Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Találkozások ActiCity-ben

2023. május 15. 15:04
Bélafi László, az ActiCity üzemeltetőjének írása az egykori gyermekkórházból lett mozgásművészeti központ első napjairól, érzésekkel, élményekkel, találkozásokkal.

Szombaton az Acticity első nyitvatartós napján már az esti bábos tömegrendezvény előtt is százak látogattak el hozzánk. Tömeg volt, de csendes, szeretetteljes áhítat lengte be az épületet.

Érzések, emlékek, könnyek. Azt is tudjuk már, hogy a sokszor megsimogatott, újragyártott üveges fehér folyosói lengőajtónak ugyanolyan a hangja, mint sok évtizeddel ezelőtt, amikor fityulás nővérek törtek át rajtuk lendületesen. Az eredeti lépcsők, a kovácsoltvas korlátok, de különösen a megőrzött mozaik padló, a kijavított színes üvegablakon betörő fény, a park, a termek nyugalma, méltósága mindenkit megérintett.

A lépcsőházban a Heim Pál emléktábla mellett szólítanak meg. Gáty Szabolcs, ő dr. Gáty István főorvos, a gyermekkórház utolsó vezetőjének kisebbik fia. De járt már nálunk, aki annak idején még a gőzmosodát építette, aki a szépemlékű „Köjál” dolgozójaként a működést felügyelte vagy éppen, aki már a mosógépek bontásában működött közre.

Emlékek, történetek, nekünk, egymásnak, már első napján is közösségivé váltak a terek. Köszönjük a dicséreteket, a bíztatást, erőt ad nekünk a folytatáshoz, térjenek vissza hozzánk gyakran.

Bélafi László és a Gáty házaspárBélafi László és a Gáty házaspár

A lépcsőházban vörös márványtábla őrzi az intézmény vezetőinek emlékét. A tábla még hiányos, de ígérjük, hogy dr. Gáty István főorvossal bezárólag befejezzük az árvaházi és gyermekkórházi működésnek méltó emléket állítva.

Naponta délelőtt 11 óra és este 21 óra között nyitva vagyunk, május 21-én vasárnap pedig 14 órától nyílt napot tartunk, ahol már az ActiCity új lakói, használói mutatkoznak be, ezek részleteivel hamarosan jövünk.

Sétáljon felénk, nézzen be hozzánk, de előtte javasoljuk, hogy nézze meg ezt a két videót.

Bélafi László
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.