Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Másodszor is megnyerte az Eurovíziót a svéd Loreen

2023. május 15. 10:40
Loreen több mint tíz évvel ezelőtt, 2012-ben nyert először Euphoria című dalával.

A hétvégén rendezték meg az idei Eurovíziós Dalversenyt. Tavaly az ukrán Kalush Orchestra nyert Stefania című dalukkal, így a hagyományok szerint Ukrajna rendezhette volna az idei dalversenyt – az orosz megszállás miatt azonban átadták a lehetőséget a tavalyi második helyezettnek, az Egyesült Királyságnak. Az Eurovíziót így végül Liverpoolban rendezték meg. 

A fogadóirodáknál a kezdetektől fogva a svéd Loreen számított a legfőbb esélyesnek. A marokkói származású, de Svédországban született énekesnő rutinos versenyzőnek számít: már 2011-ben elindult a svéd válogatón, azonban akkor nem őt küldték ki a düsseldorfi fesztiválra. 2012-ben újra próbálkozott, és Euphoria című – a rádiókban azóta is játszott – dalával nemcsak a hazai válogatón, hanem a nemzetközi versenyen is tarolt, óriási előnnyel nyerte meg az Eurovíziót Bakuban. 

A győzelem nem vette el az énekesnő kedvét a további próbálkozástól. 2017-ben ismét nevezett a svéd válogatóra, akkor nem rá esett a nézők választása, idén azonban ismét őt delegálták a nemzetközi megmérettetésre. Loreen nem is okozott csalódást a svédeknek: Tattoo című dalával másodszorra is megnyerte a dalversenyt, ezzel ő a második előadó, aki többször is elhódította a trófeát (egészen szombatig ezt a teljesítményt csak az ír Johnny Logan mondhatta el magáról, aki 1980-ban és 1987-ben diadalmaskodott). 

A 2023-as versenyen a második helyen a finn Käärijä végzett Cha Cha Cha című dalűval, míg a harmadik az izraeli Noa Kirel Unicorn című produkciója lett. Magyarország évek óta nem vesz részt a versenyen.

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.