Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A „hirtelen szívhalál” lehetséges tíz tünete

2023. március 15. 21:19 // Forrás: Index.hu
A szív betegségei – mint például az iszkémiás szívbetegség, vagy a szívinfarktus – hazánkban a vezető halálozási okok listájának élén szerepelnek. Az index.hu összegyűjtötte, mi az a tíz jel, amelyet testünk küld szívbetegségre figyelmeztetve, és amennyiben időben cselekszünk, megelőzhetjük a végzetes bajt.

Ameet Bakhai, a londoni Spire Bushey Kórház kardiológusa rangsorolta az egyértelmű tüneteket, és mutatta be a friss kutatás eredményeit, ahol új információk derültek ki a hirtelen szívhalál mechanizmusáról. Az egészséges és a problémás szív közötti különbségek ugyanis egy egyszerű teszttel napvilágra hozhatóak.

Szívteszt: ha gond nélkül fel tud szaladni két lépcsősoron, szédülés nélkül is képes hirtelen felállni, 20 másodpercig képes visszatartani a lélegzetét, és tud a vécén guggolni, akkor máris jobb eséllyel indul.

Gyanúra adnak okot azonban az alábbi tünetek is: lábduzzadás, vagy eseti szédülés, ezek ugyanis primer jelzői lehetnek a szívproblémáknak. Ide tartozik még a kar elfáradása erőkifejtéskor, és a túl szapora, vagy kimaradó szívverés, a nehézkes lehajolás, és a felállás, mert ezek azt jelzik, hogy a szívünk nem tud alkalmazkodni a hirtelen testhelyzet változásához.

A kardiológus kiemelte, hogy az erős izzadás enyhe testmozgáskor, a gyakori hányinger, mellkasi fájdalmak, sőt az ébredéskor tapasztalható fáradtság is figyelmeztető jel lehet.

Mi az a tíz tünet, amelyre mindenkinek oda kellene figyelnie?

  • Szédülés hirtelen felálláskor
  • Légszomj
  • Nehézség lehajoláskor
  • Erős szívdobogás
  • Szorító mellkasi fájdalom
  • Fájdalom a (bal) karban
  • Nehézség felálláskor
  • Egyéb mellkasi fájdalom
  • Duzzadt, dagadt lábak
  • Rendszertelen szívverés

Az emberek 26 százaléka tapasztalta már a tünetek valamelyikét egy brit felmérés szerint, de nem tartotta őket „súlyosnak”, 17 százalékuk azért, mert túl fiatalnak gondolta magát a betegséghez. Félreértés azonban, hogy a betegség csak az időseket érinti, minden korosztály veszélyeztetett, amely különösen jelentős odafigyelést igényel a koronavírus-járvány alatt, mert a betegség a szívet és a szív nyálkahártyáját is megtámadhatja. A londoni National Health Service (Országos Egészségügyi Szolgálat) 2021-es tanulmánya szerint a Covid miatt kórházba került emberek több mint fele szívkárosodást szenvedett, például szívizomgyulladást, infarktust, iszkémiás szívbetegséget vagy ezek kombinációját.

Hirtelen szívhalál

Egy márciusban publikált új tanulmány kimutatta, hogy amennyiben mutációk lépnek fel a szívizomsejtek összekapcsolódását segítő fehérjestruktúrákat alkotó génekben, aritmogén cardiomyopathia (röviden AMC), progresszív és gyarkan örökletes szívbetegséghez vezet, a problémát pedig az okozza, hogy szív ilyenkor nem tud megfelelően összehúzódni. Ez okozza például a fiatal élsportolók körében előforduló hirtelen szívhalált.

A tanulmányban egy ACM-beteg genetikai anyagát vizsgálták, és a dezmoplakin gén korábban ismeretlen mutációját fedezték fel, amely az aritmogén cardiomyopathiához vezethet a betegekben. Sebastiaan van Kampen, a tanulmány szerzője elmondta, hogy olyan szívizomsejteket vizsgáltak, amelyeket laboratóriumi körülmények között tenyésztettek ki a páciensből. Felfedezték, hogy a mutációt tartalmazó szívizomsejtek kevésbé szorosan kapcsolódtak egymáshoz, és kevesebb ioncsatornával is rendelkeztek, amik kulcsfontosságúak az elektromos jel továbbításához – ezek stimulálják az összehúzódást a szívizomsejtek között.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.