2023. március 21.
//
Benedek névnap

Budapesti űrfotóval köszöntötte a magyarokat március 15-én a francia űrhajós

2023. március 17. 11:13
Instagramon üzent a magyaroknak Thomas Pesquet, az ESA francia űrhajósa.

A 45 éves űrhajós két alkalommal, 2016/17 és 2020/21 telén teljesített szolgálatot a Nemzetközi Űrállomáson, 2021-ben egy hónapon át az állomás parancsnoki feladatait is ellátta. Földetérése óta is gyakran oszt meg az állomásról készített fotókat, folyamatosan dolgozza fel a még nem publikált, archívumban tárolt képeket. 

Forrás: @thom_astro / InstagramForrás: @thom_astro / Instagram

Csütörtökön a magyaroknak üzent, március 15-höz kapcsolódva egy Budapestről készült fotót posztolt. Azt írta: 

"Egyre több és több ország érdeklődik az emberes űrrepülés és annak hozományai iránt, így Magyarország is: ők néhány nappal ezelőtt mutattak be négy űrhajós-jelöltet, akik hamarosan részt vehetnek a kiképzésünkön a frissen kinevezett ESA-űrhajósokkal együtt az EAC-ban [Európai Űrhajózási Központ, Köln – szerk.]. Remélem, hogy újabb magyarok is eljuthatnak a világűrbe a jövőben, köztük nők is! És mivel tegnap a magyarok a nemzeti ünnepüket ünnepelték, arra gondoltam, előszedem ezt a Budapestet, a Duna gyöngyszemét ábrázoló kollázst az Alpha küldetés adatbázisából! Talán még nem késő piros-fehér-zöld kokárdával ünnepelni. #Budapest #Nemzetiünnep"

 

More and more countries are interested in human spaceflight and its benefits, such as Hungary: they presented a few days ago 4 astronaut candidates, who will take part in some training events with our newly selected ESA astronauts at EAC (swipe right to discover them © MTI/KKM Let’s hope for additional Hungarians going to space in the future, including women! )
And as yesterday Hungarians were celebrating Nemzeti ünnep, their national day, I thought I'd get this collage of Budapest, the Pearl of the Danube, out from the #Alpha mission vault! I don't think it's too late to post red, white, and green cockades underneath to celebrate with them!
#Budapest #Nemzetiünnep

 

Forrás: @thom_astro / InstagramForrás: @thom_astro / Instagram

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
A győri Széchenyi István Egyetem Circular Living Concept néven indította el tavaly fenntarthatóság, újrahasznosítás és művészet-design fókuszú komplex szemléletformáló projektjét. A program részeként a következő hónapokban izgalmas műalkotások készülnek a Győr-Moson-Sopron vármegyében összegyűjtött hulladékokból.
Keddtől csütörtökig módosíthatók a középiskolai felvételi jelentkezések
Keddtől csütörtökig módosíthatók a középiskolai felvételi jelentkezések
Keddtől csütörtökig egy alkalommal módosíthatók a középiskolai felvételi jelentkezések - közölte az Oktatási Hivatal (OH) hétfőn.
Játsszon sportkvízünkkel és nyerje meg az aláírt Telekom Veszprém mezt!
Játsszon sportkvízünkkel és nyerje meg az aláírt Telekom Veszprém mezt!
A Vehíren már tizenöt éve követjük folyamatosan Veszprém, az ország és a nagyvilág sporteseményeit. Hűséges olvasóinkat most egy játékra hívjuk, hogy értékes nyereményekért próbára tegyék tudásukat a sport világából. Tíz kérdésből álló kvízünkben, aki legalább hat kérdésre helyesen tudja a választ, megnyerheti a Telekom Veszprém csapata által aláírt mezt, valamint a Saiko no Sushi ázsiai étterem 30.000 Ft-os vacsorautalványát.
15 évesek lettünk!
15 évesek lettünk!
2008. március 18-a számunkra egy rendkívül fontos dátum: a Vehíren ekkor jelent meg a legelső cikk, amit azóta közel 100 ezer másik követett. Tizenöt év alatt rengeteg minden változott a világban, benne Veszprémben és persze a médiában is. Egyedül a Vehír szerkesztőségének elhivatottsága nem változott, hogy gyorsan, pontosan, első kézből szállítsa a híreket a veszprémieknek, sőt élményt adjon a tájékoztatással.
Véget ért a téli üzem, nekilát az útburkolat javításának a Magyar Közút
Véget ért a téli üzem, nekilát az útburkolat javításának a Magyar Közút
A következő időszak időjárására tekintettel március 16-án véget ért a téli üzem a Magyar Közútnál. Március 31-ig mérnökségenként még legalább egy, síkosságmentesítésre alkalmas adapterekkel felszerelt gépet bevetésre készen tartanak a szakemberek, de a melegaszfalt keverő telepek nyitását követően már a lokális javítási munkák kerülnek a tevékenység fókuszába – közölte a társaság.