2023. március 29.
//
Auguszta névnap

Madárodúk és etetők kerülnek ki az intézmények udvaraira

Húsz veszprémi óvoda és általános iskola vehetett át madárodút, madáretetőt és eleséget a Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesülettől (BABAKO) szerdán, a Csillag úti óvodánál.

Tizennyolc éve oszt madárvédelmi eszközöket és eleséget a veszprémi óvodáknak és általános iskoláknak a BABAKO. A szervezet egy pályázatot is hirdetett: a gyerekek a pedagógusok segítségével tablókat állítanak össze a madarakért végzett munkáról, a legjobb osztályokat, csoportokat pedig majd ajándékokkal díjazzák. A munkákból a Föld napjához kapcsolódóan szerveznek majd kiállítást. 

A programmal kapcsolatban Szűcs Attila, az egyesület elnöke hangsúlyozta: fontos, hogy a gyerekeket kicsi korban aktív részvétellel a környezet szeretetére neveljék, mert így életük későbbi szakaszaiban ezt már magától értetődőnek tartják majd.  A kezdeményezést Brányi Mária alpolgármester is méltatta. Rámutatott: a városi közparkokban is számos madárodút helyeztek ki, így az önkormányzat is kiveszi a részét a 

A BABAKO idén több programot is megvalósít az Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával. A télbúcsúztató időszakban madárbarát kopácsolás mottóval szerveznek workshopot, ahol madárodúkat készíthetnek a résztvevők. A későbbiekben rovargarázsokat helyeznek majd ki a lakosság bevonásával, ősszel pedig kézműves madáreleséget készíthetnek az érdeklődők. 

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

25 ezer dollárt költhetett szerszámokra az Ipari
25 ezer dollárt költhetett szerszámokra az Ipari
Huszonötezet dollárt nyert a Howmet Aerospace Alapítvány pályázatán az Ipari Technikum. Az összegből a mechatronika és gépész szakos diákok képzésében használható szerszámokat vásároltak.
Állt 42 évet
Állt 42 évet
Kedden este búcsúztatót tartottak a V-Busz kollégái, a Haszkovó-fordulóban található 42 éves bódétól dudaszóval köszöntek el.
Huszonegy új autóbuszt állít forgalomba Veszprém vármegyében a Volánbusz
Huszonegy új autóbuszt állít forgalomba Veszprém vármegyében a Volánbusz
Nemcsak a május elsején megjelenő vármegye- és országbérlet hoz jelentős változást Veszprém vármegye közösségi közlekedésében, hanem az a 14 Mercedes-Benz Intouro M és 7 darab Volvo 8900 típusú új autóbusz is, amelyek március végétől, illetve májustól állnak forgalomba a térségben. 2018 óta tartó jármű-fiatalítási programjában a Volánbusz a vármegye állományának már több mint egynegyedét lecserélte, hogy még biztonságosabb és kényelmesebb utazást biztosítson, még hatékonyabban és magasabb színvonalon szolgálja ki az utazási igényeket.
Átadták a felújított sümegi várat
Átadták a felújított sümegi várat
A sümegi vár keleti szárnya 1,1 milliárd forint uniós forrásból újult meg, és vált egész évben látogatható kulturális attrakcióvá.
Együttműködési megállapodást írt alá a Vetési Albert Gimnázium és a Pannon Egyetem
Együttműködési megállapodást írt alá a Vetési Albert Gimnázium és a Pannon Egyetem
A KEHOP-3.2.1-15-2022-00039 azonosítószámú, „A körforgásos gazdaságra vonatkozó elvek gyakorlati alkalmazásának előkészítése egyes hulladéktípusok esetében” című pályázati projekt keretében a Vetési Albert Gimnázium és a Pannon Egyetem együttműködési megállapodást írt alá.