2023. március 28.
//
Gedeon névnap

150 éves a Székesfehérvár-Celldömölk vasútvonal

2022. október 15. 16:48
150 éve, 1872. október 3-án indult meg a közlekedés a Székesfehérvár-Kis-Cell vasútvonalon.

Az ünnepélyes évfordulót szombat délelőtt tartották. Stílszerűen egy Fehérvárról érkező és Celldömölk irányába tartó vonat gurult be az első vágányra, miközben a fúvósok vasutas dalokat játszottak.

A MÁV-Volán-csoport elnök-vezérigazgatója, Pafféri Zoltán beszédében egy kisebb múltba tekintést adott a megjelenteknek: 150 éve a vasút adta meg az újabb löketet a fejlődéshez Veszprémnek és a térségnek. A vasút hozta el a felvirágzást, s hogy ne csak a múltban és a jelenben legyen egy vonzó alternatívája a közlekedésnek, ezért a fejlődés nem áll meg. Az elkövetkezendő évben számos új ingavonat és új mozdony beszerzése várható. A vezérigazgató kifejtette, a veszprémi vasút a 2023-as évben megújulhat, így még több ember győződhet meg arról, hogy használják a ezt a biztonságos, kényelmes utazási módot.

Hegedűs Barbara alpolgármester hozzászólásában úgy vélekedett, a vonatozásnak ma is rendkívül nagy hagyománya van, sokan döntenek úgy, hogy a környezetbarát közlekedésnek ezt a formáját választják. Hozzátette, bízik abban, hogy a közelgő felújításokkal még többen kedvet kapnak a vonatozáshoz.

Kontrát Károly Várpalota és térségének országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, 150 évvel ezelőtt is az emberek kényelmét, a gazdasági fejlődést szolgálta a vasútvonal, és ma sincs ez másképp. Köszöntetet mondott a társaság személyi állományának, amiért munkájukkal kényelmes és biztonságos feltételeket nyújtanak.

Az ünnepség végén sor került az évforduló alkalmából elkészített emléktáblának felavatására. 

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Április 1-jétől emelkednek a pótdíjak a Volánbusz járatain
Április 1-jétől emelkednek a pótdíjak a Volánbusz járatain
2023. április 1-jétől módosul a Volánbusz üzletszabályzata. Az utazási igazolvány, kedvezményes vagy díjtalan utazásra jogosító okmány nélkül, illetve érvénytelen jeggyel, bérlettel utazók által a helyszínen fizetendő pótdíj mértéke 12 ezer, a pótdíjazástól számított 3-30 napon belüli teljesítésnél 25 ezer, 30 napon túli tartozás esetén pedig 50 ezer forint lesz. Új lehetőségként 3 napon belül még lehetőség lesz a helyszíni bírsággal megegyező mértékű, 12 ezer forintos pótdíjat fizetni. Az utólagos bemutatás költsége 2500 forintra nő. A cél, hogy mindenki érvényes jeggyel vagy bérlettel utazzon a Volánbusz járatain.
Véget ért a téli üzem, nekilát az útburkolat javításának a Magyar Közút
Véget ért a téli üzem, nekilát az útburkolat javításának a Magyar Közút
A következő időszak időjárására tekintettel március 16-án véget ért a téli üzem a Magyar Közútnál. Március 31-ig mérnökségenként még legalább egy, síkosságmentesítésre alkalmas adapterekkel felszerelt gépet bevetésre készen tartanak a szakemberek, de a melegaszfalt keverő telepek nyitását követően már a lokális javítási munkák kerülnek a tevékenység fókuszába – közölte a társaság.
Változik a vonatok és helyközi buszok menetrendje az ünnep miatt
Változik a vonatok és helyközi buszok menetrendje az ünnep miatt
Változik a vonatok és a helyközi buszok közlekedési rendje a MÁV-Volán csoport járatainál március 15-én, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc évfordulóján - tudatta a Mávinform hétfőn.
Újra 40 percenként jár a balatoni komp
Újra 40 percenként jár a balatoni komp
Péntektől újra 40 percenként jár a balatoni komp Tihany és Szántód között, a komp eddig óránként közlekedett - közölte a Balatoni Hajózási Zrt.
Zöld lámpát kaphat a fehér közlekedési lámpa
Zöld lámpát kaphat a fehér közlekedési lámpa
Egy amerikai egyetem kutatói arra keresik a választ, hogy a jövőben az önvezető autók terjedésével hogyan lehetne úgy megreformálni a közlekedést, hogy az egyszerre legyen hatékonyabb az emberek által vezetett járművek, az önvezető autók, valamint a jelzőberendezések szempontjából is. Így fogalmazódott meg egy negyedik, fehér színű közlekedési lámpa ötlete.