2023. április 1.
//
Hugó névnap

Bűvös Bábos Fesztivál hozza össze a gyermek bábcsoportokat

Többek között a Veszprém Agóra Kulturális Központ ad otthont a 2023. május 11-14. között megrendezésre kerülő gyermek bábcsoportok nemzetközi találkozójának.

A fesztiválról szóló sajtótájékoztatót péntek délután tartották, ahol a fesztivál szervezői, szakmai vezetői részletesen is beszámoltak a programokról. Porga Gyula polgármester szólalt fel elsőként, aki kifejezte örömét, amiért egy bábos fesztivállal azon túl, hogy számos csoport megmutathatja magát, közösséget is teremtenek, véleménye szerint pedig a közösség biztonságot nyújt. Porga bízik abban, hogy a fesztivál 2023 után is összehozza a gyermek bábcsoportokat.

Az EKF által kiírt pályázatot a Pápai Művelődéstörténeti Társaság írta meg, a Pegazus Színház szakmai vezetésével, együttműködő partnerek a Nemzeti Művelődéstörténeti Intézet, az Agóra, és a Vojtina Bábszínház, de mentorok, bábos és közművelődési szakemberek, valamint önkéntesek is hozzájárulnak a fesztivál sikere érdekében.

Baloghné Uracs Mariann, a fesztivál szervezője azt a célt fogalmazta meg a csapattal, hogy a négynapos rendezvény alatt minél több örömet okozzanak, és olyan meghatározó élményt nyújtsanak, amivel a bábos gyermekek egy életen át érzékenyek lesznek a kultúrára. Kifejtette, nagyban gondolkodtak a fesztivál megszervezésével kapcsolatban, így nemzetközi szintű lesz. További cél az amatőr bábcsoportok hagyományainak átörökítése, gyermek bábcsoportok számára találkozási és bemutatkozási lehetőséget biztosítása.

Végh Zsolt szakmai vezető büszkén mesélt a bábról, mint komplex műfajról, ami véleménye szerint ha jó kezekben van, nincs olyan kulturális szegmens, amit ne ölelne fel. A fesztiválra érkeznek határon túlról is, így Dunaszerdahelyről, Farkaslakáról, Lendváról, Bácskossuthfalváról, valamint Bácsgyulafalváról.

A sajtótájékoztatón részt vett Pető Lilla is, a Nemzeti Művelődési Intézet képviseletében, valamint Sarkadi Nagy László, a fesztivál szakmai vezetője. A sajtótájékoztatón a litéri Csivitelő Bábcsoport színvonalas műsorával lepte meg a résztvevőket, Hegedüs Gabriella vezetésével. A négynapos találkozóról részletesen itt olvashat.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

A veszprémi Lékai-Kiss Ramóna kapta a legjobb női műsorvezetőnek járó elismerést
A veszprémi Lékai-Kiss Ramóna kapta a legjobb női műsorvezetőnek járó elismerést
A Televíziós Újságírók Díjátadóján tizennégy kategóriában hirdettek nyertest.
Kultúra: helyben! – Folytatódik a Pajta program
Kultúra: helyben! – Folytatódik a Pajta program
A két éve sikeresen futó Pajta program harmadszor is lehetőséget kapott, idén kétszer annyi településen nyílnak EKF-pajták, mint tavaly. A program keretei között a Bakony-Balaton régió 29 települése fordíthat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa forrásából 170 millió forint támogatást olyan közösségépítő rendezvényekre, amelyek célja a helyi kulturális élet fellendítése.
Bemutatták a Művészetek Háza következő negyedéves programjait
Bemutatták a Művészetek Háza következő negyedéves programjait
Japán képzőművészet, bolhapiaci vásárfia és elsőkötetes szerző könyvbemutatója – címszavakban néhány ínyencség az előttünk álló hetek kínálatából.
Kajdi Csaba: Nem szabad hamar elhasználni az embert
Kajdi Csaba: Nem szabad hamar elhasználni az embert
Kajdi Csaba – becenevén Cyla – már harmadik alkalommal indult országos turnéra, rendszerint telt házas előadásokat tart. A Veszprémbe is ellátogató népszerű modellügynök személyes sztorijai sokakat érdekel, hiszen humorral, rendkívül szórakoztatóan tálalja történeteit. Az Instagram sztárja naponta bejelentkezik a követőinek, mesél, s fontos számára, hogy értéket közvetítsen. Nincs nap, hogy ne szólítaná meg közönségét – el is várják tőle. Nagyképűségről, önmagunk felvállalásáról, elitizmusról és a modell szakma változásáról is beszélgettünk.
Ganxsta: Emlékszem Veszprémben, ja nem emlékszem
Ganxsta: Emlékszem Veszprémben, ja nem emlékszem
Zana Zoltán, vagy ismertebb nevén Ganxsta „Döglégy” Zolee a péntek esti, Kartellel közös veszprémi koncertjük előtt adott egy igazán őszinte interjút a Vehírnek. Coelho-i magasságokba ugyan nem repültünk, de Zolee végig önazonos maradt, és kendőzetlenül beszélt a magánéletéről és karrierjéről egyaránt.