Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 13. Jenő
Veszprém
28°C
2024. július 13. Jenő
Veszprém
28°C

Eljutott oda a SÉD, amiről a szerkesztők mindig is álmodtak

2023. május 5. 11:38
A folyóirat 43. lapszámét Géczi János szerkesztő mutatta be szerdán, melynek fő témái az Európa Kulturális Fővárosa megnyitó és a Holtszezon Irodalmi Fesztivál.

Géczi a lap kapcsán úgy nyilatkozott, mostanra egy biztos szerzői társaság alakult ki körülötte, a fő szemponttá a helyi kultúra vált a cikkek válogatásánál, mára pedig szokássá vált az is, hogy a hazai sajtóban szokatlan módon egy-egy igazán sikeres produkcióról több cikk születik, több szemszögből vizsgálva azt. Így például a Bodor Ádám-esttel három írás is foglalkozik, de ugyanígy olvashatunk különböző nézőpontokat a Holtszezon fesztivál alatt zajlott roma irodalmat taglaló beszélgetésről. A szerkesztő szerint a folyóirat így eljutott oda, amilyennek a kezdet kezdetén megálmodták.

A 43. lapszám ezúttal több mint 60 oldalt számlál, és ötven szerző osztja meg benne gondolatait elsősorban két fő témakör, az Európa Kulturális Fővárosa megnyitó program és a Holtszezon Irodalmi Fesztivál kapcsán. A szerzők nem félnek kritikát sem megfogalmazni, illetve megemlékezni arról az ambivalens érzésről, ami például a megnyitót jellemezte, vagyis hogy az izgatott várakozás mellett jócskán voltak olyanok is, akik előzetesen szkeptikusan gondolkodtak. De szó esik az irodalmi fesztivál látogatottságának egyensúlytalanságairól is, ami mind a szerkesztőknek, mind a kultúraszervezőknek megfontolandó lehet Géczi szerint.

A legújabb számban emellett számos rövidebb kritika olvasható, valamint nagyobb lélegzetvételű cikkek például a helyi költészeti hagyományok kapcsán, de a Pannon Várszínház Én vagyok én című szerepjátékának brüsszeli vendégelőadása kapcsán nemzetközi vizekre is evez a lap. Visszatekinthetünk továbbá Ács Tamás Petőfi-estjére, Kádár Tibor festőművész pécsi kiállítására vagy éppen a színháztudományi napokra, míg a Forte Társulat táncelőadásairól szóló írások már a következő lapszámot vezetik fel, melynek vezérblokkja a táncfesztivál lesz.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. ma 15:07 Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Augusztus 9-11 között másodszor rendezik meg Balatoni Filmzene Fesztivált Balatonalmádiban. Az idei programban három nap alatt kilenc formációtól, hat különböző műfajban csendülnek fel régi és új idők film-főcímzenéi és betétdalai, könnyed, változatos és színvonalas szórakozást kínálva a Balaton északi partján üdülőknek és az itt lakóknak. 2024. július 10. 22:14 A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben Munkácsy, Picasso, Rembrandt, de akár egy újhullámos kortárs festőművész is képes arra, hogy akár tíz évvel is meghosszabbítsa az emberek életét. És akkor még nem beszéltünk a zenészekről, szobrászokról, vagy a költőkről. A kultúrafogyasztás nem kizárólag lelki feltöltődés, igenis fizikai hatást is kivált az ember szervezetében, állítja egy kutatás. 2024. július 10. 11:44 Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Július hatodikán tartotta diplomaátadó ünnepélyét a Veszprémi Érseki Főiskola. A 2023/2024-es tanévben ötvenkét hallgató szerzett oklevelet, ebből kilencen alapképzési, és negyvenhárman szakirányú továbbképzési szakon.  A rendezvényen – tanszékvezetői és szakfelelősi megbízásának lejártával – megköszönték dr. habil. Leveleki Magdolna főiskolai tanár, a Szociális Tanulmányok Tanszék vezetőjének munkáját, akire részmunkaidejű oktatóként továbbra is számítanak. 2024. július 7. 14:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.