Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kincskeresés nyakig érő vízben

2023. április 6. 11:32
Aranyfogat, jégkorcsolyát és biciklit is talált már a Balatonban Bárányos Bence fémkereső búvár, leggyakrabban azonban elveszett gyűrűk miatt veszik igénybe a szolgáltatásait.

Gyerekként, hat-hét éves korában, Olaszországban látott először fémkereső búvárt, akit nagy érdeklődéssel figyelt – ekkor született meg benne a kíváncsiság a kutatás-keresés iránt. Az első fémkeresőjét tizenhárom évesen kapta, azzal kezdett el kutakodni földeken, strandokon, erdőkben. Ahogy egyre többféle tárgyra bukkant rá, felmerült benne a gondolat, hogy az elveszett értékek felkutatására vállalkozást is fel lehetne építeni. Azt vallja, hogy aki szeretettel, szívvel-lélekkel végzi a munkáját, az valószínűleg jól is csinálja, a jól végzett munka pedig megteremti a megélhetést. Az elképzelés a valóságban is működik: az emberek hajlamosak elhagyni a tárgyaikat, és ezek visszaszerzése érdekében szívesen veszik igénybe a fémkereső szolgáltatásait. A siker – ha nem is garantált – de gyakori. 

A leggyakrabban gyűrűket, kulcsokat, telefonokat hagynak el az emberek – vagy legalábbis ezek miatt kérik a szakember segítségét. A gyűrű azért is kerülhetett a lista élére, mert az eszmei értéke is nagy, az emlékek miatt nem pótolható úgy, mint egy elvesztett pénztárca. Időnként kertekbe, mezőgazdasági területekre, erdőkbe is hívják, de a legtöbb munka a strandokon adódik. Bence szerint a vízben könnyebb is dolgozni: a szárazföldön rengeteg fémtárgy – nem kis részben szemét – bújik meg a fűben, földben, ráadásul például egy vadászat közben elvesztett ékszerért nagy területet kell átkutatni. Ezzel szemben a strandon az ügyfél elég jól körbe tudja határolni, mely részeken mozgott, és nincs a vízben szemét vagy akár értékes tárgy, ami miatt a fémkereső folyton jelezne. Bár azt gondolhatnánk, hogy sok olyan dolog pihenhet az iszapban, aminek az elvesztésébe beletörődött a tulajdonos, és nem kért segítséget a megtalálásához, Bence szerint két-három hétnél tovább semmi nem marad a vízben: kiszedik más fémkeresők – hogy mennyire tisztességes szándékkal, azt könnyű elképzelni. Ha kutatás közben mégis váratlan értéktárgyat talál, Bence a Facebook-oldalán tesz közzé felhívást, és gyakran vissza is tudja juttatni azokat a jogos tulajdonoshoz – a szemetet pedig szelektálja és leadja a fémgyűjtő telepeken, illetve elhelyezi a hulladékgyűjtőkben. 

Ahhoz, hogy egy a strandon eltűnt fémtárgyat megtaláljon, Bencének profi fémkereső gépre, nagy tudásra és tapasztalatra van szüksége. GPS segítségével, karók letűzésével pontosan tudja követni, hogy mely területeket vizsgálta már át. Azt mondja, nyakig érő vízig számára könnyűnek számít a terep, csak a pontosságra kell ügyelni: két centimétert sem lehet kihagyni a vizsgált területen, hiszen a keresett gyűrű akár ott is megbújhat. A GPS abban is nagy segítséget jelent, hogy egy nagyobb területet nem kell feltétlenül egyszerre átfésülni: ha az első nap végére nem találta meg, amit keresett, másnap centiméterre pontosan tudja, honnan kell folytatnia a kutatást.

Bence azt mondja, nem is mindent vállal el, fontos tudnia, hogy hol és mikor tűnt el a keresett értéktárgy. Szükség esetén nyílt vízen is dolgozik, sokan hívják amiatt, hogy vitorlásról, hajóról, csónakból, vízibicikliről esett be a vízbe valami. Ilyenkor elsőként pontos GPS koordinátákat kér, e nélkül ugyanis gyakorlatilag lehetetlen rátalálni bármire a Balaton kellős közepén. Ha viszont tudható a pontos helyszín, akkor három, ritkábban akár négy méteres mélységbe merülve is rá lehet bukkanni a vízbe pottyant tárgyakra. Néha a reménytelennek tűnő vállalkozásokat is siker koronázza: előfordult, hogy valaki öt nap után vette észre, hogy eltűnt a gyűrűje. Azt gyanította, hogy az egyik strandon vesztette el, és – mint kiderült – így is történt, Bence végül megtalálta az ékszert. 

A nyári csúcsszezonban – szó szerint – éjt nappallá téve dolgozik: a strandokon zárás után, éjszakába nyúlóan keresi az elveszett értéktárgyakat, nappal pedig szinte megállás nélkül fogadja a hívásokat. A téli időszakban sem tétlenkedik, tűzszerészeti feladatokat vállal – mint mondja, őt minden érdekli, amit fel kell kutatni, meg kell találni.

Fotók: Bárányos Bence  

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Ha benézünk az étterem ablakán, a harmónia köszön vissza Life&Style Ha benézünk az étterem ablakán, a harmónia köszön vissza Aki vegán éttermet nyit, az nem csak egy új gasztronómiai vállalkozásba kezd. Valamiért az ilyen vendéglátóhelyeknek van egy semmi máshoz nem hasonlítható különleges, megnyugtató atmoszférája. Pláne akkor, ha a hely évszázados történelemmel bír, amiről mintha mesélnének a falak. Veszprém legújabb ilyen étterme pontosan ilyen. 2023. október 16. 13:19 A gyümölcs, ami pálinka akart lenni, de valami sokkal izgalmasabb lett Life&Style A gyümölcs, ami pálinka akart lenni, de valami sokkal izgalmasabb lett Eddig leginkább csak a hollywoodi filmekből ismertük azt a történetet, amikor a főhős egy elhibázott döntése miatt indulnak el a bonyodalmak, aztán kellő merészséggel ezekkel szembenéz, majd a végén bölcsebben, tapasztaltabban learatja a babérokat. Pedig a Balaton-felvidéki valóság is szül ilyen helyzeteket, de itt még mozgó vonatokról sem kell leugrálni hozzá, mint a filmekben, elég csak a gyümölcsösbe kisétálni. 2023. október 16. 13:11 Ősszel sem kell elbúcsúzni a természetes vitaminforrásoktól! Life&Style Ősszel sem kell elbúcsúzni a természetes vitaminforrásoktól! Legyen színpompás ősszel is a tányérod! 2023. október 16. 13:07 Fenntartható luxus a mindennapokban Life&Style Fenntartható luxus a mindennapokban Rybicska Nóra ékszerkészítő vállalkozása nem gyermekkori vágyálomból indult ki, és soha nem is volt az a nő, aki sportot űzött volna a szebbnél szebb ékszerek felhalmozásából. Az egyszerű, letisztult elegancia illik hozzá, az ékszerekben pedig az alkotó folyamat, az apró mechanikai részletek fogták meg. Az úton a férje segítségével indult el, aki tizenkilencre húzott lapot, és parfüm helyett fűrésszel és reszelővel lepte meg a feleségét a különböző ünnepeken. Nórával a drágakövek és egyéb anyagok eredetétől kezdve a karátszámon át igyekeztünk a legapróbb részletekig megbeszélni, hogy mitől válhat egyedivé egy olyan luxusékszer, ami fenntartható és még a mindennapokban is a megfizethető kategóriába esik. 2023. október 16. 13:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.