Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Ne dobd ki a vágott füvet!

2023. május 20. 8:47 // Forrás: Greendex
Az egyik legjobb tápanyag lehet a kertben, de csak akkor, ha ésszel csinálod. Különben többet árthat, mint használ!

A tavasz ezen időszaka a fűnyírásé, hiszen a napnak már bőven van ereje, de mellé igen sok csapadék is esik. A gyep ennek köszönhetően szinte jól láthatóan nő, napról-napra, mintha húznák. Ez persze jó a kertészeknek, akiket ilyenkor hetente akár kétszer is hívnak a fű karbantartására, de aki maga vágja, annak sok bosszúságot okoz, hogy egy hét se telik el, és már nem is látszik, hogy dolgozott volna a kerttel…

Ráadásul sokan azt gondolják, hogy a levágott fű semmire sem jó, komposztálni sem lehet igazán, így csak nyűg az egyszeri kertész számára. Ez azonban nagy tévedés, ugyanis habár magas a nitrogéntartalma, ez mégis egy elengedhetetlen tápanyag növényeink számára. Ha egy helyre gyűjtjük az avart és a levágott füvet, akkor egészséges tápanyagoforrást kapunk, amit vagy mulcsként, vagy az ágyásainkba dolgozva fel tudunk használni.

A talajon hagyott vágott fű jó mikrokörnyezetet biztosít (kép: Canva)A talajon hagyott vágott fű jó mikrokörnyezetet biztosít (kép: Canva)

Van persze más módja is ennek, méghozzá ha elfelejtjük a fűnyíró fűgyűjtő tartályát. Egyrészt megspórolunk vele egy csomó időt, amit állandó tisztítása jelent, másrészt az így a talajra kerülő vágott fű kiválóan „visszakomposztálódik” a talajra. Amíg a talajt takarja, addig olyan mikrokörnyezetet biztosít a gyepnek, ami több vizet tart vissza és nehezebben szárad ki. Ugyanakkor nem veszélytelen, hiszen ha túl hosszú és sok fűmaradékot hagyunk ott, akkor könnyen berohadhat, ami már ártalmas lehet az egészséges gyepnek.

 

Bódi Ábel

vehir.hu
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.