Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
12°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
12°C

Kupagyőzelemre emlékeztek

2023. április 4. 6:02
Veszprém kézilabdaváros, nemcsak a hazai, hanem a sportág európai térképén is régóta megtalálható. Talán a Telekom mai szurkolói közül sokan nem is tudják, hogy a királynék városában előbb volt női, mint férfi magyar bajnok és kupagyőztes csapat.

Amikor 1977-ben létrejött a mai férfiklub jogelődje, az Építők, már egyszeres bajnok (1970) és akkori nevén Magyar Népköztársasági Kupa-győztes (1973) volt a Bakony Vegyész Torna Club női együttese, melyet olyan nagyságok erősítettek, mint az olimpiai bronzérmes (1976) Tóth-Harsányi nővérek, Borbála és Katalin, valamint a világbajnok (1965) Ritter Dezsőné Lengyel Erzsébet.

Kapcsolódó cikk
Egy híján ötven gólig jutott a Telekom a városi derbin
A bajnoki címre hajtó Telekom Veszprém tizenkilenc gólos, kiütéses győzelmet aratott a bennmaradásért küzdő Fejér-B.Á.L. Veszprém ellen szombaton a férfi kézilabda NB I-ben. A városi rangadó előtt a BVTC negyven évvel ezelőtt MNK-t nyert női együttesét köszöntötték.

Donát Tamás újságíró kezdeményezését felkarolva a vármegyei kézilabda-szövetség és a veszprémi önkormányzat szombaton a Telekom-Fejér B.Á.L. férfi NB I-es városi rangadó előtt köszöntötte a 40 évvel ezelőtt Magyar Népköztársasági Kupát nyert Bakony Vegyész TC női csapatát. Ez az együttes is lemásolhatta volna a nagy elődök sikereit, ugyanis a kupagyőzelem évében, 1983-ban csak gólkülönbséggel szorult a második helyre a bajnokságban. Az ezüstérem előtt kettő, utána pedig még egy bronzérmet gyűjtött ez a generáció az NB I-ben.

Állnak, balról: Borsos Erzsébet, Sényi László edző, Farkas Erzsébet (takarásban), Rezsnyák Márta, Varga Edit, Plank Edit, Sulyok Éva, Lantos Tünde, Orbán Csilla, Laboda Mária, Vincze Éva, Hungler Mariann, Budai Piroska, Németh Gábor vezetőedző. Térdelnek: Horváth Erzsébet, Márkus Mária, Nyári Zsuzsa, Sulyok Erzsébet, Somogyi Tünde. Hiányzik a képről Gyöngyösi Ibolya, Kovács Ildikó és a fiatalon, tragikus körülmények között elhunyt Trubin CsillaÁllnak, balról: Borsos Erzsébet, Sényi László edző, Farkas Erzsébet (takarásban), Rezsnyák Márta, Varga Edit, Plank Edit, Sulyok Éva, Lantos Tünde, Orbán Csilla, Laboda Mária, Vincze Éva, Hungler Mariann, Budai Piroska, Németh Gábor vezetőedző. Térdelnek: Horváth Erzsébet, Márkus Mária, Nyári Zsuzsa, Sulyok Erzsébet, Somogyi Tünde. Hiányzik a képről Gyöngyösi Ibolya, Kovács Ildikó és a fiatalon, tragikus körülmények között elhunyt Trubin Csilla

Az MNK-győzelemnek köszönhetően a BVTC 1984-ben indulhatott a Kupagyőztesek Európa Kupájában, de nem jutott túl az első fordulón. Pedig a veszprémi mérkőzésen kiváló játékkal 10 góllal, 26-16-ra győzött a CSZKA Szófia ellen, de nyolc nappal később a bulgáriai visszavágón 27-16-ra kikapott úgy, hogy már a félidőben is 11 gól volt a különbség (17-6). Ez volt a BVTC női gárdájának utolsó mérkőzése az európai kupaporondon.

Ebből a csapatból világbajnoki ezüstérmes lett 1982-ben Nyári Zsuzsa, aki összesen 155 alkalommal öltötte fel a nemzeti címeres mez, a 64-szeres magyar válogatott Budai Piroska pedig tagja volt az 1980-as olimpián 4. helyezett gárdának. A 40 évvel ezelőtt MNK-t nyert további kiválóságok közül pályafutása során Orbán Csilla 97, Sulyok Erzsébet 78, Kovács Ildikó 18, Gyöngyösi Ibolya 5, Vincze Éva 1 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban. Érdekesség, hogy Kovács Ildikó mindeddig az egyetlen női kézilabdázó, aki veszprémi születésűként, veszprémi nevelésűként és veszprémi játékosként lett magyar válogatott. A férfiaknál ugyanezt szintén egyetlen kézilabdázó mondhatja el magáról – Gulyás Péter.

Darcsi István
Baumann Béla
további cikkek
Nincs új a nap alatt Erről jut eszembe… Nincs új a nap alatt Nem sikerült bravúrt véghez vinni a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapatának, mert a történtek ismeretében bravúr lett volna kiharcolni a továbbjutást az Aalborg ellen a Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből. Így a Niklas Landin és Mikkel Hansen fémjelezte dán csapat jutott a legjobb négy közé. Tegyük hozzá: nem érdemtelenül. tegnap 4:03 Izgalmas lesz a bajnokság hajrája Erről jut eszembe… Izgalmas lesz a bajnokság hajrája Közeledik, sőt, már itt is van a labdarúgó-bajnokságok hajrája. Ilyenkor minden szurkolóból matematikus lesz, hiszen elkezdődik a számolgatás, hogy a kedvenc csapatnak hány pontot kell még szerezni a bajnokság megnyeréséhez, egy dobogós hely eléréséhez, vagy a bennmaradás kiharcolásához. 2024. április 30. 0:12 Megtolták a kátyúba rekedt szekeret Erről jut eszembe… Megtolták a kátyúba rekedt szekeret Egy régi sportos bölcsesség szerint a mérkőzés utolsó pillanatában kell vezetni, mert akkor az ellenfélnek már nincs ideje egyenlíteni. Mintha ennek a mondásnak az életképességét akarták volna igazolni csütörtökön este a Veszprém Arénában a házigazda Telekom játékosai, akik a dán Aalborg elleni férfi kézilabda Bajnokok Ligája-negyeddöntő első mérkőzésén hatgólos hátrányból feltámadva csak egyszer vezettek a hatvan perc során, a dudaszó pillanatában (32-31). 2024. április 26. 7:51 Pipa a három csíkra Erről jut eszembe… Pipa a három csíkra Ma már elképzelhetetlen, hogy ha az embernek van rá pénze, miért ne tudna megvenni egy olyan sportcipőt a Lajtától keletre, ami a Lajtától nyugatra bárkinek lehet. 2024. április 23. 6:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.