Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
16°C
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
16°C

Gyermek bábcsoportok varázsolnak elbűvölő mesevilágot Veszprémbe

2023. május 10. 10:53
Kesztyűsbábok mellet árnyjátékok és élőszereplős bábjátékok, illetve óriásbábos felvonulás, bábos flashmob, koncertek, tűzszínház és interaktív játékok várják a színes és izgalmas, tehetségeket és értékeket felvonultató, nagyszabású Bűvös Bábos Fesztivál alkalmával Veszprémben 2023. május 11. és 14. között.

A Gyermek Bábcsoportok Nemzetközi Találkozója a bábjáték műfajának sokféleségét és komplexitását hivatott bemutatni az Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében, melyen a legfiatalabb csoport egy közeli óvodából érkezik, mellette összesen 5 ország, 28 gyermek bábcsoportja mutatkozik be mintegy 400 főt felvonultatva. Vármegyénként egy, Veszprém vármegyéből további négy, valamint a határon túli magyarlakta területekről – Farkaslaka, Dunaszerdahely, Lendva, Bácskossuthfalva és Bácsgyulafalva településekről – öt amatőr gyermek bábcsoport lép színpadra.

A fesztivál elsődleges célkitűzése, hogy az amatőr bábjátszás gazdag hagyományait átörökítse, valamint a gyermek bábosok számára rendszeres találkozási és bemutatkozási lehetőséget biztosítson. A kezdeményezést azzal a  hagyományteremtő céllal hívták életre a szervezők, hogy Veszprém ismét a bábjátszás egyik fellegvárává váljon.
A bábosok tavaly ősztől lelkesen készülnek a különböző meséket és történeteket bemutató produkcióikra. A játékokban többféle bábtechnikát alkalmaznak a csoportok, így a kesztyűsbábok mellet árnyjátékot és élőszereplős bábjátékot is láthatnak a nézők. A fellépő gyermekek kreativitását és előadásait szakértő zsűri véleményezi majd, akik értékelésükkel, javaslataikkal segítik a csoportok további munkáját.
A bemutatók nyilvánosak, de emellett változatos programokkal várják az érdeklődőket Veszprémben három helyszínen: Veszprém Agórában, Veszprém belvárosában és az újonnan átadott ActiCity-ben. Lesz óriásbábos felvonulás, bábos flashmob, különböző koncertek, tűzszínház és interaktív játékok. 

További részletek a fesztiválról elérhetők a https://buvosbabosfesztival.hu weboldalon. 

 

Ünnepélyes nyitóceremónia: 2023. május 12., péntek 9.30 óra. Veszprém Agóra.
Köszöntőt mond:
Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár, 
Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere

Az esemény főszervezője: Pápai Művelődéstörténeti Társaság 
Szakmai vezető: Pegazus Színház, Pápa 
Együttműködő partner: Nemzeti Művelődési Intézet 
A Fesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jön létre.

vehir.hu
további cikkek
Mindszenty 80: Hit, Kultúra és Közösség Veszprémben kultúra Mindszenty 80: Hit, Kultúra és Közösség Veszprémben Március 5-én lesz nyolcvan éve, hogy 1944-ben, XII. Pius pápa kinevezte Mindszenty Józsefet a Veszprémi Egyházmegye püspökévé. E jeles évfordulóra emlékezve Dr. Udvardy György érsek atya örömmel hirdette meg a "Mindszenty 80 évet" , amely most vasárnap vette kezdetét a Veszprémi Főegyházmegyében. ma 13:13 Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Ezt a cikket eredetileg azzal az a felütéssel indítottuk volna, hogy manapság több húst fogyasztunk, mint a történelem során valaha. Aztán utánanéztünk, és kiderült, hogy ez nem igaz. Ráadásul nemcsak a mennyiség okozott meglepetéseket. 2024. március 1. 19:30 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07 Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Kabóca Bábszínház Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Amika Éppenitt községben próbál szerencsét az édes sütemények varázslatos világában. Azonban hamarosan kiderül, hogy valami mégsem stimmel... Mi lehet az oka, hogy Amika cukrászdáját senki sem látogatja? A Kabóca Bábszínház legújabb bemutatóját, A boszorkány cukrászdája című tárgyjátékot március 2-től láthatják a nézők. 2024. március 1. 15:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.