Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
0°C
2024. március 19. József
Veszprém
0°C

Párbeszédre van szükség a vállalkozásfejlesztési politikáról

2023. január 23. 11:25
Míg rövid távon a kkv-knak stagnáló gazdasági környezettel és magas árakkal kell megküzdeniük, hosszabb távon csak képességeik megerősítésével válhatnak versenyképesebbé. Mindkét kihívásban kulcsfontosságú a vállalkozásfejlesztési politika, amelynek aktuális kérdéseiről, megújításának lehetőségeiről az Egyensúly Intézet a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével partnerségben indított konzultációt. A sorozat veszprémi, záró rendezvényén a megszólalók egyetértettek abban, hogy a vállalkozások életét manapság elsősorban az infláció, a magas energiaárak és a drága hitelezés nehezíti meg, valamint továbbra is jelen van a munkaerőhiány problémája.

Veszprém adott otthont az Egyensúly Intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által szervezett konzultációsorozat záró rendezvényének. A tíz vidéki nagyvárost érintő eseménysorozaton több mint kétszáz gazdasági és politikai szereplővel, polgármesterekkel, helyi képviselőkkel, kis- és közepes vállalkozások döntéshozóival folytatott párbeszédet Magyarország legnagyobb független agytrösztje és a VOSZ. Az Egyensúly Intézet szakpolitikaalkotó munkájának eredményei így egész Magyarországon hasznosulhatnak, a cégvezetők visszajelzései pedig beépülhetnek a döntéshozók elé kerülő ajánlásokba. 

Az eseményen részt vett Takács Szabolcs, a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal főispánja, aki szerint ma a legfontosabb érték az információ, éppen ezért fontosak az ilyen fórumok, hiszen a megfelelő információk birtokában lehet megalapozott döntést hozni. Hangsúlyozta: „Emellett a hatóságok és a vállalkozások párbeszéde is kulcsfontosságú a gazdasági fejlődés szempontjából.” A főispán elmondta, hogy a térség gazdasági helyzetét élénk beruházási kedv és alacsony munkanélküliség jellemzi.

Ezt megerősítette beszédében Hegedűs Barbara, Veszprém alpolgármestere is. Ám az önkormányzati vezető szerint rövid távon nem lehet az üzleti környezet javulására számítani, hiszen az orosz-ukrán háború, az infláció és az energiaválság komoly kihívást jelentenek.

Hegedűs BarbaraHegedűs Barbara

Dr Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet társalapítója és üzleti kapcsolatokért felelős igazgatója előadásában a hazai vállalkozásfejlesztés-politika jellegzetességeiről beszélt. Az agytröszt most zajló kutatásának részeredményeit bemutató prezentációjából kiderült, hogy „Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is kiemelten nagy hangsúlyt kap az állami támogatáspolitika. Ugyanakkor itthon sokkal jellemzőbbek a külföldi tulajdonú vállalatoknak biztosított források - ez különösen érvényes a legnagyobb összegű támogatásokra. A vállalkozásfejlesztés tanulsága az, hogy a pozitív hatások a vártnál kisebb mértékben gyűrűznek le a hazai tulajdonú kis- és középvállalkozásokhoz.” A megrendelések, a beszállítói, alvállalkozói rendszerek és a vállalati kultúra sem fejlődött, illetve nőtt olyan mértékben, mint azt a szakértők a korábbi évtizedekben remélték. A kkv-k közvetlen támogatásának egyik fő tapasztalata is az, hogy a termelékenység javult ugyan az elmúlt években, de még mindig nagyon alacsony mértékű, különösen az itt működő multinacionális cégekkel összevetve. Mindez ráadásul úgy is igaz, hogy az uniós és a hazai fejlesztési támogatások GDP-arányosan meglehetősen magasak.

Gazsi Attila, a VOSZ elnökhelyettese, a szervezet Veszprém vármegyei elnöke kifejtette: az ilyen bizonytalan gazdasági helyzetben a VOSZ-ra kiemelt szerep hárul, melyben a legfőbb feladat a legkisebb, mikro- és kisvállalkozások segítése, érdekképviselete. A szövetség mindezt szolgáltatások nyújtásával is erősíti, így a Széchenyi Kártya Program mellett a közeljövőben egy komplex, online piacteret is nyit a VOSZ, valamint folyamatosan tájékoztató rendezvényeket tart országszerte, amelyek során nagyban támaszkodnak az Egyensúly Intézet szakmai munkájára.

Az eseményt kötetlen fórumbeszélgetés zárta, amelyet Kozák Ákos moderált. A megszólalók értékelése szerint szinte minden vállalkozásnak jobb volt a 2022-es esztendő, mint az azt megelőző év. A problémákat tekintve a jelenlévők elsősorban a munkaerőhiányt, a nagy ütemben emelkedő béreket, a magas energiaárakat, a drága üzemanyagot és az emelkedő kamatkörnyezetet emelték ki. A cégek képviselői alapvetően egyetértettek abban, hogy nem közvetlenül a vállalkozásokat kellene támogatni, hanem inkább általában az üzleti környezetet lenne érdemes fejleszteni, amelyben a cégek sikerrel működhetnek. Ennek ellenére a magas inflációval jellemezhető gazdasági viszonyok között kulcsszerepet tölthet be a kamattámogatás. A támogatáspolitika kapcsán a legfontosabbnak a működési szintlépést, a minőségi ugrást lehetővé tevő támogatásokat nevezték meg. Ilyen lehet például a szoftveres vállalatirányítás fejlesztése, amelynek révén egy-egy vállalkozás sikeresen kapcsolódhat a nemzetközi értékláncokhoz. 
 

vehir.hu
további cikkek
Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta A szavazatok 87,29 százalékát kapta meg az orosz elnökválasztáson Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő a jegyzőkönyvek 99,75 százalékának feldolgozása után - jelentette be Ella Pamfilova, az orosz központi választási bizottság elnöke. tegnap 14:55 Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Veszprém kártya Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Idén március 1-től éledt újjá a Veszprém kártya, azóta pedig meredeken emelkedik a népszerűsége a veszprémiek körében. Porga Gyula polgármester azt ígérte, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre, amit a kártyatulajdonosoknak biztosít a város. tegnap 22:11 Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről Az Adria InterCity június 18-tól szeptember 30-ig heti három alkalommal közlekedik a horvát tengerpartra, Splitbe Budapestről - közölte az MTI-vel a MÁV-START vasárnap. tegnap 10:52 Talpra Magyar Péter, hív a haza! Talpra Magyar Péter, hív a haza! Mivel a rendszer megdőlt péntek délután három órakor az Andrássy úton, ahol egy nagyobb pedagógustüntetésnyi ember gyűlt össze – majd sétált tovább egy része Karácsony Gelgőre - a belbudai Petőfi-imitátor zászlóbontásán, ezért ez már nem is publicisztika, csupán egy lábjegyzet Magyar Péter bestseller életművén.   tegnap 14:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.