2023. március 25.
//
Irén névnap

A szakmai igazgató szerint a stabilitás a legfontosabb

Juhász István, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) sportszakmai igazgatója szerint az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon szereplő magyar férfi válogatott fő célja, hogy stabilan játsszon a következő mérkőzéseken.

"Az eredmények is arról árulkodnak, hogy tudunk nagyon jó mérkőzéseket játszani, de gyengébbeket is. Megjártuk a mennyet és a mélységeket is" - nyilatkozta csütörtökön az MTI-nek Juhász István.

A válogatott, amelynek a legjobb hét közé jutás a célja, a csoportkörben a Koreai Köztársaságot 35-27-re, Izlandot 30-28-ra legyőzte, viszont Portugáliától 27-20-ra kikapott, így két pontot vitt magával a középdöntőbe, ahol Svédországtól 37-28-as vereséget szenvedett. A magyarok pénteken 18 órától Brazília, vasárnap 15.30-tól pedig a Zöld-foki Köztársaság együttesével játszanak. A negyeddöntőbe a csoport első két helyezettje jut.

Szöllősi Szabolcs, Bánhidi Bence, Ancsin Gábor és Mikler Roland (b-j) a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság középdöntőjének első fordulójában játszott Magyarország - Svédország mérkőzés végén a göteborgi Scandinavium Arénában 2023. január 18-án. A magyar válogatott 37-28-ra kikapott Svédországtól. MTI/Kovács TamásSzöllősi Szabolcs, Bánhidi Bence, Ancsin Gábor és Mikler Roland (b-j) a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság középdöntőjének első fordulójában játszott Magyarország - Svédország mérkőzés végén a göteborgi Scandinavium Arénában 2023. január 18-án. A magyar válogatott 37-28-ra kikapott Svédországtól. MTI/Kovács Tamás

"Többször nem volt stabil a játékunk, de a szakmai stáb és a játékosok gőzerővel dolgoznak, hogy ki tudják iktatni a meccsek közbeni, több hibát hozó szakaszokat. Korea ellen nagyon magabiztosan kezdtünk, simán nyertünk, Izland ellen képesek voltunk hatgólos hátrányból fordítani, a másik két meccsen azonban felülkerekedett az ellenfél" - magyarázta Juhász, aki a helyszínen látta a magyarok eddigi négy meccsét.

Mint kifejtette, amikor a portugálok és a svédek elleni találkozókon fel lehetett volna zárkózni, a csapaton látszott az akarat, a küzdés, de közbejöttek hibák. Példaként említette, hogy az Európa-bajnok és vb-ezüstérmes svédekkel szembeni meccsen a magyaroknak három labdájuk volt, hogy két gólra csökkentsék a különbséget, de nem jártak sikerrel.

"Fontos lenne, hogy gyorsan túl tudjunk jutni a holtpontokon. Amikor a kezünkben lenne a lehetőség, mert az ellenfelünk fárad és hibázik, azt ki kellene használni úgy, ahogy Izland ellen sikerült" - szögezte le a sportszakmai igazgató.

Felidézte, az izlandiak szövetségi kapitánya a 44. percben cserélt először támadásban, amikor Aron Pálmarssont levitte, ott a magyarok megérezték, hogy van keresnivalójuk, mert fárad az ellenfél, és meg tudták ragadni a pillanatot, a következő meccs viszont intenzitásában, dinamikájában, fókuszáltságában teljesen más képet mutatott.

"A mérkőzéseken belüli ingadozásainkat kellene csökkenteni, ez perdöntő lesz a következő két mérkőzésre, melyeket meg kellene nyernünk az álmaink megvalósítása érdekében. Nincs más út, ha sikerül négy pontot szerezni, akkor elviekben megtettük, amit csak lehetett, de akkor is csak vasárnap derül ki, hogy a legjobbak közé jutunk-e" - mondta Juhász.

Leszögezte, a helyzethez képest a csapat erős mentálisan, ezt Izland ellen is bizonyította. Meggyőződése szerint mindenki átérzi a következő mérkőzések fontosságát, és ennek szellemében fog készülni, ahogy eddig is.

A sportvezető úgy fogalmazott, amikor annak az okait keresik, miért ül "hullámvasúton" a csapat, ki kell szélesíteni a felelősségi kört.

"Ez egy nagyon széles spektrumot jelent, és a felelősség közös, hiszen a játékosok felkészítése a sportszervezetekben történik. Nem egy világbajnokságon kell tapasztalatokat szerezniük a nemzetközi elit kézilabdában. Oda már úgy kell érkezniük" - vélekedett.

Juhász kifejtette, teljesen más a felkészítési struktúra a klubokban, ahol általában heti egy mérkőzésre készülnek, egy világversenyen viszont kétnaponta kell ugyanolyan teljesítményt nyújtani, hogy egy válogatott odaérhessen a legjobb pozíciók egyikére.

"Kétnaponta játszani magas színvonalú meccseket nyilván nem egyszerű, de remélem, képesek leszünk két jó meccset játszani és tartósan jó teljesítményt nyújtani" - nyilatkozta.

Ami a José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány vezette szakmai stábot illeti, Juhász István szerint minden mérkőzésre megvan a gondosan kidolgozott taktikai terv, a kérdés "csak" az, hogy az ellenfél hagyja-e ennek a megvalósítását.

vehir.hu
Események
Sportág Sorozat F. Időpont Helyszín P. csapat V. csapat E.
kézilabda Férfi kézilabda Eurokupa 6. 2021. május 1. 15:10 Veszprém Aréna Magyarország Horvátország 26-22
kézilabda Eurokupa 1. 2020. november 4. 18:15 Veszprém Aréna Magyarország Spanyolország 32-29

További cikkek

Még 150 helyet szabadítottak fel a Veszprém-Szeged visszavágóra
Még 150 helyet szabadítottak fel a Veszprém-Szeged visszavágóra
A nagy érdeklődésre való tekintettel és a szakhatóságokkal egyeztetve még 150 helyet felszabadítottak a szervezők a Veszprém-Szeged párharc jövő csütörtöki visszavágójára a férfi kézilabda Bajnokok Ligája rájátszásában.
Fél lábbal a negyeddöntőben a Veszprém – kiütéssel zárult a történelmi BL-rangadó!
Fél lábbal a negyeddöntőben a Veszprém – kiütéssel zárult a történelmi BL-rangadó!
A Telekom Veszprém megsemmisítő, tizenhárom gólos diadalt aratott az ősi rivális OTP Bank-Pick Szeged ellen a férfi kézilabda Bajnokok Ligája rájátszásának szerda esti, első felvonásán.
Meglepetések a meccskeretekben
Meglepetések a meccskeretekben
Az OTP Bank-Pick Szeged és a Telekom Veszprém szerda (ma) esti tizenhatos meccskerete is ismertté vált. A két csapat 18.45-től csap össze a férfi kézilabda Bajnokok Ligája rájátszásának első fordulójában Szegeden.
Radulovics Bojana ötvenéves
Radulovics Bojana ötvenéves
Csütörtökön ünnepli 50. születésnapját Radulovics Bojana, minden idők egyik legjobb női kézilabdázója, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Bajnokok Ligája-győztes balkezes átlövő.
Sterbik Árpád a veszprémi kapuban!
Sterbik Árpád a veszprémi kapuban!
A Telekom Veszprém kedden közölt képeinek tanúsága szerint Sterbik Árpád ismét edzésbeállt. A legendás kapus mosolya viszont arról árulkodik, mindez nem több, mint egy jól időzített „szemfényvesztés”.