Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Döntött az önkormányzat, ezeket a korlátozásokat vezetik be a fűtési időszakra

2022. október 27. 9:04
Bezárnak több kulturális intézményt, csökkentik a hőmérsékletet a sportlétesítményekben, lekapcsolják a díszkivilágítást.

A közgyűlés csütörtökön döntött az Energetikai Tanács által javasolt intézkedésekről, amelyekkel az önkormányzat az energiaválság miatt megnövekedett költségeit igyekszik mérsékelni. 

Ezek szerint:

  • bezárnak több önkormányzati tulajdonú épületet a fűtési időszakra. Ilyen az SZMT-székház, a Mártírok útja 11. szám alatti irodaház, a Dimitrov, a Március 15. utcai uszoda. Ahol szükséges, ott minimális szinten fenntartják a fűtést, hogy az épület ne szenvedjen fagykárokat.
     
  • 15 fokos hőmérsékletet tartanak fenn a sportlétesítményekben, így a Március 15. utcai csarnokban és a stadionban. A Jutasi úti műfüves pályáknál nem üzemelik be a sátrat. 
     
  • Az óvodák és bölcsődék a téli szünet idején, december 22-től január 6-ig nem külön-külön biztosítanak gyermek-felügyeletet, az ügyeletet egy-egy kijelölt intézmény látja majd el a teljes városra vonatkozóan.
     
  • Az önkormányzat igazgatási szünetet rendel el a 2022. december 27. napjától 2023. január 6. napjáig tartó időszakra.
     
  • Bezár a VKTT Dózsavárosi Idősek klubja.
     
  • Bezárnak több kulturális intézményt: a Jutaspuszta Közösségi Házat, Kádárta Közösségi Házat, Gyulafirátót Helytörténeti Múzeumot. 
     
  • Nyitva marad ugyanakkor az Agóra, ami befogadhatja a bezárt intézményekben működő civil csoportokat. 
     
  • Csökkentett nyitvatartás mellett működik több kulturális intézmény: a Gyulafirátót Művelődési Ház hétköznap délutánonként este nyolcig; a Gyulafirátót Művelődési Ház könyvtára heti kétszer tart nyitva 3-3 órában. 
     
  • Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár nyitva tartása 3 napra korlátozódik, szerda-csütörtök-péntek 9-18 óráig. A Komakút téri épületszárnyban működő részlegek átköltöznek az Iskola utcai épületszárnyba. A Dózsa és a Március 15. úti klubkönyvtár bezár, a Cholnoky klubkönyvtár nyitva marad.
     
  • A Petőfi színház nemrég elkészült új épületét nem használják tavaszig. Bezárják a Latinovits Bujtor Játékszínt és a Műhelyházat.
     
  • A Laczkó Dezső Múzeum minden épületében a temperáló fűtést tartják fenn. Nem látogatható a Várbörtön, a Tűztorony, a Várkapu és a főépület sem.
     
  • A Művészetek Háza november 30-án bezár, és 2023. január 18-án nyit ki a látogatók számára. November 30-ig az intézmény szombaton és vasárnap látogatható. 
     
  • Lekapcsolják a díszkivilágítást, minimalizálják a karácsonyi vásárt és a fényeket.
     
  • A VKSZ Zrt. naponta ellenőrzi az intézmények energia-felhasználását, a cél a 21 fokos hőmérséklet fenntartása.

Amennyiben maradéktalanul sikerül teljesíteni a tervezett intézkedéseket, úgy a földgáz esetén bruttó 396 millió Ft, villamos energia esetén bruttó 492 millió Ft, távhő esetén pedig bruttó 238 millió Ft, ami mindösszesen 1,1 milliárd forint megtakarítást jelenthet az önkormányzatnak. 

vehir.hu
további cikkek
Együtt gondolkodik a kormány az önkormányzatokkal az energiaellátásról Együtt gondolkodik a kormány az önkormányzatokkal az energiaellátásról Önkormányzatoknak rendezett energetikai fórumot az Energiaügyi Minisztérium az MVM csoporttal együttműködve, hogy közösen gondolkodjanak a településeket is érintő energia kérdésekről. Az országos sorozat herendi állomásán a vármegyei polgármesterek is elmondhatták észrevételeiket. 2024. március 8. 11:54 Gulyás Gergely: árplafon lesz az áramra egyes szektorokban júliustól Gulyás Gergely: árplafon lesz az áramra egyes szektorokban júliustól Árplafont vezet be a kormány az áramra három szektorban - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn Budapesten. 2023. június 19. 11:21 Az átlagosnál alacsonyabb volt az áramfogyasztás karácsonykor Az átlagosnál alacsonyabb volt az áramfogyasztás karácsonykor Az átlagosnál alacsonyabb volt a magyarországi villamosenergia-fogyasztás a karácsonyi időszakban, december legalacsonyabb napi csúcsterhelését karácsony első napján regisztrálta a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. tavaly, ahogy tavalyelőtt is. 2023. január 11. 15:07 Nem sikerült megmenteni a kis postákat közgyűlés Nem sikerült megmenteni a kis postákat A Magyar Posta energiatakarékosságra hivatkozva számos postahivatalt – köztük négy veszprémit – zárt be november közepén. A polgármester tárgyalt ezek megmentéséről, de a költségeket végül az önkormányzat sem tudja vállalni. 2022. december 16. 12:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.