Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
0°C
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
0°C

Féltucat ponton lehet elhelyezni a használt sütőolajat a városban ezután

2023. január 10. 12:04
Az önkormányzat legújabb környezettudatos fejlesztésének köszönhetően Veszprémben a jövőben hat forgalmas ponton lehet majd elhelyezni a háztartásokban keletkező használt sütőolajat és egyéb zsiradékokat. Az ezekben leadott hulladékból egy külső partner bevonásával biodízel és biogáz készül majd. Ráadásul a beruházás egy forinttal sem terhelte a város költségvetését.

Korábban már írtunk róla, hogy Kovács Áron önkormányzati képviselő kezdeményezésére Veszprém a győri minta alapján elkezdte megvizsgálni, milyen feltételek mentén tudja bevezetni azt a használt sütőolaj-gyűjtő rendszert, ami nem csupán attól óvja meg a városi közműrendszert, hogy szabálytalanul, a WC-n keresztül effajta háztartási hulladék kerüljön a vezetékekbe, de a hulladék újrahasznosításával biogáz és biodízel is készülhet belőle.

Abban a cikkünkben bemutattuk számszerűleg is, hogy milyen előnyökkel jár egy ilyen gyűjtőrendszer bevezetése, mostanra pedig már ki is helyezték a város hat forgalmasabb pontjára ezeket az edényeket.

Hétfő délután az egyik ilyennél, az Egyetem utcai tízemeletes alatt elhelyezett gyűjtőnél Hegedűs Barbara, városüzemeltetésért felelős alpolgármester és Kovács Áron, önkormányzati képviselő, a projekt ötletgazdája tartottak sajtótájékoztatót a beruházásról.

Kovács Áron és Hegedűs BarbaraKovács Áron és Hegedűs Barbara

Az alpolgármester emlékeztetett rá, a városvezetés és a Fidesz-KDNP frakció az elmúlt évben több olyan intézkedést is hozott, amelyekkel a környezeti értékek védelmét segítik, ilyen volt az 5 új elektromos busz forgalomba állítása, vagy éppen a ledcsere programhoz való csatlakozás.

Most ezek sorához csatlakozik a használt sütőolaj gyűjtő rendszer, amit a H-Bio Kft-vel kötött megállapodás alapján sikerült egyelőre hat helyre – Muskátli u. 4.; Sorompó u. 2.; Egyetem utcai tízemeletes alatt; Március 15. u. 1.; Cholnoky u. 11.; Jutasi u. 59. – kihelyezni, de ez a szám a jövőben még bővülhet is.

Hegedűs Barbara megjegyezte, eddig is volt lehetőség benzinkutakon, vagy a Kistó utcai hulladékudvarban elhelyezni ezt a háztartási hulladékot, most viszont még egyszerűbb lehetőséget kínálnak a veszprémieknek minderre.

A kalkulációk szerint évente kb. 30 tonna étolaj gyűlik majd össze így, amit a H-Bio Kft. szállít el és hasznosít újra.

A beruházás egyébként nem került pénzbe a városnak, a gyűjtőedények telepítését és azok környezetének karbantartását szintén a cég végzi.

Kovács Áron az Egyetem utcai gyűjtőedény mellett megosztott néhány tudnivalót a használt sütőolaj gyűjtésének menetéről. Ezalapján fontos, hogy kizárólag csavarzáras és lezárt műanyag flakonokban helyezzék el a háztartási zsiradékokat az emberek, azaz a már említett használt sütő-, vagy pácoláshoz használt olajat, vajat, zsírt, margarint.

Tilos ebbe az edénybe gyűjteni majonézt, különböző szószokat, dresszingeket, motorolajat, gépzsírt, ásványi olajat, kenőolajat és egyéb kemikáliákat.

A sajtótájékoztatón elhangzott, amennyiben beválik ez a módszer, a jövőben további hat helyen terveznek ilyen gyűjtőedényeket elhelyezni.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
A lakosság háromnegyede minden betétdíjas palackot visszavált majd egy kutatás szerint A lakosság háromnegyede minden betétdíjas palackot visszavált majd egy kutatás szerint A magyarok összességében kedvezően fogadják az új palackvisszaváltási rendszer bevezetését, a lakosság háromnegyede igyekezni fog, hogy minden betétdíjas palackot visszaváltson - derül ki a Reacty Digital kutatásából.  tegnap 11:37 Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Alakulásuk után rögvest egy mindenkit bezáró világjárvánnyal kellett szembenézniük, ez mégsem rengette meg az elképzeléseiket: a Cholnoky Kerekasztal várt, kitartott, újra aktivizálódott és ma már negyedik születésnapját ünnepelhette. 2023. november 28. 15:43 Veszprémi védőháló Böjte Csaba gyermekotthona felett Veszprémi védőháló Böjte Csaba gyermekotthona felett Amikor a világjárvány nem gátolta a szabad mozgást, Veszprémből minden év decemberében elindult egy furgon egyenesen az erdélyi Kovásznába, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által alapított Boldog Apor Vilmos Ház gyermekotthonba megrakodva adományokkal. Romániában jelenleg viharos időszakukat élik Csaba testvér karitatív szervezetei, a veszprémi segítség viszont idén sem marad el. Sőt, a helyi vállalkozók és magánemberek adományait idén már ismét személyesen viszik ki Erdélybe. tegnap 11:41 Párszázas ajánlat a V-Busztól: jönnek a 350 forintos diákbérletek V-Busz Párszázas ajánlat a V-Busztól: jönnek a 350 forintos diákbérletek 2024. február 1-től egy vonaljegy áráért utazhatnak a veszprémi helyi járatokon a diákok, jelentette be Porga Gyula polgármester. A V-Busz életében azonban nem ez lesz az egyetlen újítás a jövő évben, hamarosan új elektromos járművekkel is bővülhet a buszflotta. 2023. november 28. 11:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.