Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Világkörüli út hulladék nélkül

2023. április 13. 14:41
Több mint ötven országban járt már Kocsis Dóra és Németh Edvárd, akiket a világjárásuk során szerzett tapasztalataik inspiráltak a hulladékmentes életmódra. Erről tartottak előadást kedden az Agórában.

A házaspár tíz évvel ezelőtt indult világ körüli útra, amikor ötven országot érintettek, főleg helybelieknél szálltak meg, és így több mint százötven család életébe pillanthattak be Indonéziától Nepálon át Amerikáig. Megtapasztalták azt is, hogy a világ nagy részén ugyan valóban idilli fotókat lehet lőni a népszerű turistalátványosságokról, pár méterrel arrébb viszont gyakran hegyekben áll a szemét – és ismerve a helybeliek életmódját, ezt nagyobb részben mi, nyugati turisták visszük oda. 

A fiatalokat ez a tapasztalat inspirálta arra, hogy utazásaik során – és itthoni, hétköznapi életükben is – a lehető legkevesebb hulladékot hagyják hátra. Elismerték: visszásnak hathat az, hogy a környezet megóvásáról beszélnek, miközben a világot járva éppen az utazásaikkal hagyják a legnagyobb lábnyomot maguk mögött. Ugyanakkor azt vallják, nem kell lemondaniuk mindarról, ami örömet okoz nekik, tudatossággal jelentősen lehet csökkenteni a káros hatásokat. Éppen ezért elsősorban azokat a közlekedési eszközöket használják, amit a helybeliek is – repülőgépre csak akkor ülnek, ha az elkerülhetetlen, és ezt az elmúlt öt évben el tudták kerülni.

Ami a hulladéktermelést illeti: vallják, hogy mindez csak döntés kérdése. A szupermarketek helyett a termelői piacokat részesítik előnyben, így a helyi családokat támogatják. A termelőkkel beszélgetve pedig a hétköznapok kultúrájával is megismerkedhetnek.  

A legnagyobb hulladékforrások kiváltására bevált módszereket fejlesztettek ki. A palackozott víz helyett mindenhol csapvizet isznak, még azokban az országokban is, ahol ez egyébként nem javasolt: ehhez UV-fényes víztisztító palackot használnak. A műanyag zacskókat mosható vászonzsákokkal, a csomagolt édességeket saját készítésű nassolnivalókkal váltották fel. Maguk készítik a tisztálkodószereket és a női higiéniás eszközöket is, a felesleges szállodai szolgáltatások igénybe vételét pedig, ahogy már említettük, kanapészörfözéssel kerülik el. 

Sikerüket jól illusztrálja, hogy egy tíznapos utazásuk során mindössze 45 gramm hulladékot termeltek,  és ezek nagy részét is a közlekedési jegyek adták. 

A hulladékmentesség mára az egész életüket átitató filozófiává érett. Dóra rámutatott: a legtöbb hulladék az étkezéseinkhez kapcsolódóan keletkezik, és sokan ezen a téren a leginkább tanácstalanok. Éppen ezért állított össze egy zero waste szakácskönyvet, ami évszakról évszakra, a hulladékmentesség és a szezonalitás jegyében ad praktikus tanácsokat. 

A páros utazásairól és életmódjáról saját weboldalukon részletesen is olvashatunk, blogjukban nemcsak bemutatják az általuk bejárt helyeket, de hasznos tanácsokat is adnak már az előkészületekhez is. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54 Utánajártunk, mennyire segítik a veszprémi éttermek a húsvéti böjt betartását Utánajártunk, mennyire segítik a veszprémi éttermek a húsvéti böjt betartását Húsvét előtt negyven napig a hithű keresztény ember böjtöl. Vagy legalábbis a legújabb vallási trendek szerint lemond valamiről, ami számára fontos az életben. Mi most a klasszikus pénteki húsmentes étkezés irányából közelítettük meg ezt az időszakot és megnéztük, a Veszprém belvárosi éttermek mennyire figyelnek arra, hogy a napi menükben legyen húsmentes alternatíva is. 2024. március 21. 20:28 A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása egészség A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása Nem csak a fejlett országok problémája, hogy a fiatalok körében egyre gyakoribb a rövidlátás. A szemészek világszinten kongatják a vészharangot, hiszen a folyamat egyáltalán nem biztos, hogy visszafordítható. 2024. március 17. 12:27 Van élet az Országos Kéken túl is Van élet az Országos Kéken túl is Itt a tavasz, csalogat a természet, kezdődik az igazi túraszezon. Az Országos Kéktúráról mindenki hallott már, most viszont néhány kevésbé ismert útvonalat ajánlunk a környékről.  2024. március 5. 17:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.