Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A mai fiatalok már nem munkahelyet, hanem hivatást keresnek

2022. november 23. 14:30
A tegnap irányai már rég nem felelnek meg azoknak a fiataloknak, akiknek most kell dönteniük a jövőjüket és a szakmaválasztásukat illetően. De mi az, amire ebben a kusza, folyamatosan változó környezetben is támaszkodhatnak?

Az általános iskolák tanulói és szüleik számára tartott nyílt napot a Veszprémi Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Technikuma kedden, amivel párhuzamosan az iskola diákjai pályaorientációs napon vehettek részt Magyarország és Veszprém vezető cégeinek vendégségében, valamint a Családbarát Magyarország Központ által megvalósított Családbarát ország projekt keretében a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara munkatársai, Ruppert Petra coach és Hartyáni-de Dubois Krisztián tanácsadó tartottak kerekasztal beszélgetést a rendész, szépész és építész szakos tanulóknak.

A következő időszak ugyanis bőven tartogathat buktatókat, amikor ki kell lépni az iskola falai közül és a munka világában kell helyt állni. Dr. Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője ugyanakkor mint munkáltató és édesanya is azt vallja, a fiataloknak nem kell aggódniuk: a jövő sokfajta szépséget tartogat még számukra, még ha most vannak is kétségeik azt illetően, merre menjenek, mivel foglalkozzanak. Egyetlen döntés sem végleges, mindig lehet módosítani, sőt, a mai előrejelzések szerint ez szinte biztosra vehető.

Dr. Szuromi-Kovács Ágnes, Hartyáni-de Dubois KrisztiánDr. Szuromi-Kovács Ágnes, Hartyáni-de Dubois Krisztián

De mire is érdemes odafigyelni, hogy lehetőleg azért kikerüljék a fiatalok a buktatókat? A legfontosabb tényező – ahogy az élet más területein is – még mindig az önismeret. Rábai Veronika, az Iparkamara szakképzési osztályvezetője elmondta, tapasztalataik azt mutatják, a szülői ráhatás még mindig sokat nyom a latban, amikor a diákok pályát választanak, és ritkán látnak valódi elhivatottságot, célirányosságot náluk. Pedig, bár egy szakmával ma nem igen lehet mellé lőni, nagyon fontos, hogy a fiatalok belső indíttatásból tegyék le voksukat egy-egy képzés, szakma mellett, tisztában legyenek a készségeikkel, képességeikkel és vágyaikkal, amit folyamatosan igyekeznek is hangsúlyozni a nekik szervezett programokon, például az önismereti táborokban.

Elengedhetetlen, hogy megismerjük a saját gyengeségeinket és erősségeinket, mert mindkettő kulcsfontosságú, és előfordulhat, hogy ami bizonyos körülmények között hátránynak tűnik, az máshol előny, illetve vice versa. Az iskolában például gyakran elismerik azokat a jó tanulókat, akik színötösök, ám nekik tudniuk kell, hogy maximalizmusukkal inkább alkalmazottként fognak boldogulni, míg az a diák, aki úgy megy neki egy feladatnak, hogy győzni akar, de elégedett lesz a kettessel is, ideális vállalkozó jelölt.

Azt sem szabad elfelejteniük a mai fiataloknak, hogy Z generációsként határozottan van egy nagy erősségük: sokkal gyorsabban döntenek, mint elődeik. Márpedig az, hogy mit tanulunk, hol dolgozunk, kinek mit nézünk el a munkahelyen, mind-mind egy döntés. És aki önazonos, hosszú távon tud jó döntéseket hozni – világított rá Ruppert Petra pályaorientációs coach.

De hogy válhatunk önazonossá? Miként lehet szert tenni valódi önismeretre? Csendben, ha alámerülünk a saját gondolatainkba, és nem hagyjuk, hogy a közösségi média, mások csillogónak tűnő élete befolyásoljon bennünket. Tegyünk fel magunknak kérdéseket: mi az a három tulajdonság, ami engem jellemez? Keressünk online teszteket, információkat a minket érdeklő pályáról. Ez abban is segít például, hogy lássuk, alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a kinézett pályára. Lehet, hogy rendőrnek például nem lennénk jók, mert hiába tartjuk érdekesnek a szakmát, nem vagyunk eléggé közösségi emberek, de az informatikai tudásunk nagy, amivel már elhelyezkedhetünk informatikusként a rendészetnél.

Rábai VeronikaRábai Veronika

Dr. Szuromi-Kovács Ágnes szerint érdemes lehet a barátok, szülők véleményét is kikérni, ők hogyan látnak bennünket, hiszen hajlamosak vagyunk néha torz tükrön át nézni magunkat.

Ha pedig rátaláltunk arra, ami iránt valós lelkesedést érzünk, amit igazán hivatásunknak érzünk – hiszen a mai fiataloknak inkább hivatást kell keresniük, nem csupán munkahelyet –, ne hagyjuk magunkat eltántorítani. Hartyáni-de Dubois Krisztián szerint ez azt is jelenti, hogy bele kell állni a harcokba a szülőkkel, őszinte beszélgetéseket kell folytatni velük, amiben a hasonló utat már megjárt kortársak támogatása sokat segíthet.

Önismeretre szert tenni, önazonosnak lenni azonban nemcsak azért fontos, mert a belülről jövő motiváció mindig tartósabb, mint a külső, hanem azért is, mert a HR-esek nagyon gyakran már elsősorban a soft skillek, a kompetenciák alapján szűrik az önéletrajzokat. Persze a végzettség is számít, de aminek döntő szerepe van Dr. Szuromi-Kovács Ágnes szerint, az a rugalmasság és a nyitott hozzáállás, hogy hajlandóak vagyunk-e elkötelezetten végezni a feladatunkat.

A munkaadók visszajelzései alapján ebben azért még van mit tanulniuk a fiataloknak: leginkább a kitartást és az elhivatottságot hiányolják a friss munkavállalóktól. Ma könnyű azt hinni, hogy semmi munkával is hihetetlenül meg lehet gazdagodni, a gyakorlat azonban még mindig mást mutat: az előrejutásért igenis meg kell dolgozni. Ehhez pedig nagyobb alkalmazkodóképességre is szükség van.

A Családbarát ország projekt fő célja a családbarát szemlélet beemelése a közgondolkodásba. Stratégiai cél, hogy társadalmunkban megerősödjön és általánossá váljon a családbarát értékrend az élet minden színterén: a munkahelyeken, a szolgáltatások igénybevételénél vagy épp a közbeszédben. A projekt részeként a családokra és családbarát attitűdökre vonatkozó kutatások mellett szakmai képzések és oktatási tevékenység is megvalósul. Ide tartozik például a pályaorientációs edukáció, melyben a pályaválasztás három legfontosabb szereplőjét igyekeznek segíteni egy programcsomaggal: a pedagógusoknak módszertant és képzést kínálnak, a szülőknek workshopokat, képzéseket és kerekasztal beszélgetéseket indítanak, míg a diákoknak pénzügyi tudatosság témában tartanak foglalkozásokat. - csalad.hu

Bertalan Melinda
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.