Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Emlékpark lett a Szél utcai zsidó temetőből

2023. május 18. 23:08
Csütörtök délután ünnepélyes keretek között átadták az EKF támogatásból helyreállított temetőt.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter úgy fogalmazott: adósságot törlesztünk, amikor a múlt egy darabját beemeljük a jelenbe, hogy átadhassuk a jövőnek. Mint fogalmazott, Porga Gyula polgármester irányítása alatt már számos elkötelezett intézkedés valósult meg, ami arról szól: ne borítsunk fátylat a múltra, hanem gyógyítsuk be a sebeket!

Navracsics kifejtette, nem áll hatalmunkban megváltoztatni, amit korábban elődeink tettek, de a jelent és a jövőt a magunk értékeinek megfelelően alakíthatjuk. A veszprémi zsidó közösség tagjai között számos jelentős alak volt, például Auer Lipót, aki megalapozta a városunk világhírét.

Az ünnepélyes átadón Yacov Hadas-Handelsman, Izrael állam budapesti nagykövete is felszólalt. Mint fogalmazott, a rekonstrukció és a mostani átadás jeles esemény, amikor azokra emlékezünk, akik a veszprémi zsidó közösséget formálták.

A második világháború előtt sok zsidó tanár, vállalkozó és orvos is élt a városban, akiknek életük visszafordíthatatlanul megváltozott, amikor elszakították őket hazájuktól. Nagyon kevesen tértek vissza oda, ami egykor az otthonukat jelentette.

Porga Gyula polgármester kifejtette: az Európa Kulturális Fővárosa cím kötelezettséget is rótt a városra: fejlődést, megerősödést. Porga elmondta, nem a pályázat és a cím elnyerésének időszakára datálódik a sok munka, melyet a címért tettek, hanem a történelmi múltig nyúl vissza.

A zsidóság nagy szerepet játszott, hogy a város ma viselheti a címet. „A csend minden szónál többet mond, a sírkövek mesélnek tovább”. Zárta le gondolatait a polgármester.

Can Togay, az EKF főtanácsadója – a megemlékező szavain túl – ismertette, az elsődleges cél annak idején a temetővel kapcsolatban az volt, hogy fejhallgatóval a sírok előtt állva hallható legyen a digitális térből, hogy kik voltak, akiknek sírjai előtt állunk. Ez sajnos egyelőre kivitelezhetetlen. Most viszont egy emlékpark áll sírkövekkel, ahol sétát téve közös emlékezésre kerülhet sor.

A temető újraavatásában közreműködött még dr. Verő Tamás veszprémi főrabbi, valamint dr. Nógrádi Gergely, a Frankel Leó úti zsinagóga főkántora.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Elhunyt bajtársaik emlékére ugrottak Elhunyt bajtársaik emlékére ugrottak A Magyar Honvédség és jogelődjeinek legnagyobb repülő és ejtőernyős katasztrófájára emlékeztek pénteken Jutaspusztán. 2024. április 13. 17:27

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.