Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Újabb online csalások: önként adták meg banki adataikat az áldozatok

2023. január 12. 14:27 // Forrás: rendőrség
Újabb online csalások kerültek a rendőrség látóterébe – mindegyik esetben megtévesztő oldalakra irányították az áldozatokat, akik önként adták meg banki adataikat – derült ki a hatóság közösségi felületén megosztott esetekből.

A személyes és pénzügyi adataink komoly értéket képviselnek. Ha ezek illetéktelen személyek részére hozzáférhetővé válnak, komoly anyagi károkat is okozhat. A bűnözők megtévesztő telefonhívások, e-mailek és közösségi oldalakon keresztül küldött üzenetek segítségével próbálnak meg hozzájutni a felhasználók adataihoz.

Egy 40 éves balatonalmádi hölgy kapott egy olyan tartalmú SMS-t, miszerint egy népszerű online streaming szolgáltatónál levő előfizetését felfüggesztik, mivel az előfizetéssel probléma adódott. Ennek megoldására az SMS-ben egy linket is küldtek, amin keresztül a sértett megadta bankkártyája adatait, abban a hiszemben, hogy így a havi előfizetését rendezi. Ezt követően már arról kapott értesítést, hogy bankkártyájával ismeretlen vásárlási tranzakciókat hajtottak végre közel háromszázezer forintért.  

Egy 40 éves ajkai férfi egy pár cipőt hirdetett eladásra 12.000 forintért egy erre szakosodott weboldalon. A jelentkező vevő az előzetes egyeztetést követően a hirdetőportálon e-mailt küldött neki, amiben az állt, hogy a vételárat kifizette, ugyanakkor az utalási művelethez az eladó banki adatai szükségesek. A sértett a vevő által megküldött linkre kattintva a bankjához tartozó adatokat megadta, majd várta a vételár beérkezését. Meglepetésére a bankjától kapott értesítést, hogy a fél millió forintot meghaladó összeget egy általa ismeretlen személy számlájára utalták át.

A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság hangsúlyozza, hogy soha ne adja meg banki adatait egy nem megbízható forrásból származó linkre kattintva, illetve egy hasonló ellenőrizetlen webhelyeken. Online banki tranzakciókat csak a bank saját online, megbízható felületén keresztül, illetve az előre telepített banki alkalmazásokban végezzen. Kétség esetén még az adatok megadását megelőzően vegye fel a kapcsolatot a pénzintézetével. 

A rendőrök továbbá arra is figyelmeztetnek, hogy bankkártyájának adatait semmilyen körülmények között ne adja ki idegennek. A kártya hátoldalán található CVC kód megadását a hivatalos ügyintézés során sem kérhetik, ugyanakkor ennek ismeretében illetéktelenek online tranzakciókat tudnak végrehajtani a bankkártya nélkül is.  Amennyiben pénzügyi vagy egyéb szolgáltatóval online ügyintézést folytat, javasolják, hogy azt az érintett hivatalos, megbízható forrásából telepített applikációján keresztül végezze el.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.