Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 28. Stefánia
Veszprém
1°C
2023. november 28. Stefánia
Veszprém
1°C

Virtuális májon, ultrahang-szimulátoron gyakorolhatnak a jövő orvosai

2022. október 14. 13:35
Modern oktatóközponttal gazdagodott a Csolnoky Ferenc Kórház. A Skill-laborban élethű körülményeket szimulálva gyakorolhatják az orvosok és az ápolók a betegek ellátását.

A Skill-labor kialakításához több mint kétszáz fajta, összesen 1069 darab eszközt szereztek be. Ezekkel az ápolási, szakellátási feladatok széles körét gyakorolhatják az újraélesztéstől az aneszteziológiai ellátáson át számos területen. Virtuális- és kiterjesztett-valóság megoldások révén élethű 3D virtuális modelleken ismerkedhetnek meg a hallgatók a különböző szervek anatómiájával, ultrahang-szimulátor segít a technika megértésében és elsajátításában. A főigazgató hangsúlyozta: a laborban a jelenkor legmodernebb eszközein tanulhatnak és gyakorolhatnak az egészségügyi dolgozók.

A fejlesztés egy országos projekt része – tudtuk meg Füredi Gábortól, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Humán Páciens Szimulációs Központ vezetőjétől –, hiszen mindegyik megyei kórházban létrehoznak egy ilyen oktatóközpontot, összesen 13,5 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást felhasználva, melyből ötszázmilliót költöttek el Veszprémben. 

A labort csütörtökön avatták fel hivatalosan, noha a képzés már korábban megindult az oktatótérben. Dr. Töreki-Vörös Ibolya, a megyei kórház főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy irányító intézményként (a megye öt kórháza tartozik a Csolnoky alá) az egészségügyi szakellátás mellett a tudományos és oktatási tevékenység szervezésében, a szakemberek képzésében is fontos feladatuk van. Akadémiájukkal nemcsak a rezidenseket érik el, hanem a továbbképzések révén saját és társintézményeik dolgozóit is. 

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az egészségügyi dolgozókat méltatta, akik az elmúlt években magányos hősként tartották a frontot, és miközben emberek ezrei, százezrei szenvedtek, addig ők dolgoztak – akár a saját egészségüket is kockáztatva – embertársaikért. Az egészségügy megbecsültsége nemcsak gazdasági kérdés, hanem morális is, a társadalom intelligenciájának fokmérője – magyarázta a miniszter.

Hozzátette, hogy Magyarország hatékonyan használja fel a rendelkezésre álló uniós forrásokat, hasznos célokat valósít meg általuk, olyanokat, amik valóban előreviszik az országot. A Skill-labor, amelyben a kutatás, az oktatás és az egészségügy talál egymásra, lehetőséget ad a jelen tapasztalt orvosainak és ápolóinak arra, hogy tudásukat magas színvonalon adják tovább, a jövő nemzedék egézségügyi dolgozói pedig felkészülten léphessenek a betegek ágyai mellé.

A beszédeket és rövid szakmai előadásokat követően a jelenlévők bejáráson ismerhették meg a labort.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Alakulásuk után rögvest egy mindenkit bezáró világjárvánnyal kellett szembenézniük, ez mégsem rengette meg az elképzeléseiket: a Cholnoky Kerekasztal várt, kitartott, újra aktivizálódott és ma már negyedik születésnapját ünnepelhette. ma 15:43 Párszázas ajánlat a V-Busztól: jönnek a 350 forintos diákbérletek V-Busz Párszázas ajánlat a V-Busztól: jönnek a 350 forintos diákbérletek 2024. február 1-től egy vonaljegy áráért utazhatnak a veszprémi helyi járatokon a diákok, jelentette be Porga Gyula polgármester. A V-Busz életében azonban nem ez lesz az egyetlen újítás a jövő évben, hamarosan új elektromos járművekkel is bővülhet a buszflotta. ma 11:49 Karikó Katalin diákévei a Lovassyban Karikó Katalin diákévei a Lovassyban A Nobel-díjas magyar biokémikus diákéveinek dokumentumai mellett a legérdekesebb, tudományhoz kötődő kitüntetéseit, elismeréseit is megmutatja a Szegedi Tudományegyetem által gondozott kiállítás a Lovassy László Gimnáziumban. ma 15:35 Az agrárminiszter segítségét kérik balatoni önkormányzatok a nagyvadak és a varjak miatt Az agrárminiszter segítségét kérik balatoni önkormányzatok a nagyvadak és a varjak miatt Az agrárminiszter segítségét kéri az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) a nagyvadállomány bel- és külterületi elszaporodása, valamint a varjak túlszaporodása miatt - közölte a szövetség társelnöke hétfőn. tegnap 13:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.