2023. február 3.
//
Balázs névnap

A polgármester közleménye az energiaválság kapcsán

2022. október 19. 11:52
Porga Gyula közleményében beszámol az eddigi intézkedésekről, valamint kéréssel is fordul a veszprémiekhez.

Az elhibázott brüsszeli szankciók rendkívüli helyzetet teremtettek az energiapiacon Európában, így Magyarországon és Veszprémben is.

Az elmúlt hetekben azon dolgoztunk kollégáimmal, és a válság kezelésére felállított Energetikai Tanáccsal, hogy felmérjük, a gazdasági piacon tapasztalható áram és gáz drasztikus áremelkedése, milyen terheket ró városunkra, milyen kihívásokkal kell szembenéznünk és megoldást találnunk.

A korábbi években ugyan sokat tettünk azért, hogy korszerűsítsük intézményeink energiaellátását és hőszigetelését, de a gáz- és a villanyáram árának kíméletlen emelkedése sosem látott lépésekre kényszerít bennünket.

Elindítjuk a közvilágítás korszerűsítéséről a közbeszerzést, az energiahatékonyság érdekében 7728 lámpatestet cserélünk takarékosabbra - az októberi közgyűlésen többek között erről is döntünk majd.

Arról is határoztunk, hogy a szociális intézmények lakóit, valamint a bölcsődéseket és az óvodásokat kiemelten kezeljük, a hőmérséklet korlátozása a számukra kijelölt épületekben semmiképp nem jöhet szóba.

A városnak extra pénzeket hozó Európa Kulturális Fővárosa cím viselőjeként igyekszünk a kulturális intézményeket működtetni, ameddig csak lehet, de esetükben is elkerülhetetlen az energiatakarékossági lépések bevezetése, a létesítmények kihasználtságának felülvizsgálata, a nyitvatartási idő leszűkítése.

Azonnali intézkedésként elrendeltük a városházán és az önkormányzati cégeknél a hőmérséklet korlátozását és folyamatos ellenőrzését. Korlátoztuk a nagyfogyasztású irodai gépek használatát, és döntöttünk az ügyfélszolgálati helyiségek csökkentéséről.

Előzetes számításaink azt mutatják, hogy a fentebb említett energiamegtakarítási intézkedésekkel sem tudjuk költségeinket a kívánt szintre csökkenteni.

A fentiek tükrében felkérem a hasonló helyiségigényű városi sportegyesületek, civil szervezetek vezetőit, hogy egyeztessenek egymással, és törekedjenek a városi, iskolai és egyetemi létesítmények kihasználásra oly módon, hogy minden klubban biztosított maradjon a megkezdett munka, tevékenység!

Felkérem a városban működő magáncégek vezetőit is, vizsgálják meg, akadnak-e olyan megfelelő hőmérsékletű tereik, termeik, amelyet fel tudnak ajánlani kulturális, sport vagy egyéb célú használatra!

Az Energetikai Tanács a jövő héten ismét ülésezik, amikor többek között azt is megvizsgálja, hogy kiemelten a fűtési időszakra vonatkozóan, milyen korlátozó intézkedésekre kényszerülünk még.

Tisztelt Veszprémiek!

Városunk a legnehezebb időkben mindig bizonyította rátermettségét, és a közösségi összefogás erejét.

Sajnos a mai energiaárak mellett finanszírozhatatlan a megszokott életszínvonalunk, a gazdasági piac normalizálódásáig meg kell találnunk a megoldásokat arra, hogy miként csökkentsük az energiafelhasználásunkat.

Ebben a munkában valamennyi veszprémi kreativitására, javaslatára, együttműködésére számítunk!

Porga Gyula, Veszprém polgármestere

vehir.hu

További cikkek

Megújul a veszprémi vasútállomás
Megújul a veszprémi vasútállomás
Az Európa Kulturális Fővárosa programhoz csatlakozva többek között új külső homlokzatot kap az utasforgalmi épület és megszépül a váróterem belseje is, akadálymentes mosdókat és fedett utasbeállókat alakítanak ki, valamint új utcabútorokat is kihelyeznek az állomásépület környezetében és a középső utasperonokon.
Navracsics Tibor: a kultúra segítheti a gazdasági növekedést
Navracsics Tibor: a kultúra segítheti a gazdasági növekedést
A kultúra segítheti a gazdasági növekedést, a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 programsorozatot arra szeretnék használni, hogy a kultúrára alapozva az egész régióban gazdasági növekedést indítsanak el - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerdán Budapesten, a 30. Turizmus Évadnyitó Gála 2023. rendezvényen tartott köszöntőjében.
Mától már csak az új éves autópálya-matricák érvényesek
Mától már csak az új éves autópálya-matricák érvényesek
Lejárt a tavalyi éves országos és megyei autópálya-matricák érvényessége kedden éjfélkor, szerdától már csak a 2023-as éves matricák érvényesek.
Alelnököt választott az Ifjúsági Kerekasztal
Alelnököt választott az Ifjúsági Kerekasztal
Kovács Örs korábban a VEDIÖK elnökeként, jelenleg pedig Veszprém ifjúsági tanácsadójaként eddig is azon dolgozott, hogy a fiatalok minél inkább szót kapjanak az őket érintő döntésekben, a továbbiakban pedig az Ifjúsági Kerekasztal alelnökeként is ezen munkálkodhat.
Az óvodásokat szólította meg a Szilágyi iskola
Az óvodásokat szólította meg a Szilágyi iskola
Környezetvédelmi versenyt szervezett óvodásoknak a Szilágyi Keresztény Iskola.