Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C

Rishi Sunak az új brit kormányfő

2022. október 25. 13:01 // Forrás: MTI
Rishi Sunak nem egészen két hónapon belül az Egyesült Királyság harmadik miniszterelnöke.

Kedd délelőtt III. Károly brit uralkodó audiencián fogadta Liz Truss kormányfőt, aki hivatalosan is benyújtotta lemondását. Nem sokkal később a király már Rishi Sunakkal, a Konzervatív Párt hétfőn megválasztott új vezetőjével találkozott, akit felkért a kormányalakításra, ezzel beiktatva hivatalába az Egyesült Királyság idei harmadik miniszterelnökét.

Kicsoda Rishi Sunak?

A 42 esztendős Sunak az utóbbi két évszázad legfiatalabb brit miniszterelnöke - egyben a brit politikatörténet első hindu kormányfője. Rishi Sunak a dél-angliai Southamptonban született 1980-ban, szülei azonban indiai gyökerű családokból származnak és mindketten egykori kelet-afrikai brit gyarmatokon születtek: édesapja Kenyában, édesanyja a mai Tanzánia részét képező egykori Tanganyikában született. A szülők családjai az 1960-as években költöztek Nagy-Britanniába.

Rishi Sunak a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lap által a leggazdagabb britekről évente összeállított lista idei kiadása szerint feleségével együtt a 222. helyen áll a felső ezres mezőnyben, 730 millió fontra (350 milliárd forintra) becsült családi vagyonnal. Sunak az oxfordi, illetve a kaliforniai Stanford egyetemen szerzett gazdasági diplomákat, és politikai karrierje előtt a pénzügyi szolgáltatási szektorban - egyebek mellett a Goldman Sachs globális bankcsoportnál, majd különböző alapkezelő társaságoknál - dolgozott.

Rishi Sunak (Fotó: Number 10 / Flickr)Rishi Sunak (Fotó: Number 10 / Flickr)

Sunak: mély válságra kell készülni

Mély gazdasági válsággal kénytelen szembenézni az Egyesült Királyság - jelentette ki miniszterelnökként tett első hivatalos nyilatkozatában Rishi Sunak.

Az új brit kormányfő Downing Street-i hivatala előtt tartott beszédében kijelentette azt is, hogy elődje, Liz Truss hibákat követett el. Sunak szerint nem az volt a baj, hogy Truss élénkíteni akarta a brit gazdaság növekedését, mivel ez "nemes cél", de eközben "történtek bizonyos hibák". Ezeket "nem rosszakarat okozta, de ettől függetlenül ezek hibák voltak" - fogalmazott a brit miniszterelnök. Liz Truss múlt csütörtökön mondott le, miután jórészt fedezetlen adócsökkentési programja hatalmas piaci felfordulást okozott.

Rövid életű volt Liz Truss kormánya

Liz Truss korábbi miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy távozik a Konzervatív Párt éléről, miután az adócsökkentési programja miatt támadt hatalmas piaci felfordulás nyomán az alsóházi tory frakció jelentős része ellene fordult.

Liz Truss elődjét, Boris Johnsont a sorozatos belpolitikai botrányok miatt az alsóházi konzervatív frakció már a nyáron lemondásra kényszerítette a pártvezetői tisztségből, de Johnson szeptember 6-ig, az utódjául megválasztott Truss hivatalba lépésig ellátta a kormányfői teendőket. Liz Truss azonban alig 45 napot töltött a Konzervatív Párt és a brit kormány élén. Truss egykori pénzügyminisztere, Kwasi Kwarteng ugyanis szeptember végén 45 milliárd fontos adócsökkentési programot terjesztett elő a megélhetési nehézségek enyhítése és a gazdasági növekedés ösztönzése céljával, de a tervet hatalmas piaci felfordulás követte, mivel a program nem tartalmazott érdemi számításokat és előrejelzéseket a tervbe vett adócsökkentések költségvetési hatásainak finanszírozhatóságáról.

A font az adóprogram ismertetése után példátlan ütemben kezdett gyengülni, árfolyama csaknem a paritásig zuhant a dollárral szemben, a brit államadósság-eszközök hozama meredeken megugrott, és mindez a Bank of England soron kívüli kötvénypiaci intervencióját tette szükségessé. Ezt a brit jegybank azzal indokolta, hogy Nagy-Britannia pénzügyi stabilitása került veszélybe.  Mindezek nyomán mindhárom globális hitelminősítő, a Moody's, a Fitch Ratings és az S&P egyaránt leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta a brit államadós-osztályzatok kilátását.

Liz Truss tíz napja menesztette Kwartenget, és csütörtökön bejelentette, hogy ő is távozik, miután helyzete tarthatatlanná vált a saját pártja részéről lemondása érdekében kifejtett intenzív nyomás miatt. Truss lemondása után gyorsított vezetőválasztási folyamat indult, amelyben a jelentkezőknek legalább száz frakciótag támogatását kellett megszerezniük ahhoz, hogy jelöltté válhassanak a Konzervatív Párt vezetői tisztségére.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.