2023. március 27.
//
Hajnalka névnap

Mozgalmas évet zárt a Napsugár klub

2022. december 21. 15:11
Decemberben lezárul a 2022-re vonatkozó pályázat, amely segítségével kulturális és művészeti programokat valósított meg az Alkohol-Drogsegély Ambulancia a lakótelep szívében, a Napsugár Klubban.

Az Alkohol-Drogsegély Ambulancia Egyesület a lakótelepi fiatalok számára változatos kulturális és művészeti programokat biztosít a Napsugár Klubban már hosszú ideje. A programok szervezése 2022 márciusától indultak, és 2022. december végéig tartottak a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros Program Kulturális-Művészeti Programok Támogatása című pályázatának köszönhetően.

A programok megvalósítása mellett folyamatosan zajlik a gyerekek, fiatalok motiválása, nyitottá tétele, érzékenyítése a kultúra és művészet iránti befogadásra. A mindenki számára nyitott és ingyenes programkínálatban a kulturális és művészeti edukáción belül a fő hangsúlyt az élmény alapú módszerek alkalmazása kapja, amelyen keresztül a résztvevők sikerélményhez juthatnak, és kreatív adottságaik felszínre kerülhetnek.

A pályázat lezárásával a programok nem szűnnek meg, jövőre is folytatódnak más színes programokkal kiegészítve a repertoárt, amely szintén a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros Program pályázata útján fog megvalósulni.

2022-ben az alábbi kulturális, művészeti programok valósultak meg:

Hetente 1 kreatív pályázatot hirdettek különböző témakörökben, amely során a legjobb alkotások készítőinek hetente páros mozijegy járt ajándékba. A heti két kreatív foglalkozásból az egyiken a meghirdetett pályázatra készültek, a másikon különböző témájú foglalkozások zajlottak. A heti felolvasó délutánokon különböző költeményeket, novellákat, regényből való részleteket olvastak egymásnak, a drámapedagógia és a meseterápia 24-24 alkalommal valósultak meg. Havi zenés interaktív foglalkozásokat szerveztek, amely során meghívták Likó Marcellt, a Vad Fruttik frontemberét, a Kale lulugyi autentikus roma zenekart, Franczia Dani tartott örömdobolást, Grubits Gergely a handpan hangzását ismertette meg a résztvevőkkel, a Zene-bona zenekar, és a Hősök zenekar tagjai jöttek el a gyerekekhez. A roma autentikus zene- és kultúraismereti foglalkozás állandó vendége a Fláre beás zenekar, akik havonta látogattak el a klubba zenélni, táncolni, és a roma hagyományokról beszélgetni.

Tematikus napokat havonta szerveztek, ahol egy-egy művészeti alkotás bemutatására került sor, az Életutak program szintén havonta került megvalósításra egy-egy példaképnek számító személy életútjával való megismerkedéssel.

A zirci III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola és a Cirkollektív cirkuszpedagógiai csapatának önkéntesei által tartott „Önkéntes művészet” című foglalkozások, valamint  a „Légy Te a művészet alanya” című fotózás, portrék készítése is havonta valósultak meg.

Élményszínházukban a Nézőművészeti Kft. beszélgetéssel egybekötött gondolatébresztő tantermi színházi előadásai 11 alkalommal valósultak meg az Agóra Veszprém Kulturális Központban.

A programokon márciustól november végéig több, mint 150 fő vett részt, a programlátogatások száma közel 3000.

A decemberi utolsó programon a Napsugár klubban járt a Hősök zenekarból Eckü és Mentha, akik maguk is lakótelepen nőttek fel, akárcsak a Napsugár Klub gyermekei. A gyerekekkel nagyon közvetlenek voltak, beszélgettek velük zenéről, szövegről, gyerekkorról, iskoláról, tanulásról, célokról, értékekről, és még szelfizésre, vagy közös fotó készítésére is adtak lehetőséget. A gyerekekkel közösen dalszöveget írtak, és "... így született meg a Haszkovó trap...".

vehir.hu

További cikkek

Samiha Ayoub egyiptomi színésznő üzent a színház világnapján
Samiha Ayoub egyiptomi színésznő üzent a színház világnapján
A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.
Zirci lelkészt választottak a Magyar Pünkösdi Egyház elnökének
Zirci lelkészt választottak a Magyar Pünkösdi Egyház elnökének
Megújult a Magyar Pünkösdi Egyház vezetése. Az egyház közgyűlése a hétvégén megválasztotta az új elnökséget, ezzel megalakulhat az új összetételű egyháztanács is, miután az elmúlt hetekben a négy egyházkerületben már döntöttek a régiók új vezetőiről. Az egyház elnökének Földesi Tamás zirci lelkipásztort, az egyház Stratégiai Tanácsadó Testületének vezetőjét választották meg.
Módosító indítvány az MSZP-től a helyi útfejlesztési projektekért
Módosító indítvány az MSZP-től a helyi útfejlesztési projektekért
Több veszprémi útfejlesztési projekt kapcsán arra kérte Hartmann Ferenc, helyi szocialista önkormányzati képviselő az Országgyűlés MSZP-frakcióját, hogy nyújtsanak be módosító indítványt az ország 2023-as költségvetéséhez. Mindezt annak érdekében, hogy megvalósulhassanak ezek a beruházások, amelyeknek a tervei készen vannak, de a forrás jelenleg nem áll rendelkezésre.
80 év néhány pillanattal szemben
80 év néhány pillanattal szemben
Szentmisével és koszorúzással emlékeztek Olaszfaluban a II. világháború végén meggyilkolt ártatlan civil férfiakra.
Csodát tesz az agyunkkal az erdei séta – most már kutatás is bizonyítja
Csodát tesz az agyunkkal az erdei séta – most már kutatás is bizonyítja
Egy új tanulmányban a kutatók azt elemzik, hogy a természet hogyan hat az agyunkra.