Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 16. Valter
Veszprém
24°C
2024. július 16. Valter
Veszprém
24°C

A polgármester közleménye az energiaválság kapcsán

2022. október 19. 11:52
Porga Gyula közleményében beszámol az eddigi intézkedésekről, valamint kéréssel is fordul a veszprémiekhez.

Az elhibázott brüsszeli szankciók rendkívüli helyzetet teremtettek az energiapiacon Európában, így Magyarországon és Veszprémben is.

Az elmúlt hetekben azon dolgoztunk kollégáimmal, és a válság kezelésére felállított Energetikai Tanáccsal, hogy felmérjük, a gazdasági piacon tapasztalható áram és gáz drasztikus áremelkedése, milyen terheket ró városunkra, milyen kihívásokkal kell szembenéznünk és megoldást találnunk.

A korábbi években ugyan sokat tettünk azért, hogy korszerűsítsük intézményeink energiaellátását és hőszigetelését, de a gáz- és a villanyáram árának kíméletlen emelkedése sosem látott lépésekre kényszerít bennünket.

Elindítjuk a közvilágítás korszerűsítéséről a közbeszerzést, az energiahatékonyság érdekében 7728 lámpatestet cserélünk takarékosabbra - az októberi közgyűlésen többek között erről is döntünk majd.

Arról is határoztunk, hogy a szociális intézmények lakóit, valamint a bölcsődéseket és az óvodásokat kiemelten kezeljük, a hőmérséklet korlátozása a számukra kijelölt épületekben semmiképp nem jöhet szóba.

A városnak extra pénzeket hozó Európa Kulturális Fővárosa cím viselőjeként igyekszünk a kulturális intézményeket működtetni, ameddig csak lehet, de esetükben is elkerülhetetlen az energiatakarékossági lépések bevezetése, a létesítmények kihasználtságának felülvizsgálata, a nyitvatartási idő leszűkítése.

Azonnali intézkedésként elrendeltük a városházán és az önkormányzati cégeknél a hőmérséklet korlátozását és folyamatos ellenőrzését. Korlátoztuk a nagyfogyasztású irodai gépek használatát, és döntöttünk az ügyfélszolgálati helyiségek csökkentéséről.

Előzetes számításaink azt mutatják, hogy a fentebb említett energiamegtakarítási intézkedésekkel sem tudjuk költségeinket a kívánt szintre csökkenteni.

A fentiek tükrében felkérem a hasonló helyiségigényű városi sportegyesületek, civil szervezetek vezetőit, hogy egyeztessenek egymással, és törekedjenek a városi, iskolai és egyetemi létesítmények kihasználásra oly módon, hogy minden klubban biztosított maradjon a megkezdett munka, tevékenység!

Felkérem a városban működő magáncégek vezetőit is, vizsgálják meg, akadnak-e olyan megfelelő hőmérsékletű tereik, termeik, amelyet fel tudnak ajánlani kulturális, sport vagy egyéb célú használatra!

Az Energetikai Tanács a jövő héten ismét ülésezik, amikor többek között azt is megvizsgálja, hogy kiemelten a fűtési időszakra vonatkozóan, milyen korlátozó intézkedésekre kényszerülünk még.

Tisztelt Veszprémiek!

Városunk a legnehezebb időkben mindig bizonyította rátermettségét, és a közösségi összefogás erejét.

Sajnos a mai energiaárak mellett finanszírozhatatlan a megszokott életszínvonalunk, a gazdasági piac normalizálódásáig meg kell találnunk a megoldásokat arra, hogy miként csökkentsük az energiafelhasználásunkat.

Ebben a munkában valamennyi veszprémi kreativitására, javaslatára, együttműködésére számítunk!

Porga Gyula, Veszprém polgármestere

vehir.hu
további cikkek
Fegyvertelen foglyokat mészároltak le Mohácsnál Fegyvertelen foglyokat mészároltak le Mohácsnál A mohácsi csata IV. tömegsírjánál idén nyáron megkezdett feltárás is igazolja, hogy mintegy kétezer letérdeltetett foglyot kaszaboltak le szablyával az ütközetet követően. tegnap 15:22 Elkészültek a Herendi Porcelánmanufaktúrában az idei Forma-1-es díjak Elkészültek a Herendi Porcelánmanufaktúrában az idei Forma-1-es díjak HEREND mára világelső kézműves luxus porcelánt készítő manufaktúrává vált. Herend nevének hallatán a világon mindenki a tökéletes minőségű luxus porcelánokra gondol, amely Magyarország országimázsának része. Ugyanígy a Forma 1 Magyar Nagydíj szervezői is, akik 2024. évben ismét a Herendi Porcelánmanufaktúrára bízták meg, hogy tervezze meg és készítse el a magyar verseny győzelmi és konstruktőri trófeáit. tegnap 13:48 A csehbányai falunap a generációk ünnepe közélet A csehbányai falunap a generációk ünnepe A nyár egyik legjobban várt eseménye Csehbányán idén is a hagyományőrző falunap volt szombaton, amely a hőség ellenére összehozta a lakosok minden generációját egy felejthetetlen közös ünneplésre. A falu apraja-nagyja összegyűlt, hogy közösen ünnepeljék a helyi kultúrát és hagyományokat, és ezúttal is sikerült egy különleges napot varázsolniuk. 2024. július 14. 15:56 Rálőttek Donald Trumpra Rálőttek Donald Trumpra Donald Trumpot támadás érte Pennsylvania állambeli választási gyűlésén szombaton, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról. 2024. július 14. 1:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.