2023. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Ezért irigyelhetik mások a veszprémieket

2023. február 28. 15:59
Sokan, sokszor és sokféleképpen megmérték már egyes városok élhetőségi mutatóit, a KSH legújabb elemzésében azonban jól körülhatárolható, objektív számokkal tették mindezt. Az elemzés végén pedig összeállt egy rangsor, ami Veszprém nevével kezdődik.

Egészen pontosan Veszprém és Győr nevével, hiszen ez a két város megosztva lett az első a KSH által publikált tanulmányban, ahol környezeti, gazdasági és társadalmi szemszögből vizsgálták a magyar megyei jogú városokat.

A több, mint 100 oldalas tanulmányt az Index elemezte ki és hozta le elsőként a legfontosabb eredményeit, mi most ezekből szemezgetünk, kifejezetten Veszprémre fókuszálva.

Előtte azonban érdemes körüljárni az élhetőség fogalmát ismét, ami akár önmagában is lehetne egy hosszú értekezés, ebben az esetben azonban három jól elkülöníthető szegmensre alapozták a mérést, a már említett környezeti, gazdasági és társadalmi mutatókra.

Persze ezeket is szét lehet még szálazni, ahogy tették a kutatásban is. Például a gazdasági helyzet elemzésénél megnézték a magyar megyei jogú városok lakosainak egy főre utó nettó jövedelmét, a regisztrált álláskeresők számát, a vállalkozások és a foglalkoztatottak számát, valamint az idős lakosság eltartottsági rátáját, hogy csak nlhányat említsünk.

Veszprém esetében a tanulmány külön megemlékezik arról, hogy a rendszerváltás után a nehézipar leépülése akár magával is sodorhatta volna a várost, de az ideérkező tőkeerős multinacionális vállalatok gyorsan helyrebillentették a gazdasági mutatókat. Valamint kitérnek a Pannon Egyetem szerepére is, amely a K+F szektorban jelent fontos gazdasági bástyát Veszprémnek, ebből adódóan a város gazdaság motorjának hajtásában.

Ami a fenntarthatósági és társadalmi szempontokat illeti, a kutatás kiemeli, hogy Érd és Esztergom mellett Veszprémnek a legkiegyensúlyozottabb a mutatója. Itt megvizsgálták többek közt a légszennyezettségi adatokat, a szelektíven gyűjtött hulladék mennyiségét, vagy társadalmi vonatkozásban a kulturális intézmények számát, vagy éppen az internet-előfizetések számát.

A kutatás megjegyzi, hogy mind Győrben, mind pedig Veszprémben a megkérdezettek a legelégedettebbek a lakókörnyezetükkel.

Ami pedig a végleges listát illeti, azon 25 megyei jogú város szerepel. (Habár 19 megyeszékhelyünk van, Budapestet a kutatás nem érintette, ugyanakkor megyei jogú város rangja van, így a listán szerepel 7 olyan város is, ami egyébként nem megyeszékhely: Baja, Sopron, Esztergom, Érd, Hódmezővásárhely, Nagykanizsa, Dunaújváros.) Ezek között Győr és Veszprém áll az élen, ahogy már írtuk, utánuk Esztergom, Érd, Sopron és Szombathely következik.

Érdekesség, hogy Veszprém mellett Győr is esélyes volt arra, hogy 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa legyen. Viszont a harmadik aspiráns, Debrecen a listának csupán a második részében van. A szomszédos megyeszékhelyek közül Székesfehérvár a nyolcadik, Zalaegerszeg a tizenharmadik, Nagykanizsa a tizennegyedik. A sereghajtók pedig Kaposvár, Szekszárd és Salgótarján.

Hajas Bálint

További cikkek

Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten a hegymászó keresésére pénteken reggel indult mentőcsapat, ezért befejezték a keresést - írta szombaton a Hóhatár - a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldal.
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
A kétéltűek közel 370 millió éve élnek a Földön, mi mégis évtizedek alatt a kihalás peremére sodortuk őket. Az állománycsökkenésük Magyarországon is drasztikus ütemben zajlik. Ha a tendencia nem változik, akkor néhány éven belül a legtöbb tájegységünkről eltűnnek. Jó hír viszont, hogy egyénileg is sokat tehetünk a megmentésük érdekében, ha saját kertünkben szaporodó- és élőhelyet biztosítunk számukra. Kántás Zoltán, környezetvédelmi méréstechnikus, aktív természetvédő írása.
Véget értek az írásbeli érettségik
Véget értek az írásbeli érettségik
Befejeződnek pénteken a 2022/2023-as tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszakának írásbeli vizsgái - közölte az Oktatási Hivatal.
Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF
Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF
Rendhagyó módon nem a Városházán, hanem az Acticityben rendezték meg a képviselőtestület ülését csütörtökön.
Milyen állat nyomát találták meg Veszprém mellett?
Milyen állat nyomát találták meg Veszprém mellett?
Az egyik veszprémi fórumba töltötték fel azokat a képeket, amiket valaki a város mellett fotózott és jól láthatóan egy emberi tenyér méretéhez hasonló nagyságú állati lábnyom látható rajta. A tippek elindultak, hogy milyen élőlény hagyta hátra ezt a nyomot, valaki már medvét látott benne. Mi megkérdeztük erről az egyik helyi vadásztársaság elnökét.