Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Féltucat ponton lehet elhelyezni a használt sütőolajat a városban ezután

2023. január 10. 12:04
Az önkormányzat legújabb környezettudatos fejlesztésének köszönhetően Veszprémben a jövőben hat forgalmas ponton lehet majd elhelyezni a háztartásokban keletkező használt sütőolajat és egyéb zsiradékokat. Az ezekben leadott hulladékból egy külső partner bevonásával biodízel és biogáz készül majd. Ráadásul a beruházás egy forinttal sem terhelte a város költségvetését.

Korábban már írtunk róla, hogy Kovács Áron önkormányzati képviselő kezdeményezésére Veszprém a győri minta alapján elkezdte megvizsgálni, milyen feltételek mentén tudja bevezetni azt a használt sütőolaj-gyűjtő rendszert, ami nem csupán attól óvja meg a városi közműrendszert, hogy szabálytalanul, a WC-n keresztül effajta háztartási hulladék kerüljön a vezetékekbe, de a hulladék újrahasznosításával biogáz és biodízel is készülhet belőle.

Abban a cikkünkben bemutattuk számszerűleg is, hogy milyen előnyökkel jár egy ilyen gyűjtőrendszer bevezetése, mostanra pedig már ki is helyezték a város hat forgalmasabb pontjára ezeket az edényeket.

Hétfő délután az egyik ilyennél, az Egyetem utcai tízemeletes alatt elhelyezett gyűjtőnél Hegedűs Barbara, városüzemeltetésért felelős alpolgármester és Kovács Áron, önkormányzati képviselő, a projekt ötletgazdája tartottak sajtótájékoztatót a beruházásról.

Kovács Áron és Hegedűs BarbaraKovács Áron és Hegedűs Barbara

Az alpolgármester emlékeztetett rá, a városvezetés és a Fidesz-KDNP frakció az elmúlt évben több olyan intézkedést is hozott, amelyekkel a környezeti értékek védelmét segítik, ilyen volt az 5 új elektromos busz forgalomba állítása, vagy éppen a ledcsere programhoz való csatlakozás.

Most ezek sorához csatlakozik a használt sütőolaj gyűjtő rendszer, amit a H-Bio Kft-vel kötött megállapodás alapján sikerült egyelőre hat helyre – Muskátli u. 4.; Sorompó u. 2.; Egyetem utcai tízemeletes alatt; Március 15. u. 1.; Cholnoky u. 11.; Jutasi u. 59. – kihelyezni, de ez a szám a jövőben még bővülhet is.

Hegedűs Barbara megjegyezte, eddig is volt lehetőség benzinkutakon, vagy a Kistó utcai hulladékudvarban elhelyezni ezt a háztartási hulladékot, most viszont még egyszerűbb lehetőséget kínálnak a veszprémieknek minderre.

A kalkulációk szerint évente kb. 30 tonna étolaj gyűlik majd össze így, amit a H-Bio Kft. szállít el és hasznosít újra.

A beruházás egyébként nem került pénzbe a városnak, a gyűjtőedények telepítését és azok környezetének karbantartását szintén a cég végzi.

Kovács Áron az Egyetem utcai gyűjtőedény mellett megosztott néhány tudnivalót a használt sütőolaj gyűjtésének menetéről. Ezalapján fontos, hogy kizárólag csavarzáras és lezárt műanyag flakonokban helyezzék el a háztartási zsiradékokat az emberek, azaz a már említett használt sütő-, vagy pácoláshoz használt olajat, vajat, zsírt, margarint.

Tilos ebbe az edénybe gyűjteni majonézt, különböző szószokat, dresszingeket, motorolajat, gépzsírt, ásványi olajat, kenőolajat és egyéb kemikáliákat.

A sajtótájékoztatón elhangzott, amennyiben beválik ez a módszer, a jövőben további hat helyen terveznek ilyen gyűjtőedényeket elhelyezni.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Több helyen is elkerülhetetlen az M7-es nyári felújítása Több helyen is elkerülhetetlen az M7-es nyári felújítása Elkerülhetetlenné vált az útburkolat állagromlása miatt az M7-es felújítása több helyen még a nyáron - közölte a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő (MKIF) Zrt. szerdán. ma 11:31 Ovádi Péter a nyári forróság veszélyeire hívja fel az állattartók figyelmét Ovádi Péter a nyári forróság veszélyeire hívja fel az állattartók figyelmét ma 10:33 Ásványvizet osztanak az utasoknak a pályaudvarokon és az autóbusz-állomásokon Ásványvizet osztanak az utasoknak a pályaudvarokon és az autóbusz-állomásokon A harmadfokú hőségriasztás ideje alatt a MÁV-Start naponta 10 és 17 óra között a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki vasútállomásokon, a Volánbusz pedig munkanapokon 12 és 14 óra között a Népliget autóbusz-állomáson és a megyeszékhelyek nagyobb forgalmú buszállomásain oszt ásványvizet az utasoknak a készlet erejéig - közölte a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága szerdán. ma 9:21 Régóta nem volt ennyire színes a veszprémi képviselő-testület választás 2024 Régóta nem volt ennyire színes a veszprémi képviselő-testület Bár csak októbertől alakulnak meg hivatalosan az önkormányzatokban az új képviselő-testületek, a megbízóleveleket az újonnan megválasztott képviselőknek már átadták. Veszprémben kedden délután a városházán több olyan politikus is átvette ezt a dokumentumot, akinek első ciklusa lesz képviselőként. ma 1:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.