Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Felfüggesztett börtönre ítélték a buszsofőrt, aki autósokat szorított le a 82-esen

2023. január 25. 11:02 // Forrás: Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály
A Veszprémi Törvényszék másodfokon eljáró tanácsa az első fokon eljáró Veszprémi Járásbíróság ítéletét megváltoztatta, a vádlott által megvalósított közúti veszélyeztetés cselekményét 3 rendbelinek minősítette, a vádlott büntetését pedig súlyosította, őt 1 év 6 hónap – végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte, továbbá 3 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől – közölte a Törvényszék.

A Veszprémi Járásbíróság a 2022 februárjában hozott ítéletében megállapította a vádlott bűnösségét és őt 150 00 forint pénzbüntetéssel sújtotta, valamint 2 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől. Kötelezte továbbá a vádlottat az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész eltérő minősítés megállapítása és súlyosítás érdekében jelentett be fellebbezést, míg a vádlott és védője eltérő minősítés megállapítása és enyhítést iránt fellebbezett.

A megállapított tényállás szerint a vádlott 2018 szeptemberében autóbusszal közlekedett a 82-es számú főútvonalon, Győr felől Veszprém irányába. Az autóbuszon utas nem tartózkodott. A vádlott előtt haladt egy katonai konvoj, amelynek utolsó jármű-tagján „Előzni tilos” tábla volt található. A vádlott által vezetett autóbuszt legkevesebb négy gépjármű több alkalommal próbálta megelőzni a fenti útszakaszon, azonban a vádlott a bal oldali forgalmi sávba történő áthúzódással rendszeresen, a teljes útvonalon szándékosan akadályozta a járművek előzését, azt fizikailag lehetetlenné téve.

A vádlott szándékos közlekedési szabályszegésével az alábbi esetekben a sértettek gépjárművének leszorításával, a sofőröket kitérésre, vészfékezésre kényszerítve, a személygépkocsik sofőrjei és utasai élet és testi épségét közvetlen veszélynek tette ki:

Az autóbuszt egy Audi típusú személygépkocsi több alkalommal próbálta megelőzni. Az előzést a vádlott a baloldali forgalmi sávba áthúzódva több alkalommal szándékosan megakadályozta. Utoljára az Audi sofőrje Bakonypéterd térségében kísérelte meg az autóbuszt megelőzni abból a célból, hogy az autóbusz és a katonai konvoj mögött közlekedő személygépkocsik mögé besoroljon. A sértett az előzés végrehajtásakor irányjelzőt használva megkezdte az átsorolást a baloldali forgalmi sávba, azonban a vádlott az előzés megakadályozása céljából balra kormányozta az autóbuszt, leszorítva az útpadkára a sértettet. Az ütközést és a vádlott által kialakított közvetlen veszélyhelyzetet úgy tudta a sértett elkerülni, hogy erősen fékezett, majd visszatért az autóbusz mögé, végül Zircen kiállt a forgalomból.

Ezt követően az autóbusz mögött közlekedett a másik sértett egy BMW típusú személygépkocsival, és több alkalommal megpróbálta megelőzni a buszt. Az előzést a vádlott a baloldali forgalmi sávba áthúzódva többször szándékosan megakadályozta. Utoljára a BMW sofőrje Zircet elhagyva, egy egyenes szakaszon – amikor az előzés feltételei adottak voltak – kísérelte meg az autóbuszt megelőzni, áttért a baloldali forgalmi sávba, majd a vádlott, az előzés meghiúsítása céljából áttért a baloldali forgalmi sávba, ezzel az útpadka felé szorítva a BMW-t. A baleset és a vádlott által kialakított közvetlen veszélyhelyzet elhárítása érdekében a sértett vészfékezett, balra húzta a kormányt, majd visszasorolt az autóbusz mögé. Ezt követően a BMW-t Eplény előtt megelőzte a harmadik sértett, egy Volkswagen típusú személygépkocsival, aki így autóbusz mögé került, amit három alkalommal próbált megelőzni, azonban a vádlott a járműve balra kormányzásával megakadályozta ezt.

Ezen előzmények után Eplény belterületére érve a Volkswagen sofőrje megkezdte az autóbusz előzését. Ekkor a vádlott áttért a menetiránya szerinti baloldali forgalmi sávba, hogy az előzés végrehajtását megakadályozza. Ezt látva a harmadik sértett az ütközés elkerülése érdekében vészfékezett és a baloldali útpadka felé kormányzott, amelynek során az autóbusz bal hátsó része érintőleg ütközött a Volkswagen jobb első részével. A harmadik sértett ezt követően visszasorolt az autóbusz mögé, a vádlott pedig az autóbusszal megállás nélkül tovább közlekedett. Az ütközés következtében a Volkswagen személygépkocsiban 100.000 Ft kár keletkezett. A Volkswagen sofőrje Eplény belterületéről kiérve meg kívánta állítani a vádlottat, annak érdekében, hogy a baleset vonatkozásában a felelősség kérdését tisztázzák, ennek érdekében a busz mellé hajtott, illetőleg a sofőr mellett ülő utas karjelzéssel és kiabálással is jelezte, hogy álljon félre, azonban a vádlott nem kívánt megállni. Egyidőben ezzel a busz előtt haladó kocsisor lassítani kezdett, így az autóbusz és az előtte haladó jármű közötti követési távolság lecsökkent. A vádlott észlelve azt, hogy a harmadik sértett gépjárműve még mindig a busz mellett halad, valamint azt, hogy szembe gépjármű közeledik, intenzív lassításba kezdett, abból a célból, hogy a sértetti gépjármű ne tudjon besorolni az autóbusz elé. Figyelemmel arra, hogy időközben járművével a harmadik sértett is intenzíven fékezett, gépjárművével sem a folyamatosan fékező busz elé, sem mögé nem tudott besorolni, majd mintegy 8-10 méterre a szembe közlekedő, és állóra fékező járművel szemben megállt.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.