Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A megújult Laczkó Dezső Múzeum nyitó tárlata méltó szimbóluma az EKF szellemiségének

2023. június 9. 14:30
Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program támogatásának köszönhetően a teljesen megújult Laczkó Dezső Múzeum újból megnyitja kapuit. A 120 éves épület a felújítást követően méltó helyszínt biztosít a nyitó tárlatnak, amely Egry József, a Balaton festője születésének 140. évfordulója alkalmából összeállított páratlan kiállítás.

A nagyközönség június 24-től látogathatja majd a kiállítást, melynek kivételes kulturális értékeit a csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón részletezték.

Az eseményt dr. Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter nyitotta meg, kiemelve, hogy az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat kezdetén, már a pályázat előkészületi munkálatai során a polgármester rendkívül fontos szempontnak tartotta, hogy ne csak a közigazgatási értelemben vett város képében gondolkodjanak, hanem a mindennapi élet, a közösségek szempontjából is.  Ebből adódóan jött létre az a természetes régió, amely több mint 100 település összefogása során alakult ki. Ez a kiállítás maga a szimbóluma ennek a törekvésnek, amit a polgármester és Veszprém megtestesít: a térségben gondolkodás. Nincsen még egy olyan művész, aki ennyire kötődne a Veszprémhez, a Balatonhoz és egyben Európához is, mint Egry József, akinek 100 évvel ezelőtti munkássága tökéletesen képviseli az EKF jelenkori szellemiségét.

Porga Gyula polgármester az infrastrukturális fejlesztések jelentőségére tért ki beszédében. Szívügye volt a városnak a Laczkó Dezső Múzeum leromlott állapotának helyreállítása, hogy az országosan védett műemlék épületét újból a közösség szolgálatába állíthassák. A mai elvárásoknak megfelelő múzeumi kiállító- és látogatóterek létrehozása, az épület akadálymentesítése és külső homlokzatának felújítása mintegy 1,7 milliárd forint támogatás mellett valósulhatott meg. Így a múzeum olyan turisztikai attrakció lehet ismételten, amely képes kiszolgálni a megnövekedett turizmust és érdeklődést, valamint a helyi igényeket is.

Mike Friderika, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. programfejlesztésért felelős igazgatója szerint hosszú út vezetett idáig, de sikeres célkitűzés volt a nemzetközi képzőművészeti színterén pozícionálni a térséget, az olyan fejlesztésekkel és törekvésekkel, amelyek magára a balatoni régióra reflektálnak, és nem külföldi művészek munkáit sorakoztatják fel.

A múzeum igazgatója, Péterváry-Szanyi Brigitta elmondta, a felújítás során fontos szempont volt, hogy az eredeti műemléki állapotokat állítsák helyre, Laczkó Dezső szellemisége előtt áldozva és a hagyománytiszteletet szem előtt tartva. Ezek a megújított és kibővített terek tökéletesen hangsúlyozzák és egészítik ki a már meglévő tárlatokat és a jövőben nyíló kiállításokat is. Az akadálymentesítés fontosságára is kitért a múzeumigazgató, hiszen így már mindenki számára elérhető a múzeumélmény. A Zöld Város fejlesztéseivel, a megújult parkokkal együtt a múzeum egy valóban csodálatos kulturális és közösségi élményt nyújt majd.

Sipos Anna kurátortól tudtuk meg magának a kiállításnak a legfontosabb részleteit: több mint ötvenöt műalkotása lesz látható Egry Józsefnek, melyeket nem életmű-kiállításként mutatnak be, hanem kifejezetten a művész későbbi kifejlett és kiforrott művészetére helyezik a hangsúlyt. A tárlat sem csupán a balatoni képekre koncentrál, hanem felvonultatja a festő olaszországi tanulmányútjai során készült alkotásokat is.

Egry József itáliai képeinek zöme már az 1930-as években közvetlenül magántulajdonba került, a kiállított művek egy része műgyűjtőktől kölcsönzött darab. A tárlat további képei fővárosi és vidéki múzeumok gyűjteményeiből ékeznek Veszprémbe.

A kiállítás felvezetéseként a Laczkó Dezső Múzeum a festővel készült korabeli interjúkat és Nyáry Krisztián Egry Józsefről és Pauler Juliskáról szóló írását is feldolgozta hanganyag formájában. Az online fogyasztható tartalmak célja, hogy a kiállításra érkező látogatók már ismerjék az alkotó gondolatait és alkotói filozófiáját.

A múzeum az időszaki kiállítás időtartama alatt tárlevezetéseket, workshopot, élményfestést és borkóstolót is szervez, melyek részleteiről az intézmény közösségi média felületein tudhatnak meg többet az érdeklődők.

Balogh Dóra
Domján Attila
további cikkek
Koncept a hatvanas évekből Koncept a hatvanas évekből Attalai Gábor munkáiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában pénteken. tegnap 21:24 A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben Február 25. a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, melyet Kovács Béla kisgazda politikus 1947-ben történt letartóztatásának évfordulója kapcsán jelölt ki a parlament még 2000-ben. Az emléknaphoz kapcsolódóan pénteken Veszprémben is fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt.  tegnap 9:14 A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Work in progress A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Különleges helyszínt fedezhetnek fel a Veszprémi Érsekség Work in Progress programsorozatának résztvevői. Február 24-én és 25-én, az idegenvezetők világnapja alkalmából szervezett „sisakos túrán” az érdeklődők megtekinthetik a Szent Mihály Főszékesegyház altemplomát, valamint a 18. század egyik legnagyobb hatású veszprémi püspökének monumentális barokk síremlékét, amelynek restaurálása idén vette kezdetét. 2024. február 22. 16:55 Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. 2024. február 21. 15:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.