Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Életre kelt a Kriptongyár szelleme Ajkán

2023. április 17. 9:09
Ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit a Kriptongyár április 15-én Ajkán. A meghívott vendégek csaknem egy évszázadot mehettek vissza az időben, a díszlet, a zene, a hangulat az 1920-as, 1930-as éveket, a Kriptongyár elindításának időszakát idézte.

"Óriási öröm, hogy a magyar ipatrörténet és művészettörténet egyik ilyen kiemelkedő emlékét, mint a Kriptonház elindíthatjuk az új élet felé vezető úton, és ezzel talán kései elismerést is adatunk Bródy Imrének, akinek nagyon sokat köszönhet Ajka, a magyar ipar és Magyarország" - szólt köszöntőjében Navracsics Tibor miniszter, a térség országgyűlési képviselője. - "Mint sok kiváló feltaláló, felfedező, innovatív ember, ő is más országban kellett, hogy folytassa karrierjét. A város és az Európa Kulturális Fővárosa program keretében elindulhat, és remélhetőleg annak időtartamán jóval túlnyúlva is kiteljesedhet. Ez Európában is olyan figyelemre méltó kezdeményezés, amely reményeink szerint Ajkát és az egész térségünket is Európa figyelmének középpontjába állítja. Köszönet érte polgármester úrnak és az ajkai közösségnek." - A miniszter ezután egy kripton izzót ajándékozott Schwartz Béla polgármesternek. 

"Megalkotásakor, az 1930-as években nagy perspektíva előtt állt a gyár" - fogalmazta meg beszédében a polgármester. - "Levegőből olcsón előállítani a kriptongázt, ez volt  a gyárnak a feladata, de a háború megakadályozta, hogy kiteljesedjen. Tiszta levegőből gázt előállítani, ez milyen izgalmas dolog. Micsoda piaci lehetőségek előtt állt a vállalat, és sajnos nem tudta folytatni a tevékenységét. Pedig ha most is működne piacvezető lehetne Magyarországon, és komoly adóbevételt hozhatna."

"A Kriptongyár felújításához köszönjük az Európa Kulturális Fővárosa program keretében nyújtott támogatást - folytatta Schwartz Béla. - "Az első szakaszban a 300 millió forintból az épület egyharmada újult meg. Egy Területi Operatív Program keretében elnyert 500 millió forintos támogatás lehetőséget biztosít a folytatásra. Köszönjük mindkettőt miniszter úrnak. Még hiányzik egy újabb 500 millió, ha az is rendelkezésre áll, akkor nemcsak Ajka, hanem egész Magyarország büszke lehet erre az épületre." 

A polgármester köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki a megvalósításhoz támogatást nyújtott, az Európa Kulturális Fővárosa programnak, a Műszaki Egyetem oktatóinak, Herczeg Lászlónak és Fonyódi Mariannak valamint a hallgatóknak, a Bauhaus mozgalom résztvevőinek, Szegvári Péternek, a kivitelező AVÉP Kft-nek. 

A tervekről szólva elmondta, hogy az épületben szeretnék majd bemutatni azokat a szakmákat, amelyek egykor jelentős szerepet töltöttek be Ajka életében, de mára megszüntek. Ilyen az üveggyártás, a timföldgyártás és az alumíniumkohászat. 

A modern technika is szerepet kapott az est folyamán. A virtuális valóság szemüveggel a Kriptonbolygóra lehetett jutni. Az épület falán fényfestés segítségével Horváth Éva Mónika képzóművész Törékeny Egyensúly kiállításának képeit mutatták be. Az emeleten Németh Gyula mozgó szobrait láthatták az érdeklődők. A félóránként indított épületbejárás során az emelti, még fel nem újított részeket is láthatták az érdeklődők. Készülhettek egy korhűen berendezett sarokban régi korok hangulatát idéző fotók és a kifejezetten erre az alkalomra készült Kriptonvalutával rulett asztalon próbálhattak szerencsét a résztvevők, ahol a kriptongáz harminchatos rendszámát kellett kipörgetni, amiért kriptongyáras ajándék járt. A műsorban közreműködött a Padragi Bányász Férfikórus, az Ilcsi Dance és a Dinamic rock and roll klub. A vendéglátásban és a forgalom irányításában a Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium diákjai segítettek a szervezőknek.

vehir.hu
további cikkek
Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. ma 11:34 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. tegnap 15:06 Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. tegnap 10:19 A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. 2024. április 24. 15:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.