2023. március 30.
//
Zalán névnap

Féltucat ponton lehet elhelyezni a használt sütőolajat a városban ezután

Az önkormányzat legújabb környezettudatos fejlesztésének köszönhetően Veszprémben a jövőben hat forgalmas ponton lehet majd elhelyezni a háztartásokban keletkező használt sütőolajat és egyéb zsiradékokat. Az ezekben leadott hulladékból egy külső partner bevonásával biodízel és biogáz készül majd. Ráadásul a beruházás egy forinttal sem terhelte a város költségvetését.

Korábban már írtunk róla, hogy Kovács Áron önkormányzati képviselő kezdeményezésére Veszprém a győri minta alapján elkezdte megvizsgálni, milyen feltételek mentén tudja bevezetni azt a használt sütőolaj-gyűjtő rendszert, ami nem csupán attól óvja meg a városi közműrendszert, hogy szabálytalanul, a WC-n keresztül effajta háztartási hulladék kerüljön a vezetékekbe, de a hulladék újrahasznosításával biogáz és biodízel is készülhet belőle.

Abban a cikkünkben bemutattuk számszerűleg is, hogy milyen előnyökkel jár egy ilyen gyűjtőrendszer bevezetése, mostanra pedig már ki is helyezték a város hat forgalmasabb pontjára ezeket az edényeket.

Hétfő délután az egyik ilyennél, az Egyetem utcai tízemeletes alatt elhelyezett gyűjtőnél Hegedűs Barbara, városüzemeltetésért felelős alpolgármester és Kovács Áron, önkormányzati képviselő, a projekt ötletgazdája tartottak sajtótájékoztatót a beruházásról.

Kovács Áron és Hegedűs BarbaraKovács Áron és Hegedűs Barbara

Az alpolgármester emlékeztetett rá, a városvezetés és a Fidesz-KDNP frakció az elmúlt évben több olyan intézkedést is hozott, amelyekkel a környezeti értékek védelmét segítik, ilyen volt az 5 új elektromos busz forgalomba állítása, vagy éppen a ledcsere programhoz való csatlakozás.

Most ezek sorához csatlakozik a használt sütőolaj gyűjtő rendszer, amit a H-Bio Kft-vel kötött megállapodás alapján sikerült egyelőre hat helyre – Muskátli u. 4.; Sorompó u. 2.; Egyetem utcai tízemeletes alatt; Március 15. u. 1.; Cholnoky u. 11.; Jutasi u. 59. – kihelyezni, de ez a szám a jövőben még bővülhet is.

Hegedűs Barbara megjegyezte, eddig is volt lehetőség benzinkutakon, vagy a Kistó utcai hulladékudvarban elhelyezni ezt a háztartási hulladékot, most viszont még egyszerűbb lehetőséget kínálnak a veszprémieknek minderre.

A kalkulációk szerint évente kb. 30 tonna étolaj gyűlik majd össze így, amit a H-Bio Kft. szállít el és hasznosít újra.

A beruházás egyébként nem került pénzbe a városnak, a gyűjtőedények telepítését és azok környezetének karbantartását szintén a cég végzi.

Kovács Áron az Egyetem utcai gyűjtőedény mellett megosztott néhány tudnivalót a használt sütőolaj gyűjtésének menetéről. Ezalapján fontos, hogy kizárólag csavarzáras és lezárt műanyag flakonokban helyezzék el a háztartási zsiradékokat az emberek, azaz a már említett használt sütő-, vagy pácoláshoz használt olajat, vajat, zsírt, margarint.

Tilos ebbe az edénybe gyűjteni majonézt, különböző szószokat, dresszingeket, motorolajat, gépzsírt, ásványi olajat, kenőolajat és egyéb kemikáliákat.

A sajtótájékoztatón elhangzott, amennyiben beválik ez a módszer, a jövőben további hat helyen terveznek ilyen gyűjtőedényeket elhelyezni.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

25 ezer dollárt költhetett szerszámokra az Ipari
25 ezer dollárt költhetett szerszámokra az Ipari
Huszonötezet dollárt nyert a Howmet Aerospace Alapítvány pályázatán az Ipari Technikum. Az összegből a mechatronika és gépész szakos diákok képzésében használható szerszámokat vásároltak.
Állt 42 évet
Állt 42 évet
Kedden este búcsúztatót tartottak a V-Busz kollégái, a Haszkovó-fordulóban található 42 éves bódétól dudaszóval köszöntek el.
Huszonegy új autóbuszt állít forgalomba Veszprém vármegyében a Volánbusz
Huszonegy új autóbuszt állít forgalomba Veszprém vármegyében a Volánbusz
Nemcsak a május elsején megjelenő vármegye- és országbérlet hoz jelentős változást Veszprém vármegye közösségi közlekedésében, hanem az a 14 Mercedes-Benz Intouro M és 7 darab Volvo 8900 típusú új autóbusz is, amelyek március végétől, illetve májustól állnak forgalomba a térségben. 2018 óta tartó jármű-fiatalítási programjában a Volánbusz a vármegye állományának már több mint egynegyedét lecserélte, hogy még biztonságosabb és kényelmesebb utazást biztosítson, még hatékonyabban és magasabb színvonalon szolgálja ki az utazási igényeket.
Átadták a felújított sümegi várat
Átadták a felújított sümegi várat
A sümegi vár keleti szárnya 1,1 milliárd forint uniós forrásból újult meg, és vált egész évben látogatható kulturális attrakcióvá.
Együttműködési megállapodást írt alá a Vetési Albert Gimnázium és a Pannon Egyetem
Együttműködési megállapodást írt alá a Vetési Albert Gimnázium és a Pannon Egyetem
A KEHOP-3.2.1-15-2022-00039 azonosítószámú, „A körforgásos gazdaságra vonatkozó elvek gyakorlati alkalmazásának előkészítése egyes hulladéktípusok esetében” című pályázati projekt keretében a Vetési Albert Gimnázium és a Pannon Egyetem együttműködési megállapodást írt alá.