2023. március 29.
//
Auguszta névnap

Navracsics Tibor: a kultúra segítheti a gazdasági növekedést

2023. február 1. 21:15
MTI
A kultúra segítheti a gazdasági növekedést, a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 programsorozatot arra szeretnék használni, hogy a kultúrára alapozva az egész régióban gazdasági növekedést indítsanak el - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerdán Budapesten, a 30. Turizmus Évadnyitó Gála 2023. rendezvényen tartott köszöntőjében.

Navracsics Tibor a programsorozatról elmondta: ez a kulturális-turisztikai városfejlesztési stratégia legismertebb példája, amely a város és a város körüli terület ugrásszerű növekedésének katalizátora is. Szolgálja a helyi közösségek önazonosságának megerősítését, prioritása a turizmus, az imázskezelés, a városi revitalizáció, valamint az ipar- és munkahelyteremtés.

Hozzátette: Veszprém egy kicsit elfeledett város, ezért arra szeretnék használni a programsorozatot, hogy a kultúrára alapozva az egész régióban növekedést indítsanak el. Emlékeztetett, hogy a korábbi hasonló események statisztikái alapján a turizmus az adott évben átlagosan 20-30 százalékkal bővül, a regionális GDP pedig 3-5 százalékkal haladhatja meg az adott évben és az azt követő 5 éves időszakban az ország átlagos GDP-jét.

Fotó: Kovács Bálint / archívFotó: Kovács Bálint / archív

A rendezvénysorozat Csesznektől Bakonyoszlopon át Marcaliig és Inotáig mintegy 200 településen zajlik majd, egész évben mintegy 3 ezer programot rendeznek. Ebben a térségfejlesztés is jelentős szerepet játszik.

Veszprém turisztikai eredményeiről elmondta: 52 ezer vendég 182 ezer vendégéjszakát töltött el 2022-ben a megyeszékhelyen, a hasonló nagyságú megyeszékhelyekhez képest azonban rosszabbul teljesít, a vendégéjszakák szerint a 34. helyen van a városok között. Van mit javítani - fogalmazott a miniszter, megjegyezve: ezen az eredményen javított  már az EKF januári megnyitója. Akkor 4,5 ezer vendég 8,4 ezer vendégéjszakát töltött el, ami a hasonló időszakinál több mint 60 százalékkal magasabb.

Hangsúlyozta: szeretnék megmutatni a kultúra gazdasági erejét, valamint felhívni a figyelmet arra, hogy a kreatívipar, a kultúra és a kulturális örökség felhasználása egy gazdasági modell alapjává is válhat. Ez pedig egy régió számára nemcsak sajátos profilt ad, hanem a gazdasági növekedést is segítheti - tette hozzá. Szeretnék elérni, hogy az így kialakított regionális gazdasági modell 2024 után is fennmaradjon - fűzte hozzá a miniszter.

vehir.hu

További cikkek

25 ezer dollárt költhetett szerszámokra az Ipari
25 ezer dollárt költhetett szerszámokra az Ipari
Huszonötezet dollárt nyert a Howmet Aerospace Alapítvány pályázatán az Ipari Technikum. Az összegből a mechatronika és gépész szakos diákok képzésében használható szerszámokat vásároltak.
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának infrastrukturális fejlesztési feladatainak ellátása az Európa Kulturális program megvalósításához kapcsolódóan – Laczkó Dezső Múzeum, Hősi Kapu kulturális célú fejlesztése, Kádár utcai parkoló létesítése”
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának infrastrukturális fejlesztési feladatainak ellátása az Európa Kulturális program megvalósításához kapcsolódóan – Laczkó Dezső Múzeum, Hősi Kapu kulturális célú fejlesztése, Kádár utcai parkoló létesítése”
– A Laczkó Dezső Múzeum fejlesztésének vonatkozásában. A projekt azonosítószáma: ET-INF-2021/3-4046
Állt 42 évet
Állt 42 évet
Kedden este búcsúztatót tartottak a V-Busz kollégái, a Haszkovó-fordulóban található 42 éves bódétól dudaszóval köszöntek el.
Huszonegy új autóbuszt állít forgalomba Veszprém vármegyében a Volánbusz
Huszonegy új autóbuszt állít forgalomba Veszprém vármegyében a Volánbusz
Nemcsak a május elsején megjelenő vármegye- és országbérlet hoz jelentős változást Veszprém vármegye közösségi közlekedésében, hanem az a 14 Mercedes-Benz Intouro M és 7 darab Volvo 8900 típusú új autóbusz is, amelyek március végétől, illetve májustól állnak forgalomba a térségben. 2018 óta tartó jármű-fiatalítási programjában a Volánbusz a vármegye állományának már több mint egynegyedét lecserélte, hogy még biztonságosabb és kényelmesebb utazást biztosítson, még hatékonyabban és magasabb színvonalon szolgálja ki az utazási igényeket.
Átadták a felújított sümegi várat
Átadták a felújított sümegi várat
A sümegi vár keleti szárnya 1,1 milliárd forint uniós forrásból újult meg, és vált egész évben látogatható kulturális attrakcióvá.