Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Huszárok, tüzérek és haditengerészek is felvonultak a hősök napján Veszprémben

2023. május 28. 22:49
Vasárnap délután a Vörösmarty téri I. világháborús emlékműnél tartották Veszprém Hősök napi ünnepségét. A megemlékezés előtt a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület szervezésében korabeli huszárok, tüzérek, de még haditengerészek is felvonultak a belvárosban.

A Magyar hősök emléknapját először 1917-ben tartották meg, majd a II. világháború utáni szocialista időkben tilos volt ünnepelni. Változást csak a rendszerváltás hozott, amikor ismét törvénybe iktatták, hogy május utolsó vasárnapján azokra az emberekre emlékezünk, akik életüket adták a hazáért, legyen szó hivatásos katonákról, vagy civilekről.

Veszprémben a hagyományokhoz hűen idén is a Vörösmarty téren tartották a központi ünnepséget, amelyen dr. Koller József, dandártábornok, a Magyar Honvédség Légierő Parancsnokságának megbízott parancsnoka mondott ünnepi beszédet.

Előtte azonban a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület tartott látványos bemutatót a belvárosban. Ők egyébként egész nap kint voltak a Kossuth utcán, de elsétáltak az Óváros tér fele is. Huszárok, tüzérek, gyalogsági katonák, de még történelmi magyar haditengerészek is felvonultak.

Visszatérve a délutáni megemlékezéshez, Koller József hangsúlyozta, a mai kor emberének hálásnak kell lennie azért, hogy országunkban béke honol, kiváltképp, hogy még élnek olyanok köztünk, akik megtapasztalhatták, milyen félelmetes az, amikor meghallják az ellenséges repülők és tankok hangját közeledni, utalt ezzel arra, hogy a II. világháborút átélő idős honfitársaink még személyesen tudnak mesélni a háború borzalmairól.

A magyar hősökről a dandártábornok úgy nyilatkozott, ők nem csak a hivatásos honvédek közül kerültek ki, hanem egyszerű civilek is azzá válhattak. Viszont összekötötte őket az, hogy ugyanúgy éreztek, ugyanúgy féltek, szerettek, ugyanolyan nyugodt életet szerettek volna maguknak, amit viszont a sorsuk átírt, amikor pedig meg kellett hozni a legnagyobb áldozatot, ők nem haboztak feláldozni az életüket.

Koller József feltette a kérdést: vajon van-e értelme a hősi halálnak? Majd rögtön meg is megválaszolta, miszerint igen, hiszen a hazáért áldozni az életet a legnemesebb tett. Az utókornak pedig kötelessége emlékezni ezekről az emberekről, ez a legkevesebb, ami elvárható, valamint az ő tiszteletükből is, de óvni kell azt a békét és szabadságot, amit kiharcoltak az utókornak.

Az ünnepség további részében a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagjai, Molnár Brigitta és Szilágyi Anna adtak zenés előadást, majd a jelenlévők megkoszorúzták az emlékművet.

Galéria
Huszárok, tüzérek és haditengerészek is felvonultak a hősök napján Veszprémben
Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Krisztus sebeit is magán viselte a szentéletű veszprémi apáca, mégis alig ismerjük az életét kereszténység Krisztus sebeit is magán viselte a szentéletű veszprémi apáca, mégis alig ismerjük az életét A Szentatya májusban döntött arról, hogy Bódi Mária Magdolnát a boldogok sorába emeli, ezzel a Veszprémhez kötődő szentéletű személyek között Szent István, Boldog Gizella, Szent Imre, Szent Margit mellett immáron a vértanúhalált halt fiatal lányt is tisztelhetik a keresztény katolikusok. Van viszont még egy olyan ember, akinek élete összefonódott Veszprémmel, mégis Olaszországban sokkal nagyobb kultusz övezi a nevét, mint Magyarországon. Boldog Ilona a mai Margit-romok között élte az életét, a legendák pedig arról szólnak, hogy itt több csoda is történt az apácával, de mindez csupán egy középkori egyházpolitikai vita miatt lett szélesebb körben ismert. tegnap 15:21 Perverz magyar népmesék? Perverz magyar népmesék? Mindig is arra vágytam, hogy felnőtt fejjel megmutathassam a kislányomnak a kedvenc meséimet, és közösen átéljük újra azt a varázslatos világot. Nem úgy képzeltem azonban, hogy zavartan nézek, hol a gyerekre, hol a tévére, hogy vajon ő is látta-e, amit én láttam. 2024. június 17. 16:01 Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos lett. Breier Ádám, a Lefkovicsék gyászolnak rendezője bizonyult a legjobb elsőfilmesnek, a Bolond Istók pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést vihette haza a veszprémi Petőfi Színházban tartott szombat esti gálán. 2024. június 16. 15:05 „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. 2024. június 15. 21:45

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.