Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 19. Emília
Veszprém
24°C
2024. július 19. Emília
Veszprém
24°C

A megújult Laczkó Dezső Múzeum nyitó tárlata méltó szimbóluma az EKF szellemiségének

2023. június 9. 14:30
Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program támogatásának köszönhetően a teljesen megújult Laczkó Dezső Múzeum újból megnyitja kapuit. A 120 éves épület a felújítást követően méltó helyszínt biztosít a nyitó tárlatnak, amely Egry József, a Balaton festője születésének 140. évfordulója alkalmából összeállított páratlan kiállítás.

A nagyközönség június 24-től látogathatja majd a kiállítást, melynek kivételes kulturális értékeit a csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón részletezték.

Az eseményt dr. Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter nyitotta meg, kiemelve, hogy az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat kezdetén, már a pályázat előkészületi munkálatai során a polgármester rendkívül fontos szempontnak tartotta, hogy ne csak a közigazgatási értelemben vett város képében gondolkodjanak, hanem a mindennapi élet, a közösségek szempontjából is.  Ebből adódóan jött létre az a természetes régió, amely több mint 100 település összefogása során alakult ki. Ez a kiállítás maga a szimbóluma ennek a törekvésnek, amit a polgármester és Veszprém megtestesít: a térségben gondolkodás. Nincsen még egy olyan művész, aki ennyire kötődne a Veszprémhez, a Balatonhoz és egyben Európához is, mint Egry József, akinek 100 évvel ezelőtti munkássága tökéletesen képviseli az EKF jelenkori szellemiségét.

Porga Gyula polgármester az infrastrukturális fejlesztések jelentőségére tért ki beszédében. Szívügye volt a városnak a Laczkó Dezső Múzeum leromlott állapotának helyreállítása, hogy az országosan védett műemlék épületét újból a közösség szolgálatába állíthassák. A mai elvárásoknak megfelelő múzeumi kiállító- és látogatóterek létrehozása, az épület akadálymentesítése és külső homlokzatának felújítása mintegy 1,7 milliárd forint támogatás mellett valósulhatott meg. Így a múzeum olyan turisztikai attrakció lehet ismételten, amely képes kiszolgálni a megnövekedett turizmust és érdeklődést, valamint a helyi igényeket is.

Mike Friderika, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. programfejlesztésért felelős igazgatója szerint hosszú út vezetett idáig, de sikeres célkitűzés volt a nemzetközi képzőművészeti színterén pozícionálni a térséget, az olyan fejlesztésekkel és törekvésekkel, amelyek magára a balatoni régióra reflektálnak, és nem külföldi művészek munkáit sorakoztatják fel.

A múzeum igazgatója, Péterváry-Szanyi Brigitta elmondta, a felújítás során fontos szempont volt, hogy az eredeti műemléki állapotokat állítsák helyre, Laczkó Dezső szellemisége előtt áldozva és a hagyománytiszteletet szem előtt tartva. Ezek a megújított és kibővített terek tökéletesen hangsúlyozzák és egészítik ki a már meglévő tárlatokat és a jövőben nyíló kiállításokat is. Az akadálymentesítés fontosságára is kitért a múzeumigazgató, hiszen így már mindenki számára elérhető a múzeumélmény. A Zöld Város fejlesztéseivel, a megújult parkokkal együtt a múzeum egy valóban csodálatos kulturális és közösségi élményt nyújt majd.

Sipos Anna kurátortól tudtuk meg magának a kiállításnak a legfontosabb részleteit: több mint ötvenöt műalkotása lesz látható Egry Józsefnek, melyeket nem életmű-kiállításként mutatnak be, hanem kifejezetten a művész későbbi kifejlett és kiforrott művészetére helyezik a hangsúlyt. A tárlat sem csupán a balatoni képekre koncentrál, hanem felvonultatja a festő olaszországi tanulmányútjai során készült alkotásokat is.

Egry József itáliai képeinek zöme már az 1930-as években közvetlenül magántulajdonba került, a kiállított művek egy része műgyűjtőktől kölcsönzött darab. A tárlat további képei fővárosi és vidéki múzeumok gyűjteményeiből ékeznek Veszprémbe.

A kiállítás felvezetéseként a Laczkó Dezső Múzeum a festővel készült korabeli interjúkat és Nyáry Krisztián Egry Józsefről és Pauler Juliskáról szóló írását is feldolgozta hanganyag formájában. Az online fogyasztható tartalmak célja, hogy a kiállításra érkező látogatók már ismerjék az alkotó gondolatait és alkotói filozófiáját.

A múzeum az időszaki kiállítás időtartama alatt tárlevezetéseket, workshopot, élményfestést és borkóstolót is szervez, melyek részleteiről az intézmény közösségi média felületein tudhatnak meg többet az érdeklődők.

Balogh Dóra
Domján Attila
további cikkek
José Cura és a tanításai VeszprémFest José Cura és a tanításai A VeszprémFest szerdai napján José Cura argentin operaénekes lépett a História Kert színpadjára. Napjaink egyik legfoglalkoztatottabb művésze, akinek jelenléte némiképp nosztalgiával is szolgálhatott, hiszen 2004-ben az ő fellépésével indult útjának a VeszprémFest, azt követően pedig 2010-ben és 2018-ban is színpadra állt. A szerdai operaest nem csupán egy fellépés volt, amely zenei elemekből tevődött össze, hanem akaratlanul is valódi tanítást prezentált az argentin operacsillag. tegnap 13:49 Új közösségi tér született a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban – itt a BLOKK Art&Design Hybridart Új közösségi tér született a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban – itt a BLOKK Art&Design Június 21-én hivatalosan is megnyílt Veszprém minden bizonnyal legszínesebb helyszíne, a BLOKK Art&Design. A színes konténerekből kialakított közösségi tér a kreativitás és a művészet különös találkozásának origója. A szervezői megálmodtak egy pop-up helyszínt, amellyel új színt hozhatnak a veszprémi nyárba és a Gyárkertbe. Egy olyan találkozási pont jött létre, ahol a kortárs művészet iránt érdeklődők, a környékbeli fiatalok, a családosok, vagy épp a városba érkező pihenni vágyók egyaránt megtalálhatják az érdeklődésüknek megfelelő programokat.  2024. július 16. 14:15 A nyárvégi INOTA Focus ismét lebilincselő fényművészettel teríti be az erőművet A nyárvégi INOTA Focus ismét lebilincselő fényművészettel teríti be az erőművet A 2023-as első INOTA Fesztivál fényművészeti programjának egyenes ági folytatásaképp jelentkezik most augusztus 30-tól a háromnapos INOTA Focus: RADIANCE, hogy ismét összekapaszkodjon az üzemen kívüli inotai hőerőmű és a kortárs vizuális kultúra. Az INOTA Fesztivál az Erste támogatásával ráadásul fényművészeti pályázatot is hirdet. 2024. július 16. 22:02 Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Gyárkert Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Veszprém kártya-tulajdonosok kedden délelőtt 10 órától válthatnak jegyet a koncertre, a többiek csütörtöktől csak. 2024. július 15. 12:45

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.