbuszok jellemzően egész nap óránként közlekednek, csúcsidőben reggel Veszprém, délután Pápa felé további járatok is indulnak. A járatok többsége Pápán a vasútállomásig meghosszabbítva közlekedik, így rövid, jellemzően 15 perces átszállási idővel biztosítanak csatlakozási lehetőséget a Pápáról Győr és Celldömölk felé és felől közlekedő vonatokra.

A Veszprém–Márkó–Bánd–Herend–Szentgál–Úrkút–Ajka(–Padragkút–Halimba–Szőc–Nyirád–Zalahaláp–Tapolca) útvonalon minden nap legalább óránként, munkanapokon csúcsidőben 10-30 percenként indulnak az autóbuszok. A járatok kétóránként továbbközlekednek Ajkáról Tapolca felé, így Padragkút, Halimba, Szőc, Nyirád, Zalahaláp településekről kedvezőbbé válik Veszprém elérhetősége.

A Veszprém–Herend–Kislőd–Ajka–Kolontár–Devecser–Nemeshany–Káptalanfa–Gyepűkaján–Csabrendek–Sümeg viszonylaton Veszprém és Devecser között munkanapokon jellemzően óránként, hétvégén kétóránként közlekednek gyorsjáratok, amelyek kétóránként közvetlen járatként Devecsertől Sümeg felé indulnak tovább. A Sümeg–Győr, valamint a Devecser–Veszprém viszonylatú járatok Devecserben csatlakoznak egymáshoz, így a Sümeg és Devecser között elhelyezkedő településekről kétóránként közvetlen, illetve kétóránként 8 perces devecseri átszállási idővel lehet utazni Ajka és Veszprém felé.

A Veszprémből Márkó érintésével Hárskútra, illetve a Márkó és Hárskút között közlekedő autóbuszjáratok esetében kismértékben bővül a kínálat és változik a menetrend.

A Veszprém–Márkó–Bánd–Herend–Városlőd–Kislőd–Csehbánya útvonalon közlekedő autóbuszjáratok Márkó és Bánd településeket munkanapokon napközben és este jellemzően 30-60, a reggeli és a délutáni időszakban 5-15, hétvégén egész nap jellemzően 60 percenként szolgálják ki. A Veszprém és Herend között közlekedő valamennyi autóbuszjáratnak változik a menetrendje, a járatok Veszprém és Herend között több útvonalon közlekednek. Városlődre minden nap reggeltől estig legalább óránként indulnak autóbuszjáratok a vármegyeszékhely és a település között. A kiszolgálást elsősorban a Veszprém és Pápa között, valamint a Veszprémből Kislőd érintésével Csehbánya felé közlekedő járatok biztosítják. Kislőd településre több olyan járat közlekedik Veszprémből, melyek nemcsak a 8-as úton elhelyezkedő Kislőd, bejárati út elnevezésű megállóhelyen, hanem Kislődre betérve a Községházánál is megállnak. A Kislőd, községházát érintő járatok közül a Veszprém, autóbusz-állomásról kétóránként induló autóbuszjáratok Veszprém, vasútállomás érintésével közlekednek. A vármegyeszékhelyről Csehbányára a jelenleginél több, munkanapokon már 6 járat közlekedik.

Jelentősen bővül a Veszprém, vasútállomás érintésével közlekedő autóbuszjáratok száma is, így Márkóról, Bándról és Herendről óránként, Szentgálról, Úrkútról, Városlődről, Kislődről és Csehbányáról jellemzően kétóránként minden nap 10 perces átszállási idővel biztosít csatlakozást a Volánbusz a Budapest felé és felől közlekedő vonatokra.

Éjszakai járatok a Káli-medencében, valamint Badacsony, Szigliget, Keszthely és Hévíz környékén

Káli-kör néven új éjszakai körjáratokat közlekedtet a Volánbusz a nyári időszakban pénteki és szombati napokat követő éjszakákon az alábbi viszonylatokban:

Alsópáhok és Badacsonytomaj között: az autóbuszok mindkét irányba megállnának Hévízen, Cserszegtomajon, Keszthelyen, Gyenesdiáson, Vonyarcvashegyen, Balatongyörökön, Balatonedericsen, Szigligeten, Badacsonylábdihegyen és Badacsonyban is. A járatok menetrendjét úgy alakította ki a társaság, hogy Badacsonytomajban csatlakozást biztosítsanak a Balatonfüred felé induló, és onnan érkező éjszakai Bagolyvonatokhoz.

Tapolca és Révfülöp között Káli-kör néven: az autóbuszok megállnak a Káli medencében fekvő településeken, így Gyulakeszin, Káptalantótin, Mindszentkállán, Szentbékkállán, Köveskálon, Balatonhenyén, Kővágóörsön is, így ezekről a településekről is biztosítanak eljutási lehetőséget Tapolca és Révfülöp felé egyaránt. A járatok Révfülöpön csatlakoznak a Balatonfüred felé induló, és onnan érkező éjszakai Bagolyvonatokhoz.

vehir.hu
további cikkek
A csehbányai falunap a generációk ünnepe közélet A csehbányai falunap a generációk ünnepe A nyár egyik legjobban várt eseménye Csehbányán idén is a hagyományőrző falunap volt szombaton, amely a hőség ellenére összehozta a lakosok minden generációját egy felejthetetlen közös ünneplésre. A falu apraja-nagyja összegyűlt, hogy közösen ünnepeljék a helyi kultúrát és hagyományokat, és ezúttal is sikerült egy különleges napot varázsolniuk. tegnap 15:56 Rálőttek Donald Trumpra Rálőttek Donald Trumpra Donald Trumpot támadás érte Pennsylvania állambeli választási gyűlésén szombaton, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról. tegnap 1:23 Kezdődik a Kékszalag Fesztivál, a nyár legszínesebb hete a Balatonnál Kékszalag Kezdődik a Kékszalag Fesztivál, a nyár legszínesebb hete a Balatonnál A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is a júliusi holdtöltéhez legközelebb eső hétvégén rendezik Európa legnagyobb tókerülő viadalát, az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat. A több mint 500 vitorlásból álló mezőny július 18-án csütörtökön reggel rajtol Balatonfüredről, de nem csak a verseny ideje alatt, hanem már július 13-tól, kilenc napon át színes programforgatag várja az érdeklődőket. 2024. július 13. 12:16 A jövőben a mostani hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni A jövőben a mostani hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni A jövőben a mostanihoz hasonló hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni - közölte az MCC Klímapolitikai Intézet pénteken. 2024. július 12. 12:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.