2023. június 10.
//
Margit névnap

Kultúra: helyben! – Folytatódik a Pajta program

A két éve sikeresen futó Pajta program harmadszor is lehetőséget kapott, idén kétszer annyi településen nyílnak EKF-pajták, mint tavaly. A program keretei között a Bakony-Balaton régió 29 települése fordíthat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa forrásából 170 millió forint támogatást olyan közösségépítő rendezvényekre, amelyek célja a helyi kulturális élet fellendítése.

A programok akár az év minden napján futnak majd a pajtákban, lehetőséget adva a települések szellemének és múltjának összekapcsolását a kortárs kultúra értékeivel.

A csütörtök délutáni sajtóeseményen dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter hangsúlyozta: a kistelepülések kulturális életét helyben kell támogatni, úgy, hogy az ott élőknek ezekért a rendezvényekért a település határát se kelljen átlépni. A pajtákat a Bakony-Balaton régió közös fejlődésének alapjának képzelik el, melynek célja, hogy a települések identitása megmaradjon, mégis egységes kulturális térség jöjjön létre. A miniszter hozzátette, a Pajta-programhoz csatlakozva ezek a falvak is büszkén viselhetik az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Nagy Krisztián, a VEB2023 EKF kulturális projektmenedzsere kiemelte, hogy a 29 pajta támogatásával olyan értékteremtő és értékközvetítő programhelyszínek jöttek létre az EKF keretein belül, amelyek ötvözik a régió kulturális hagyományait és a kortárs művészeteket. Ezzel kiépítenek egy olyan új, kulturális mikrohálózatot, amelyek közelebb hozzák a településeket egymáshoz, erősítik a generációk közötti kapcsolatokat, elérhetővé és szerethetővé teszik a helyi kultúrat az ott élők és a látogatók számára is.

Az eseményen egy rövid kerekasztal-beszélgetés keretei között Müller Mihály, a VEB2023  sajtófőnöke beszélgetett Poszáné Szabó Edittel, Somogyszentpál polgármesterével és Villányi Évával, a balatongyöröki Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtár vezetőjével a két eltérő hátterű település lehetőségeiről a Pajta programban.

Balatongyörök 2021-ben indította programját, Györöki KultúrMorzsázó néven, és a két évnyi pozitív tapasztalat után idén is szeretnék tovább erősíteni a hagyománytiszteletet, a kortárs kultúra iránti érdeklődést a helyik lakosokban, illetve a teljesen más közegből érkező átutazókban is.

Somogyszentpál polgármestere nagyon fontos lehetőségeket lát a Pajta programban, a hátrányos helyzetű településen szeretnék az ott élő romák és nem romák közötti kapcsolatot friss, lendületes és elsősorban fiatalokat is bevonó kulturális élményekkel gazdagítani. A kultúrára nevelés, a kultúrára való igény elérése voltak az első lépések, melyek részét képezte a művészetterápia és a drámapedagógia. Nemcsak ebben az évben, de hosszútávon is szeretnék folytatni ezeket a kultúrális törekvéseket, az értékhagyás a cél az olyan programokkal, mint például a Street Art fesztivál, vagy a Roma Hősök kiállítás.

 

A pajták idei programjait a VEB2023 EKF honlapján lehet részletesen megismerni:

https://veszprembalaton2023.hu/oldal/pajta-program 

https://veszprembalaton2023.hu/oldal/pajta-esemenyek

 

Balogh Dóra
Domján Attila

További cikkek

Biztonságossá, sőt, otthonossá lett a gyermekkönyvtár
Biztonságossá, sőt, otthonossá lett a gyermekkönyvtár
Csütörtök délután óvodások műsorával nyitotta meg hivatalosan is kapuit az Eötvös Károly Megyei Könyvtár gyermek részlege.
A megújult Laczkó Dezső Múzeum nyitó tárlata méltó szimbóluma az EKF szellemiségének
A megújult Laczkó Dezső Múzeum nyitó tárlata méltó szimbóluma az EKF szellemiségének
Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program támogatásának köszönhetően a teljesen megújult Laczkó Dezső Múzeum újból megnyitja kapuit. A 120 éves épület a felújítást követően méltó helyszínt biztosít a nyitó tárlatnak, amely Egry József, a Balaton festője születésének 140. évfordulója alkalmából összeállított páratlan kiállítás.
Párbeszédet javasol a Balatonról Navracsics Tibor
Párbeszédet javasol a Balatonról Navracsics Tibor
A területfejlesztési miniszter szerint párbeszédet kellene indítani a Balatonról, amelyben az üzleti élet, a környezetvédelem, a kulturális élet szereplői, a helyiek, az itt üdülők és az alkalmi látogatók is részt vennének.
Az Ezrek szimfóniáját adják elő Veszprémben
Az Ezrek szimfóniáját adják elő Veszprémben
Mahler VIII. szimfóniáját, a grandiózus Ezrek szimfóniáját adják elő Veszprémben a Magyar Állami Operaház együttesei és szólistái, valamint a veszprémi régióhoz kötődő művészek július 7-én a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program részeként.
Gizella királyné a középpontban a megújult Érseki Palotában
Gizella királyné a középpontban a megújult Érseki Palotában
A nagyközönség számára is tartalmas konferenciát tartott tegnap Veszprémben az Érseki Palotában a Rubicon Intézet, amelynek központi témája Gizella királyné és emlékezetének változásai voltak.