Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A „túl hangos” zene városa

2023. május 2. 16:26
A hungarikum a magyarság csúcsteljesítményét hivatott jelölni, de urbánosítva nekem hungarikum a párizsis szenyó, TV paprikával a MÁV-on, aminek jellegzetes szaga elől nem tudsz elmenekülni, mert a másik vagonban is érzed. Vagy a mamánál, amikor rárabolnál a sütis dobozra, de a keksz helyett egy komplett varróeszköz készletet találsz. Hol idegesítő, hol pedig a haza esszenciája, és annyira tipikus, hogy simán honvágyad lenne nélküle.

A veszprémieknek is van – a rengeteg pozitív tulajdonságuk, és városunk sehol máshol nem fellelhető szépsége mellet – egy szerintem leginkább ránk jellemző attitűdje. Ezen már nem lepődik meg az sem, akinek nem Istvánig és Gizelláig vezethető vissza a vérvonala, csak a múlt héten bérelte ki első garzonját a belvárosban. Ez pedig az örök elégedetlenség szűnni nem akaró kálváriája. Az ok: minden is.

Mindenki emlékszik még az Európa Kulturális Fővárosa 2023 indulását és nyitó ceremóniáját megelőző közhangulatra, amikor még arról is a cím elnyerése tehetett, hogy valaki véletlenül a kuka mellé dobta az üres joghurtos dobozt, vagy, ha valaki elfelejtette befizetni a fűtésszámláját, és felszólították. Mindenki kapásból fel tud sorolni tíz dolgot amire inkább kéne a pénzt költeni.

Szerencsére a lakosság valahogy túltette magát ezen a súlyos egzisztenciális problémán, mert utólag azért csak kiderült, hogy sikerült egy színvonalas és egy egész várost megmozgató programsorozatba belevágni.

Csak egyet felejtettünk el, hogy a programsorozat, az programokkal jár. Jobb esetben olyanokkal, amikbe, ha nem akarunk nem futunk bele, meg senki se tud róluk, és nem zavar meg minket az unalmas hétköznapokban.

Az EKF keretein belül megnyit a város új popup rendezvényhelyszíne, a Gyárkert KultúrPark, olyan fellépőkkel, akikért eddig súlyos pénzeket kellett kifizetni, ha látni-hallani szerettük volna őket, valami színvonalas helyszínen egy távoli-távoli galaxisban. A 75 éves Iggy Pop idejön a kert végébe koncertezni, holott megnézhetném egy jó pár órás -  párizsi szagú – vonatút után is Bécsben, drágábban, még szállást is vadászva. Kit érdekel az Ákos, meg a Rúzsa Magdi, meg az Azahriah, akik megtöltenek egy Papp László-t is kisujjból, mikor ott a YouTube.

Eddig a városban fújta a szél az ördögszekeret, és szívrohamot kaptam, ha elém ugrott egy macska a kerítés tetejéről, mert annyira megszoktam, hogy az említett sok szépség ellenére, Veszprém néha borzasztó szürke és unalmas hely tud lenni. Pár hónapig lenne egy kis zizgés, tényleg minden korosztályt megszólító ,,mini Volt-fesztivál”, de főleg a környéken lakók – és tényleg tisztelet a kivételnek – már most nem tudnak aludni annyira hangos lesz. A Majkára mondjuk lehet lenéz, vagy Paul Kalkbrenner-re, ha már itt van ugye, de az összes többi éjjel, amikor amúgy is hajnali kettőkor feküdne le a tévézés után, hát az borzasztó lesz.

Manapság eltűnt belőlünk a tolerancia, pedig régen sokkal több mindenkiben ott motoszkált. Talán a covidos bezártság tehet róla, hogy annyira csak magunkra kezdtünk figyelni, hogy elfelejtettük, nem csak a négy fal között élünk, néha muszáj feláldozni magunkat a közösség oltárán.

Szerintem is lehetett volna kiskutya-menhelyet építeni inkább, vagy ingyenes V-busz utazást biztosítani nulla éves kortól halálunkig, de egyszer az életben csukjuk be az ablakunkat és kicsit örüljünk más örömének – még az is lehet, hogy jót fog tenni nekünk, ha nem szemellenzőn keresztül nézünk a világra. Végül a huszasban sem vakult meg senki a néha bevilágító vetítőktől a megnyitó napján.

A tanyán meg a falun biztos csend van örökké, de a városi életben néha el kell viselni, hogy társadalomban élünk, és igazodni kell a többi emberhez. New York például sohasem alszik, akkor talán mi veszprémiek egy évet – kisebb-nagyobb megszakításokkal – fél lábon is kibírunk.

Balogh Dóra
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. ma 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.