Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kultúra: helyben! – Folytatódik a Pajta program

2023. március 31. 11:10
A két éve sikeresen futó Pajta program harmadszor is lehetőséget kapott, idén kétszer annyi településen nyílnak EKF-pajták, mint tavaly. A program keretei között a Bakony-Balaton régió 29 települése fordíthat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa forrásából 170 millió forint támogatást olyan közösségépítő rendezvényekre, amelyek célja a helyi kulturális élet fellendítése.

A programok akár az év minden napján futnak majd a pajtákban, lehetőséget adva a települések szellemének és múltjának összekapcsolását a kortárs kultúra értékeivel.

A csütörtök délutáni sajtóeseményen dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter hangsúlyozta: a kistelepülések kulturális életét helyben kell támogatni, úgy, hogy az ott élőknek ezekért a rendezvényekért a település határát se kelljen átlépni. A pajtákat a Bakony-Balaton régió közös fejlődésének alapjának képzelik el, melynek célja, hogy a települések identitása megmaradjon, mégis egységes kulturális térség jöjjön létre. A miniszter hozzátette, a Pajta-programhoz csatlakozva ezek a falvak is büszkén viselhetik az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Nagy Krisztián, a VEB2023 EKF kulturális projektmenedzsere kiemelte, hogy a 29 pajta támogatásával olyan értékteremtő és értékközvetítő programhelyszínek jöttek létre az EKF keretein belül, amelyek ötvözik a régió kulturális hagyományait és a kortárs művészeteket. Ezzel kiépítenek egy olyan új, kulturális mikrohálózatot, amelyek közelebb hozzák a településeket egymáshoz, erősítik a generációk közötti kapcsolatokat, elérhetővé és szerethetővé teszik a helyi kultúrat az ott élők és a látogatók számára is.

Az eseményen egy rövid kerekasztal-beszélgetés keretei között Müller Mihály, a VEB2023  sajtófőnöke beszélgetett Poszáné Szabó Edittel, Somogyszentpál polgármesterével és Villányi Évával, a balatongyöröki Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtár vezetőjével a két eltérő hátterű település lehetőségeiről a Pajta programban.

Balatongyörök 2021-ben indította programját, Györöki KultúrMorzsázó néven, és a két évnyi pozitív tapasztalat után idén is szeretnék tovább erősíteni a hagyománytiszteletet, a kortárs kultúra iránti érdeklődést a helyik lakosokban, illetve a teljesen más közegből érkező átutazókban is.

Somogyszentpál polgármestere nagyon fontos lehetőségeket lát a Pajta programban, a hátrányos helyzetű településen szeretnék az ott élő romák és nem romák közötti kapcsolatot friss, lendületes és elsősorban fiatalokat is bevonó kulturális élményekkel gazdagítani. A kultúrára nevelés, a kultúrára való igény elérése voltak az első lépések, melyek részét képezte a művészetterápia és a drámapedagógia. Nemcsak ebben az évben, de hosszútávon is szeretnék folytatni ezeket a kultúrális törekvéseket, az értékhagyás a cél az olyan programokkal, mint például a Street Art fesztivál, vagy a Roma Hősök kiállítás.

 

A pajták idei programjait a VEB2023 EKF honlapján lehet részletesen megismerni:

https://veszprembalaton2023.hu/oldal/pajta-program 

https://veszprembalaton2023.hu/oldal/pajta-esemenyek

 

Balogh Dóra
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.