2023. március 27.
//
Hajnalka névnap

A válságokban fejlődött leginkább a Beurer

Fennállásának harmincéves jubileumát ünnepelte szerdán a Beurer-Hungaria Kft.

A kerek évforduló alkalmából szervezett összejövetelen Soós Csaba ügyvezető igazgató elevenítette fel a cég történetének fontosabb mérföldköveit. 

A Beurer GmbH egy német családi vállalkozás, amit 1919-ben alapítottak Ulmban. A központja a mai napig itt található, és az alapító család immár negyedik generációja vezeti a vállalatot. A cégcsoport több mint 1700 munkavállalót foglalkoztat, ötszáz féle terméket gyárt és több mint 400 millió eurós árbevételt termel. A céget ágymelegítők gyártására hozták létre, portfoliójukban mára a szépségápolási termékektől a gyermekápolási eszközökig termékek széles spektruma szerepel. 

A magyarországi leányvállalatot 1992-ben alapították, azóta működik Veszprémben, jelenleg közel 42 ezer négyzetméteres telken csaknem 12 ezer m2 alapterületű épületekkel. A veszprémi üzemben ágymelegítőket, melegítő párnákat, infra lámpákat, orvosi maszkokat, vérnyomásmérőt, érintésmentes lázmérőt gyártanak, melyek a tervezéstől a szériagyártásig teljes egészében a Beurer berkein belül készülnek. 

Az ügyvezető néhány érzékletes szám segítségével érzékeltette a különbséget az első év és a jelenkor között. Míg 1992-ben negyvenezer melegítőpárnát készítettek el, idén a hárommilliós darabszámot is meghaladják, ami rekord a cég történetében. Harminc évvel ezelőtt hat fővel kezdték meg a termelést, ma 322 fő dolgozik a cégnél. Az éves árbevétel a kezdeti 201 ezer euróról 37 millió euróig emelkedett.

A szerdai rendezvény több vendége is felszólalt az ügyvezető előadását követően. Ovádi Péter parlamenti képviselő megköszönte a cégnek, hogy harminc éve adnak munkát és tartanak el veszprémi családokat. Megjegyezte: azok a társaságok, ahol felkészült igazgató és kollektíva van, azok a nehéz időszakban is helyt tudnak állni, ahogy ez a koronavírus-járvány idején is bebizonyosodott. A Beurer egyébként kifejezetten jól jött ki a covid időszakából: ekkor ugrott 400 millió euró fölé az árbevételük, és az energiaválság is új lehetőséget teremtett számukra: nagyot nőtt az ágymelegítők iránti kereslet, hiszen olcsóbb a takaró alatt meleget csinálni, mint az egész szobában – részben ennek is tudható be az idei rekord termelés. 

Porga Gyula polgármester arra emlékeztetett: a kilencvenes évek elején, a rendszerváltás utáni években nagy bátorságra volt szükség a vállalkozások, közösségek létrehozásához, hiszen járatlan útra kellett lépniük azoknak, akik ilyesmiben gondolkoztak. Annak idején óriási kockázatot vállaltak azok, akik mégis belevágtak, és sok cég nem is élt hosszú életet, néhány év működés után megszűnt, és ma már nyomuk sem maradt a városban. Hálások lehetünk azonban azoknak a gazdasági társaságoknak, akik végigjárták ezt az iskolát, megküzdöttek a veszélyekkel és példát mutattak az utánuk jövőknek. A polgármester hozzátette: napjainkban Veszprém évről évre előkelő helyen szerepel az élhetőségi rangsorokban, és ebben nagy szerepük van a munkáltatóknak és a munkahelyi kollektíváknak is, hiszen gyakran több időt töltünk el ezekben a közösségekben, mint a családunkkal. 

Ezt a gondolatot fűzte tovább Takács Szabolcs, a Veszprém Megyei Kormányhivatal vezetője, aki rámutatott: a Beurernél emberként tekintenek a munkavállalókra, igyekeznek megteremteni a megfelelő munkakörülményeket például szociális helyiségek biztosításával, a dolgozókat béren kívüli juttatásokkal támogatják – nem csoda, hogy sokan hűségesen kitartanak a vállalat mellett, és nagy létszámban vannak azok, akik már több mint tíz éve dolgoznak a cégnél. 

A Beurert dicsérte Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is, aki elmondta: a társaság hosszú ideje prosperál, évek óta az első harmadban szerepel a megye top 100 vállalkozásának listáján, helyt áll a piacon és folyamatos export értékesítésre képes, ami Magyarországon még mindig ritkaságszámba megy. 

A beszédeket követően a résztvevők vezetett gyárlátogatás keretében tekinthették meg az üzemegységeket. 

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint

További cikkek

A dolgozóknak fontosabb a munka és a magánélet egyensúlya, mint a karrierépítés lehetősége
A dolgozóknak fontosabb a munka és a magánélet egyensúlya, mint a karrierépítés lehetősége
Egy nemzetközi felmérés alapján a dolgozók számára hosszú távon fontosabb a munka és a magánélet egyensúlya, mint a karrierépítés lehetősége - közölte a Profession.hu csütörtökön az MTI-vel.
Navracsics Tibor: 2023 második felétől már érezhető lesz a javulás a gazdaságban
Navracsics Tibor: 2023 második felétől már érezhető lesz a javulás a gazdaságban
Még egy olyan kisebb településen, mint Herend, előfordul, hogy a helyben tevékenykedő vállalkozók egymás előtt ismeretlenek, így pedig sokszor a nehézségekben is egyedül maradnak. Többek közt ebből a célból szervezte meg az önkormányzat és a helyi művelődési ház péntek este a herendi vállalkozók estjét, ahol a vállalkozók nem csak egymással, hanem szakmai képviselőkkel, valamint országos döntéshozókkal is találkozhattak. Többek közt Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszterrel, aki rendkívül átfogó és egyértelmű képet festett le Magyarország gazdaságának kihívásairól és jövőképéről, ami koránt sem annyira borús, mint sokan látják.
Minőségre törekedjünk, ne pedig a Balatonra milliószámra érkező külföldi turistákban reménykedjünk!
Minőségre törekedjünk, ne pedig a Balatonra milliószámra érkező külföldi turistákban reménykedjünk!
Vállalkozói fórumot szervezett Veszprémben a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) vármegyei szervezete azzal a céllal, hogy az idén 35 éves szövetség új, ötéves stratégiájáról tájékoztassa a környékbeli vállalkozókat.
Ükapáink korából származó tapasztalatot fejleszt tovább a veszprémi bútorgyár
Ükapáink korából származó tapasztalatot fejleszt tovább a veszprémi bútorgyár
Fontos mérföldkőhöz érkezett a több, mint 120 éves Balaton Bútor. A veszprémi cég legújabb beruházásaival nem csak a bútorgyártás versenyében tud egy szinttel magasabbra lépni, de a kor gazdaságának egyik legnagyobb hátráltató tényezője, az energiafüggőség ellen is nagy lépést tett. Portálunkat dr. Kalauz Károly, a Balaton Bútor Kft. ügyvezetője vezette körbe a cég gyártósorain, miközben elkalandoztunk egészen Új-Zélandig is.
Veszprémben drágultak leginkább az ingatlanok tavaly
Veszprémben drágultak leginkább az ingatlanok tavaly
Ciklusfordulóhoz érkezett a hazai lakáspiac, a kilenc éve tartó meredek emelkedés után idén csökkenhetnek az ingatlanárak - értékelték a helyzetet az OTP Ingatlanpont és az OTP Pénzügyi Pont szakértői csütörtökön újságíróknak.