Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
0°C
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
0°C

A polgármester közleménye az energiaválság kapcsán

2022. október 19. 11:52
Porga Gyula közleményében beszámol az eddigi intézkedésekről, valamint kéréssel is fordul a veszprémiekhez.

Az elhibázott brüsszeli szankciók rendkívüli helyzetet teremtettek az energiapiacon Európában, így Magyarországon és Veszprémben is.

Az elmúlt hetekben azon dolgoztunk kollégáimmal, és a válság kezelésére felállított Energetikai Tanáccsal, hogy felmérjük, a gazdasági piacon tapasztalható áram és gáz drasztikus áremelkedése, milyen terheket ró városunkra, milyen kihívásokkal kell szembenéznünk és megoldást találnunk.

A korábbi években ugyan sokat tettünk azért, hogy korszerűsítsük intézményeink energiaellátását és hőszigetelését, de a gáz- és a villanyáram árának kíméletlen emelkedése sosem látott lépésekre kényszerít bennünket.

Elindítjuk a közvilágítás korszerűsítéséről a közbeszerzést, az energiahatékonyság érdekében 7728 lámpatestet cserélünk takarékosabbra - az októberi közgyűlésen többek között erről is döntünk majd.

Arról is határoztunk, hogy a szociális intézmények lakóit, valamint a bölcsődéseket és az óvodásokat kiemelten kezeljük, a hőmérséklet korlátozása a számukra kijelölt épületekben semmiképp nem jöhet szóba.

A városnak extra pénzeket hozó Európa Kulturális Fővárosa cím viselőjeként igyekszünk a kulturális intézményeket működtetni, ameddig csak lehet, de esetükben is elkerülhetetlen az energiatakarékossági lépések bevezetése, a létesítmények kihasználtságának felülvizsgálata, a nyitvatartási idő leszűkítése.

Azonnali intézkedésként elrendeltük a városházán és az önkormányzati cégeknél a hőmérséklet korlátozását és folyamatos ellenőrzését. Korlátoztuk a nagyfogyasztású irodai gépek használatát, és döntöttünk az ügyfélszolgálati helyiségek csökkentéséről.

Előzetes számításaink azt mutatják, hogy a fentebb említett energiamegtakarítási intézkedésekkel sem tudjuk költségeinket a kívánt szintre csökkenteni.

A fentiek tükrében felkérem a hasonló helyiségigényű városi sportegyesületek, civil szervezetek vezetőit, hogy egyeztessenek egymással, és törekedjenek a városi, iskolai és egyetemi létesítmények kihasználásra oly módon, hogy minden klubban biztosított maradjon a megkezdett munka, tevékenység!

Felkérem a városban működő magáncégek vezetőit is, vizsgálják meg, akadnak-e olyan megfelelő hőmérsékletű tereik, termeik, amelyet fel tudnak ajánlani kulturális, sport vagy egyéb célú használatra!

Az Energetikai Tanács a jövő héten ismét ülésezik, amikor többek között azt is megvizsgálja, hogy kiemelten a fűtési időszakra vonatkozóan, milyen korlátozó intézkedésekre kényszerülünk még.

Tisztelt Veszprémiek!

Városunk a legnehezebb időkben mindig bizonyította rátermettségét, és a közösségi összefogás erejét.

Sajnos a mai energiaárak mellett finanszírozhatatlan a megszokott életszínvonalunk, a gazdasági piac normalizálódásáig meg kell találnunk a megoldásokat arra, hogy miként csökkentsük az energiafelhasználásunkat.

Ebben a munkában valamennyi veszprémi kreativitására, javaslatára, együttműködésére számítunk!

Porga Gyula, Veszprém polgármestere

vehir.hu
további cikkek
Művészet a szabadban kultúra Művészet a szabadban Nagy Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész „20. századi portrék” című szabadtéri kiállításának, melyet negyven darab különleges portrészobor alkot, immár a színházkert ad otthont. Szerda délután nyitották meg a kőből faragott műalkotásokból álló kiállítást, amit a város egy magángyűjteményből, a Körmendi Galériától vásárolta meg.   tegnap 16:28 A lakosság háromnegyede minden betétdíjas palackot visszavált majd egy kutatás szerint A lakosság háromnegyede minden betétdíjas palackot visszavált majd egy kutatás szerint A magyarok összességében kedvezően fogadják az új palackvisszaváltási rendszer bevezetését, a lakosság háromnegyede igyekezni fog, hogy minden betétdíjas palackot visszaváltson - derül ki a Reacty Digital kutatásából.  tegnap 11:37 Balassa Valéria és Balczár Lajos kapta a Hornig-díjat Balassa Valéria és Balczár Lajos kapta a Hornig-díjat Idén, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése Balassa Valériának és dr. Balczár Lajosnak ítélte oda a kitüntetést, melyet kedd délután a Deák Ferenc utcai rendezvényközpontban ünnepélyes keretek között vehettek át. tegnap 15:01 Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Alakulásuk után rögvest egy mindenkit bezáró világjárvánnyal kellett szembenézniük, ez mégsem rengette meg az elképzeléseiket: a Cholnoky Kerekasztal várt, kitartott, újra aktivizálódott és ma már negyedik születésnapját ünnepelhette. 2023. november 28. 15:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.