Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 8. Mihály
Veszprém
15°C
2024. május 8. Mihály
Veszprém
15°C

Felmérte az elért megtakarításokat az Energetikai Tanács

2022. november 17. 15:18
Már most látszanak az első eredményei annak, hogy a város visszafogta az energiafelhasználását – derült ki az Energetikai Tanács beszámolójából a novemberi közgyűlésen csütörtökön.

Az Energetikai Tanács összesítette az eddigi megtakarításokat. 

Kulturális intézmények

A Petőfi színház a 2021. év azonos időszakához viszonyítva tíz és fél millió forintot takarított meg, ebből hétmillió gázdíj. A Művészetek Házában negyedével csökkent az energiafelhasználás.Az Agórában és intézményeiben a villanyfogyasztás napi 115kW-tal, a távhő napi 1,3 GJ-lal csökkent. A megyei könyvtár gázfogyasztása tavaly októberhez képest 5648 m3-rel csökkent, a megtakarítás csaknem kétmillió forint. 

Oktatási-nevelési és szociális intézmények

Az óvodákban a gázfogyasztás átlagosan 34 százalékkal, a villamosenergia-fogyasztás 23 százalékkal csökkent. A bölcsődékben a gázfogyasztás átlagosan 54 százalékkal, a villamosenergia-fogyasztás 12 százalékkal csökkent. A Cholnoky iskola és a közgazdasági technikum területein található forfa épületekben lekapcsolták a fűtést. 

Irodaépületek, önkormányzati cégek és polgármesteri hivatal

A volt SZMT-székház bérletére kiírt pályázatra nem jelentkezett senki, így ott leállítják a fűtést. Szintén leállítják a fűtési rendszert a Mártírok útja 11. irodaépületben, aminek üzemeltetése az elmúlt évben havi félmilliós költséget jelentett. A VKSZ Zrt. telephelyein a gázfogyasztás közel felére esett, a villamosenergia-fogyasztás 10-15 százalékos csökkenést mutat a 2021-es évhez képest. A Veszprémi Intézményi Szolgáltató Szervezet megtakarítása 1,2 millió forint. A polgármesteri hivatal a tavalyi év azonos időszakához képest 28 százalékkal kevesebb
villamosenergiát és 71 százaékkal kevesebb gázt fogyasztott, ezzel 2,3 millió forintot takarított meg.

Változik néhány bevezetett korlátozás

Az Energetikai Tanács javaslata alapján a dózsavárosi idősek klubja a korábbi gyakorlatnak megfelelő nyitvatartási időben működik tovább. A Gyulafirátóti Művelődési Ház délutáni, este nyolcig tartó nyitvatartással üzemelhet, az itteni könyvtárat azonban bezárják, a könyvtári szolgáltatáshoz azonban továbbra is hozzá lehet férni. 

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.