Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
28°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
28°C

Gyermek bábcsoportok varázsolnak elbűvölő mesevilágot Veszprémbe

2023. május 10. 10:53
Kesztyűsbábok mellet árnyjátékok és élőszereplős bábjátékok, illetve óriásbábos felvonulás, bábos flashmob, koncertek, tűzszínház és interaktív játékok várják a színes és izgalmas, tehetségeket és értékeket felvonultató, nagyszabású Bűvös Bábos Fesztivál alkalmával Veszprémben 2023. május 11. és 14. között.

A Gyermek Bábcsoportok Nemzetközi Találkozója a bábjáték műfajának sokféleségét és komplexitását hivatott bemutatni az Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében, melyen a legfiatalabb csoport egy közeli óvodából érkezik, mellette összesen 5 ország, 28 gyermek bábcsoportja mutatkozik be mintegy 400 főt felvonultatva. Vármegyénként egy, Veszprém vármegyéből további négy, valamint a határon túli magyarlakta területekről – Farkaslaka, Dunaszerdahely, Lendva, Bácskossuthfalva és Bácsgyulafalva településekről – öt amatőr gyermek bábcsoport lép színpadra.

A fesztivál elsődleges célkitűzése, hogy az amatőr bábjátszás gazdag hagyományait átörökítse, valamint a gyermek bábosok számára rendszeres találkozási és bemutatkozási lehetőséget biztosítson. A kezdeményezést azzal a  hagyományteremtő céllal hívták életre a szervezők, hogy Veszprém ismét a bábjátszás egyik fellegvárává váljon.
A bábosok tavaly ősztől lelkesen készülnek a különböző meséket és történeteket bemutató produkcióikra. A játékokban többféle bábtechnikát alkalmaznak a csoportok, így a kesztyűsbábok mellet árnyjátékot és élőszereplős bábjátékot is láthatnak a nézők. A fellépő gyermekek kreativitását és előadásait szakértő zsűri véleményezi majd, akik értékelésükkel, javaslataikkal segítik a csoportok további munkáját.
A bemutatók nyilvánosak, de emellett változatos programokkal várják az érdeklődőket Veszprémben három helyszínen: Veszprém Agórában, Veszprém belvárosában és az újonnan átadott ActiCity-ben. Lesz óriásbábos felvonulás, bábos flashmob, különböző koncertek, tűzszínház és interaktív játékok. 

További részletek a fesztiválról elérhetők a https://buvosbabosfesztival.hu weboldalon. 

 

Ünnepélyes nyitóceremónia: 2023. május 12., péntek 9.30 óra. Veszprém Agóra.
Köszöntőt mond:
Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár, 
Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere

Az esemény főszervezője: Pápai Művelődéstörténeti Társaság 
Szakmai vezető: Pegazus Színház, Pápa 
Együttműködő partner: Nemzeti Művelődési Intézet 
A Fesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jön létre.

vehir.hu
további cikkek
Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. ma 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. ma 11:51 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. tegnap 15:23 ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' A kapolcsi Művészetek Völgye Magyarország egyik legjelentősebb művészeti és kulturális fesztiválja - amelyet évente rendeznek meg a festői Káli-medencében - pénteken a 34. alkalommal nyitotta meg kapuit az érdeklődők számára. A fesztivál, ahol tíz napon át a művészeteké és a közösségi élményeké a főszerep több falu összefogásából épült fel, úgy, mint Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend. tegnap 13:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.