Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Átalakul az ingatlanpiac, most lehet kifogni jó ajánlatokat

2023. április 12. 13:52 // Forrás: index.hu
Látványos fordulat körvonalazódik az ingatlanpiacon, azon belül is a nyaralók iránti keresletben. Egyedül a vízpart tartja magát, derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, ráadásul a Balatonnál a déli part most megelőzte az északit, de hogy pontosan milyen téren, az cikkünkből kiderül.

Egy évvel ezelőtt körülbelül dupla annyian kerestek maguknak ingatlant, mint az idei év első negyedében és ez nem csak a lakóépületekre, hanem a nyaralókra is igaz. Balogh László, az ingatlan.com gazdasági szakértője ezt a bizonytalan gazdasági környezettel magyarázta, azaz azzal, hogy az emberek kivárnak, mielőtt ilyen befektetésre adják a fejüket.

Van viszont néhány kakukktojás Magyarország területén belül, ahol ugyan szintén csökkent a kereslet, de csak 30%-kal, ez pedig látványos különbség ahhoz képest, hogy máshol lefeleződött az érdeklődők száma.

A Balaton környéke talán nem olyan meglepő, de még a fővárostól távolabb eső Tisza-tónál is tartja magát valamennyire a kereslet.

Ami az árakat illeti, szintén az ingatlan.com elemzése hozza, hogy az északi parton átlagosan 970 ezer forintos négyzetméteráron kelnek el a nyaralók – ez 15%-os emelkedés a tavalyihoz képest – a déli oldalon viszont már 1 millió ez az összeg, itt 6%-kal emelkedtek meg az árak 2022-höz képest, igaz, mindkét esetben idén január óta stagnálnak.

Magyarország második legnagyobb tavánál, a Velencei-tónál 813 ezer forintos négyzetméterrel lehet számolni – ez tavalyhoz képest csak 5%-os emelkedés, viszont január óta némileg drágultak – a Tisza-tónál pedig 334 ezer forintot kell felszorozni a nyaraló össznégyzetméterére, hogy megkapjuk a végösszeget. Utóbbi drágult a legtöbbet tavaly óta, összesen 22%-kal lettek drágábbak itt az ilyen ingatlanok.

„A budapesti vonzáskörzethez sorolható településeken az agglomeráció felértékelődése miatt némi drágulás látható, a nagymarosi és verőcei átlagos négyzetméterárak idén januárhoz képest egyaránt 11%-kal, 700 ezer és 716 ezer forintra emelkedtek, miközben a térség nyaralóövezeteit inkább árcsökkenés vagy stagnálás jellemzi” – mutatott rá Balogh László.

Hozzátette, a nyaralópiacon látható változásokról összességében elmondható, hogy aki klasszikus nyaralót szeretne vásárolni, és megvan hozzá a megfelelő anyagi mozgástere is, annak most érdemes szétnéznie a kínálatban, mert napról napra egyre jobb lehetőségekbe lehet belefutni.

Forrás: index.hu

vehir.hu
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.