2023. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Mikrofon helyett most fonál a kézben

2023. május 26. 23:48
Maga az alkotás bármi lehet. Vannak emberek, akik ezt igazán komolyan veszik, elég csak a veszprémi Hősök rap formáció egyik frontemberét, Ozsváth Gergely „Mentha”-t megkérdeznünk.

A rappertől amúgy sem állnak távol a kreatív alkotó folyamatok, hiszen nem csak a zenélésben leli örömét – egyébként közel 25 éve – hanem a graffitizéstől kezdve a porcelánfestésig már szinte mindenben kipróbálta magát. Ahhoz képest, hogy pár éve sportcipőben 15 órát gyalogolt Kazahsztánban a sivatagban egy elhagyatott szovjet űrbázisig, unalmas hobbinak tűnhet most a szőnyegkészítés.

Tűnhet, de egyáltalán nem az. Felejtsük el a képet, hogy a rapper a fonószék felett görnyed: Mentha tavaly ősszel látta először ezt a fajta szőnyegkészítési technikát egy TikTok videón, amihez komoly eszközpark és rengeteg belefektetett munkaóra kell. Magyarországon rajta kívül csak páran foglalkoznak ezzel, így itthoni viszonylatban egy merőben újfajta kézműves termékről beszélhetünk.

Folyamatban a "Balaton" és egy Portugáliából rendelt darabFolyamatban a "Balaton" és egy Portugáliából rendelt darab

,,Egyből beindult a fantáziám, hogy miket lehetne ebből kihozni, kombinálva mondjuk a graffitivel. Nem pénzkeresési lehetőségként gondoltam rá, hanem a kreatív oldala érdekelt elsősorban. Hamar rá kellett jönnöm, hogy ez nem annyira egyszerű, mint amilyennek tűnik, ehhez komoly eszközök, fonalak, keret szükséges. Nem egy tipikus hétvégén „unatkozom, és akkor na csinálok egy szőnyeget” hobbi, hanem tényleg rá kell feküdni, legalábbis, ha minőségi dolgokat akarok készíteni” – meséli Gergő a novemberi indulásról, de szerencsére minél jobban beleásta magát a technikába, annál jobban érdekelte, így a kezdeti lelkesedésből vállalkozás lett.

A szükséges eszközöket nem gyártják Magyarországon, külföldről rendelt mindent, a kereteket pedig saját maga ácsolta össze – kezdetben még a saját konyhájában, autodidakta módon tanulva, videók alapján készült az első pár darab szőnyeg. Négy hónap folyamatos munka után jött el a pillanat, amikor azt tudta mondani, hogy igazi, prémium szőnyeget csinált, és bármikor odatenné akár egy amerikai profi munka mellé is.

A munkához szükséges kereteket is Gergő készítetteA munkához szükséges kereteket is Gergő készítette

A legelső szőnyeget fejből alkotta meg, azóta előre felrajzolja a mintákat, és azokat üti át, inverz módon, tükrös technikával – az alján dolgozza el a mintát, és a másik oldalon tűnik fel a végleges forma. A legnagyobb szőnyeg, amit el tud készíteni, 180x180 centiméteres, bármilyen, a megrendelő által kért mintában. A szőnyegek éppen ezért teljesen egyediek, nem is vállal sorozatgyártást.

,,Egyszer mentem csak bele, hogy tíz darab, egyforma szőnyeget megcsinálok, Lmen Prala – szintén hazai rapper- volt aki megkért rá, a saját logójával, de ez tényleg kivételes eset volt, a többi mind személyes ajándéknak készül. Ennek pont ez a lényege, hogy nem tucat, hanem rengeteg munkával és odafigyeléssel, kézzel készített termék. Nagyon lelkiismeretes vagyok, addig csinálom, amíg tökéletes nem lesz minden darab.”

Éppen ezért – és mert mellette a zenével is teljes erőbedobással foglalkozik tovább - egy hónapot kell rá várni, ha ilyen szőnyeget szeretnénk akár magunknak, akár meglepetésként megrendelni, de legalább nem a polcról lekapott, minden második lakásban fellelhető darabokról beszélünk. Minden szőnyeg saját logóval címkézett és egyedileg árazott, gyerek- és állatbarát anyagokkal készül, így tényleg mindenki számára tökéletes ajándék lehet.

Gergő webshopot is tervez a jövőben, ahol az 1-1 kész darabot egyből megvásárolhatja bárki, addig viszont a közösségi média platformokon lehet keresni - itt egyébként a szőnyegkészítés folyamatait is megmutatja - , ha valaki rendelni szeretne tőle.

Balogh Dóra
Domján Attila

További cikkek

Otthon lenni a betondzsungelben és elmenekülni a nagyvilágba
Otthon lenni a betondzsungelben és elmenekülni a nagyvilágba
A Haszkovó-lakótelep betondzsungelében nőtt fel, de ő ezt inkább lehetőségnek, mintsem hátránynak élte meg. Hiszen egy kertvárosi övezet nem segített volna neki, hogy kibontakoztassa kreativitását, amelyből megszülethetett a Hősök zenekar számos rap dala, vagy éppen létrejöjjenek a mural festmények Veszprém társasházainak tűzfalain. Élete jelentős részét a színpadon tölti, mégis szenvedélyesen kutatja az elhagyatott épületeket, még akkor is, amikor az illegalitás határán kell egyensúlyoznia. Ozsváth Gergővel, művésznevén Menthával beszélgettünk.
Kétdimenziós vízibiciklik úsztak be a belvárosi társasház falára
Kétdimenziós vízibiciklik úsztak be a belvárosi társasház falára
Elkészült a negyedik, ezzel egy ideig utolsó mural Veszprémben, amit ezúttal is Ozsváth Gergely (Mentha) és Ozsváth Tamás készítettek. Ezúttal a Cserhát egyik társasházának tűzfalát használták vászonnak, ahová egy igazi balatoni retro-hangulatú kép került.
Újabb mural, ezúttal a Stadion utcában
Újabb mural, ezúttal a Stadion utcában
Az utolsó simításokat végzik Veszprém harmadik mural-festésén a Stadion utca 1. szám alatti társasház déli homlokzatán. Az alkotás alig egy hét alatt készült el, ahogy a korábbi muraloknál, ezúttal is Mentha (Ozsváth Gergely) keze által.
Újabb falfestmény készül egy veszprémi panelház oldalán
Újabb falfestmény készül egy veszprémi panelház oldalán
A Munkácsy utcában készül a város második street art falfestménye, muralja.
Veszprémben mutatta be klipjét a Hősök
Veszprémben mutatta be klipjét a Hősök
A Papírkutya kultúrbisztró adott otthont a Hősök klipbemutatójának szerda délután. A Veszprém kultikus helyein leforgatott klip a királynék városának valódi otthon hangulatát adja át.