Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Salföld szárnyra kap – Határidő előtt befejeződött az utóbbi évtizedek legnagyobb Káli-medencei beruházása

2022. december 22. 4:00
2022 januárjában még csak álom volt, ám mára már megvalósult csoda. Rekordidő alatt készült el a Balaton-felvidék új kulturális központja, a négy új épületből – köztük szabadtéri színpadból - álló Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényház Salöldön, amelynek ünnepélyes és nyilvános megnyitóját 2022. december 17-én tartották.

Csúri Ákos, a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány alapítója ismertette a létesítmény(ek) létrejöttének históriáját, ezek alapján 2020 márciusában pattant ki az ötlet, hogy a több mint négy évtizede használaton kívül álló, folyamatos rothadást elszenvedő egykori salföldi egyházi iskola területén található épületek helyére egy, a térséghez és a tájhoz illeszkedő, a népi motívumokat megőrző, de mégis 21. századi kulturális és közösségi épületegyüttes jöjjön létre régiós fejlesztésként a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében 2023-ra. A projekt megvalósítását és végig vitelét a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány (KKKA) vállalta magára.

A veszprémi érsekség épületében 2020. november 3-án a KKKA aláírta a haszonélvezeti jog alapításáról szóló szerződés a Salföldi Római Katolikus Plébániával. 2021. augusztus 9-én a sikeres pályázás után következett a támogató szerződés aláírása a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-vel, azaz kezdődhetett az érdemi munka. A tervezői pályázat nyertese, Epres Róbert (Tér-Metszet) 2021. szeptember-október hónapok folyamán véglegesítette a terveket, majd ezek alapján 2021. november 30-án megindítottuk a kivitelezési közbeszerzési eljárást. 2021. december 14-én a győztes Bayer Construct Zrt.-vel megköttetett a kivitelezési szerződés. 2022. január 10-én megtörtént a munkaterület elfoglalása, január 14-én Dr. Navracsics Tibor (a VEB2023 EKF akkori kormánybiztosa) jelképesen elkezdi a régi épületek bontását. 2022. november 14. - A Káli Kövek Közhasznú Alapítvány a Salföld 119/1 hrsz-ú ingatlanon megépített 4 db épületre a Veszprém Megyei Főispántól megkapja a használatbavételi engedélyt.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatásával elkészült épületegyüttes tervezésénél maximálisan figyelembe vették, hogy Salföld a Balaton (és a Káli-medence) egyik ékköve, ahol a helyiek kiemelten fontosnak tartják hagyományaik ápolását, így csakis olyan épület jöhetett szóba, ami illeszkedik a táj egységéhez. A kivitelező Bayer Construct Zrt. (Epres Róbert tervei alapján) ennek megfelelően kezdte el a munkálatokat és hozott létre egy kiállítóteremmel, fedett szabadtéri színpaddal és a hozzá tartozó öltözőkkel, raktárhelységgel, valamint étteremmel és alkotóházi szálláshelységekkel ellátott központot az egykori katolikus iskola helyén. A 3300 négyzetméteres területen csaknem 600 négyzetméternyi hasznos területet vehetnek birtokba a művészek, valamint a rendezvények látogatói.

Csúri Ákos portálunknak elmondta, a fejlesztésnél három kritériumot tartottak szem előtt, amelyek közül mindegyiknek meg kellett felelni: az épület jellegében őrizze meg szakrális egyházi mivoltát, illeszkedjen a település falusias környezetébe, ezeket a hagyományos formákat megtartva viszont szolgálja ki a 21. századi kulturális igényeket.

A rendezvénytér éppen ezért alkalmas lesz kiállítások, színpadi produkciók megszervezéséhez. Előbbi vonatkozásában Csúri Ákos kiemelte, a belső tér hasonlít egy kolostor keringőjéhez, ami kiváló képzőműészeti kiállításoknak tud majd otthont adni, ezen kívül a színpad, amit felépítettek szintén hiánypótló lesz a térségben, ugyanis eddig a köveskáli Pajtában tudtak csak kisebb programokat megszervezni, itt viszont már nagyobb volumenű táncos, zenés rendezvényekben is gondolkodhatnak. Ezek tematikájáról Csúri Ákos elmondta, két szempontot vesznek figyelembe, hogy milyen pridukciókat fogadnak majd be: egyrészről az előadás nem sértheti az egyház tanításait - ez nem jelenti azt, hogy egyházi témájúnak kell lennie, csupán morálisan nem mondhat ellent a keresztény tanításoknak -, valamint a színvonalában érje el azt a szintet, ami segít gazdagítani a térség hagyományos értékeit.

A jövő nyári Kőfeszt programjai közül már egészen biztosan, hogy többnek is ez a rendezvénytér fog otthont adni, de mellette több esemény is várható majd itt.

Navracsics Tibor és Csúri ÁkosNavracsics Tibor és Csúri Ákos

Dr. Navracsics Tibor Területfejlesztési Miniszter, a térség országgyűlési képviselője a megnyitón kiemelte: „Az Európai Unió országait Európa nemzetei alkotják, Európa Kulturális Fővárosát pedig az olyan helyek, mint a Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényház. Az egykoron vályogból épített iskola helyén, egy romos házból olyan közösségi központ lett, ahol nem azért állnak majd meg az emberek, mert elfáradtak, hanem azért, mert szeretnének feltöltődni.”

A mintegy 450 millió forintból megvalósuló infrastrukturális beruházás a Bakony-Balaton régióban az egyik legnagyobb azok közül, amelyeket a VEB2023 EKF támogat, amelynek fő célja, hogy 2023-ban és azután is szolgálják a helyi közösségeket a hagyományokhoz illeszkedő programokkal. Ennek megfelelően az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat helyszínként számít az elkészült közösségi és kulturális központra.

vehir.hu
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.