Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Feltárják a lerabolt zsidó temetőt

2023. március 1. 22:28
A Szél utcai izraelita temetőben – amelyben közel ötszáz veszprémi zsidót helyeztek végső nyugalomra – az elmúlt hetekben megkezdődtek a feltárások. Dr. Wittmann Zsuzsannától, a helyi Zsidó Hitközség vezetőjétől megtudhattuk, rég várt rekonstrukció valósulhat meg az EKF jóvoltából.

A veszprémi zsidóság tragédiája napjainkig fájó pont az emlékezetünkben, hiszen az említettek anno nagyban hozzájárultak Veszprém felemelkedéséhez. Örök nyugalmukat a hosszú évek során viszont megzavarták: a Szél utcai izraelita temetőt többen is fosztogatták.

Dr. Wittmann Zsuzsanna, a Veszprémi Zsidó Hitközség elnöke felemás emlékeket idézett fel megkeresésünkre. Elmondása szerint a környéken több olyan ház is van, amelynek alapjaiba is kerültek a sírkövekből és a kerítésből, nem beszélve a rongálásokról, az emlékek meggyalázásáról.

Az említett nyughelyen 1730 és 1882 között zajlottak temetései szertartások. Rendhagyó módon, mivel a talaj sziklás adottságai nem engedtek a szokásoknak, melyek szerint például a gyermekeket, hölgyeket, férfiakat, vallási vezetőket elkülönítve kell végső nyugalomra helyezni. A feljegyzések szerint körülbelül 450 halottunk pihen a területen, a sírkövekből ugyanakkor mára mindössze 25-28 maradt fenn. Ezekből is többnek csak a darabjai találhatók a fosztogatások, rongálások miatt.

Dr. Wittmann Zsuzsanna: Nagy öröm, hogy a közeljövőben már mindenki méltó körülmények között nyugodhat majd! Dr. Wittmann Zsuzsanna: Nagy öröm, hogy a közeljövőben már mindenki méltó körülmények között nyugodhat majd!

A helyzettel a város vezetősége is tisztában volt, ezért az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program támogatásával a zsidó temetőt emlékhellyé nyilvánította. Olyan területté, amely a mindennapokban a megemlékezés meghitt szentélyévé válhat.

A városvezetőség lehetőségei szerint mindig is támogatta a múltunk megőrzését. Néhány évvel ezelőtt a büntetés-végrehajtási intézet közreműködésével egy jóvátételi programban maguk a fogvatartottak tisztították meg a területet, amelyet már akkor is benőtt a gaz. Sok család első generációja is ezen a területen nyugszik, ügyvédek, orvosok, kereskedők, rabbik és tanítók. Nagy öröm számunkra, hogy az új projektnek köszönhetően immár mindenki méltó körülmények között nyugodhat majd

– zárta dr. Wittmann Zsuzsanna.

Látogatásunkkor a temetőben már javában zajlottak a feltárások. Az emlékhely a tervek szerint a késő tavaszi, kora nyári időszakban az érdeklődők, a múltat tisztelők előtt is megnyitja majd kapuit.

Simon Dani
Domján Attila
további cikkek
Milyennek látják Veszprémet a főépítészek? vehirvideó Milyennek látják Veszprémet a főépítészek? Vajon hogyan vélekedik az építészeti szakma Veszprémről, amikor a város újkori történelmének legnagyobb fejlesztési programját hajtják éppen végre? Megkérdeztük a miskolci, szekszárdi, győri és Budapest VI. kerületének főépítészét erről, akiknek meglepő észrevételeik is voltak. Videónkban megmutatjuk ezeket. 2023. szeptember 18. 17:04 A települések szerelmesei jönnek Veszprémbe városfejlesztés A települések szerelmesei jönnek Veszprémbe Jövő héten több napon át Veszprémre szegeződik az építészeti szakma tekintete. Szeptember 13. és 15. között ugyanis a királynék városában rendezik meg a közel három évtizedes múltra visszatekintő Országos Főépítészeti Konferenciát. A keddi beharangozó sajtótájékoztatón az is kiderült, mi a jelentősége ennek a rendezvénynek az átlagemberek szempontjából is. 2023. szeptember 5. 14:39 Hétfőn indul a Kemecse utcai parkoló építése Hétfőn indul a Kemecse utcai parkoló építése Csík Richárd, a városrész önkormányzati képviselője lakossági fórumot tartott az érintett terüleen élőknek, amelyen szóba került az ideiglenes parkolás megoldása is.   2023. augusztus 29. 15:20 Hamarosan a földdel lesz egyenlő a régi hajléktalanszálló Hamarosan a földdel lesz egyenlő a régi hajléktalanszálló A munkagépek elkezdték a falait is lebontani a veszprémi vasútállomás mellett lévő egykori hajléktalanszállónak, így hamarosan elindulhat a terület parkosítása. 2023. augusztus 28. 10:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.