2023. június 10.
//
Margit névnap

Virtuális májon, ultrahang-szimulátoron gyakorolhatnak a jövő orvosai

Modern oktatóközponttal gazdagodott a Csolnoky Ferenc Kórház. A Skill-laborban élethű körülményeket szimulálva gyakorolhatják az orvosok és az ápolók a betegek ellátását.

A Skill-labor kialakításához több mint kétszáz fajta, összesen 1069 darab eszközt szereztek be. Ezekkel az ápolási, szakellátási feladatok széles körét gyakorolhatják az újraélesztéstől az aneszteziológiai ellátáson át számos területen. Virtuális- és kiterjesztett-valóság megoldások révén élethű 3D virtuális modelleken ismerkedhetnek meg a hallgatók a különböző szervek anatómiájával, ultrahang-szimulátor segít a technika megértésében és elsajátításában. A főigazgató hangsúlyozta: a laborban a jelenkor legmodernebb eszközein tanulhatnak és gyakorolhatnak az egészségügyi dolgozók.

A fejlesztés egy országos projekt része – tudtuk meg Füredi Gábortól, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Humán Páciens Szimulációs Központ vezetőjétől –, hiszen mindegyik megyei kórházban létrehoznak egy ilyen oktatóközpontot, összesen 13,5 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást felhasználva, melyből ötszázmilliót költöttek el Veszprémben. 

A labort csütörtökön avatták fel hivatalosan, noha a képzés már korábban megindult az oktatótérben. Dr. Töreki-Vörös Ibolya, a megyei kórház főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy irányító intézményként (a megye öt kórháza tartozik a Csolnoky alá) az egészségügyi szakellátás mellett a tudományos és oktatási tevékenység szervezésében, a szakemberek képzésében is fontos feladatuk van. Akadémiájukkal nemcsak a rezidenseket érik el, hanem a továbbképzések révén saját és társintézményeik dolgozóit is. 

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az egészségügyi dolgozókat méltatta, akik az elmúlt években magányos hősként tartották a frontot, és miközben emberek ezrei, százezrei szenvedtek, addig ők dolgoztak – akár a saját egészségüket is kockáztatva – embertársaikért. Az egészségügy megbecsültsége nemcsak gazdasági kérdés, hanem morális is, a társadalom intelligenciájának fokmérője – magyarázta a miniszter.

Hozzátette, hogy Magyarország hatékonyan használja fel a rendelkezésre álló uniós forrásokat, hasznos célokat valósít meg általuk, olyanokat, amik valóban előreviszik az országot. A Skill-labor, amelyben a kutatás, az oktatás és az egészségügy talál egymásra, lehetőséget ad a jelen tapasztalt orvosainak és ápolóinak arra, hogy tudásukat magas színvonalon adják tovább, a jövő nemzedék egézségügyi dolgozói pedig felkészülten léphessenek a betegek ágyai mellé.

A beszédeket és rövid szakmai előadásokat követően a jelenlévők bejáráson ismerhették meg a labort.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba

További cikkek

Először tartottak juniálist a Cholnoky-n
Először tartottak juniálist a Cholnoky-n
Idén először, de a tervek szerint nem utoljára tartották meg a Cholnoky juniális nevű programot a földrajztudós Cholnoky Jenőről elnevezett városrészben. A Cholnoky kerekasztal szervezésében nem csak interaktív programokkal készültek, hanem egyidejűleg kihirdették a korábbi városrészi rajzpályázat végeredményét is.
Biztonságossá, sőt, otthonossá lett a gyermekkönyvtár
Biztonságossá, sőt, otthonossá lett a gyermekkönyvtár
Csütörtök délután óvodások műsorával nyitotta meg hivatalosan is kapuit az Eötvös Károly Megyei Könyvtár gyermek részlege.
Elindult a V-Bike tesztüzem, a lakosság július 1-jétől használhatja a bringákat
Elindult a V-Bike tesztüzem, a lakosság július 1-jétől használhatja a bringákat
A V-Bike közbringarendszer Magyarország első olyan közösségi kerékpáros rendszere, ahol minden bicikli elektromos rásegítéssel rendelkezik. Fontos mérföldkő, hogy elindult a rendszer tesztüzeme a kivitelező és az üzemeltető részvételével annak érdekében, hogy a hivatalos használatba vétel idejére, július 1-re minden tökéletesen működjön – közölte a Polgármesteri Hivatal.
Veszprémi és környékbeli pedagógusok munkáját ismerték el
Veszprémi és környékbeli pedagógusok munkáját ismerték el
Pedagógusnap alkalmából idén is elismerték a kistelepülések pedagógusait, valamint a Veszprémi Tankerület Központ Lámpás díjai is gazdára találtak.
A megújult Laczkó Dezső Múzeum nyitó tárlata méltó szimbóluma az EKF szellemiségének
A megújult Laczkó Dezső Múzeum nyitó tárlata méltó szimbóluma az EKF szellemiségének
Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program támogatásának köszönhetően a teljesen megújult Laczkó Dezső Múzeum újból megnyitja kapuit. A 120 éves épület a felújítást követően méltó helyszínt biztosít a nyitó tárlatnak, amely Egry József, a Balaton festője születésének 140. évfordulója alkalmából összeállított páratlan kiállítás.