2023. január 28.
//
Károly, névnap

A litvánok ellen kezdik a sorozatot a magyarok

A magyar férfi kézilabda-válogatott szerda este Érden a litvánok ellen kezdi meg szereplését a 2024-es németországi Európa-bajnokság selejtezősorozatában.

José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány csapata 18.30-kor lép pályára az Érd Arénában, majd vasárnap 16 órától Tbilisziben szerepel Georgia vendégeként. A harmadik ellenfél Svájc lesz. A csoport első két helyezettje, valamint a nyolc csoport négy legjobb harmadikja jut ki a 2024-es kontinenstornára.    

A szerdai meccset megelőző örökmérleg kilenc magyar és három litván győzelmet számlál. A magyar válogatott csapatkapitány-helyettese, Lékai Máté az MTI-nek úgy nyilatkozott, nem mondaná, hogy könnyű meccsek várnak rájuk, hiszen ezek tétmérkőzések lesznek, és a férfi kézilabdát már rengeteg országban űzik komolyan, főleg Európában.    

"Mindenkit óva intek attól, hogy a férfi kézilabdában bármilyen európai válogatottra azt mondja, azt bal lábbal, félig csukott szemmel meg tudjuk verni, mert egyre több országban egyre több játékos játssza ezt a sportágat" - hangsúlyozta.

Lékai Máté: Az őszi első hét mindig nehéz (archív fotó)Lékai Máté: Az őszi első hét mindig nehéz (archív fotó)

A Ferencváros irányítója elmondta, a litvánoknál is vannak olyan játékosok, akik a német, illetve a francia élvonalból érkeznek, vagyis ezek a meccsek egyáltalán nem vehetők félvállról. Hangsúlyozta, természetesen mindkét találkozón a győzelem lesz a céljuk, mert szeretnének kijutni az Európa-bajnokságra, másrészt azt szeretnék, hogy a jövő januári világbajnokságon minél jobb legyen a játékuk.

A magyar válogatott legutóbb április közepén lépett pályára, amikor kettős győzelemmel búcsúztatta Izraelt a világbajnoki selejtezőben.    

"Az őszi első hét mindig nehéz, mert sok idő telik el az előző összetartás óta. Ilyenkor mindig van egy kis rozsda, amit le kell porolnunk. Ráadásul most is vannak sérültjeink" - mondta Lékai.

A nemzeti együttes tagjai legközelebb novemberben, majd karácsony után edzenek együtt. A svéd-lengyel közös rendezésű világbajnokságra való felkészülés január elején folytatódik, 5-én Ljutomerben, 7-én pedig Nagykanizsán lesz magyar-szlovén edzőmérkőzés.    

A magyar válogatott kerete:

kapusok: Mikler Roland (Szeged), Székely Márton (Tatabánya), Palasics Kristóf (NEKA)
jobbszélsők: Hornyák Péter (Balatonfüred), Rodríguez Álvarez Pedro (Tatabánya), Krakovszki Zsolt (NEKA)
jobbátlövők: Ancsin Gábor (Tatabánya), Leimeter Csaba (PPD Zagreb, horvát)
irányítók: Hanusz Egon (TVB Stuttgart, német), Juhász Ádám (SL Benfica, portugál), Lékai Máté (Ferencváros)
beállók: Rosta Miklós (Szeged), Sipos Adrián (Telekom Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Dabas KC), Topic Petar (MOL Tatabánya)
balátlövők: Bodó Richárd (Szeged), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém), Szita Zoltán (Szeged), Győri Mátyás (Tatabánya)
balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Sunajko Stefan (Dinamo Pancsevo, szerb)

vehir.hu
Tál Dominik
Események
Sportág Sorozat F. Időpont Helyszín P. csapat V. csapat E.
kézilabda Férfi kézilabda Eurokupa 6. 2021. május 1. 15:10 Veszprém Aréna Magyarország Horvátország 26-22
kézilabda Eurokupa 1. 2020. november 4. 18:15 Veszprém Aréna Magyarország Spanyolország 32-29

További cikkek

Ancsin: nem szeretnénk rossz szájízzel hazamenni
Ancsin: nem szeretnénk rossz szájízzel hazamenni
A jobbátlövő Ancsin Gábor úgy fogalmazott, a magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai nem szeretnének rossz szájízzel hazatérni az olimpiai kvalifikációs világbajnokságról, ezért mindenképpen meg akarják nyerni vasárnap az Egyiptom elleni mérkőzést, ami a hetedik helyről dönt.
Próbáltam élni a bizalommal, amit kaptam – Ligetvári
Próbáltam élni a bizalommal, amit kaptam – Ligetvári
José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány szerint a magyar férfi kézilabda-válogatott mentálisan és fizikálisan is jobb volt a norvégokkal szemben 33-25-re elveszített pénteki mérkőzésen, mint két nappal ezelőtt a Dánia elleni súlyos vereség alkalmával az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.
Újabb magyar vereség, ezúttal Norvégiával szemben
Újabb magyar vereség, ezúttal Norvégiával szemben
A magyar férfi kézilabda-válogatott 33-25-re kikapott Norvégiától az olimpiai kvalifikációs világbajnokság 5-8. helyéért rendezett pénteki mérkőzésén Stockholmban.
Bodó: nem az a baj, hogy kikaptunk, hanem az, ahogyan kikaptunk
Bodó: nem az a baj, hogy kikaptunk, hanem az, ahogyan kikaptunk
A balátlövő Bodó Richárd szerint nem az a baj, hogy a magyar férfi kézilabda-válogatott kikapott a címvédő Dániától az olimpiai kvalifikációs világbajnokság szerdai negyeddöntőjében, hanem az, ahogyan kikapott 40-23-ra.
Rodríguez: nem harcoltunk, ez az én felelősségem
Rodríguez: nem harcoltunk, ez az én felelősségem
José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány szerint az ő felelőssége, hogy a magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai nem harcoltak, nem küzdöttek megfelelően, ezért 40-23-ra kikaptak a címvédő Dániától az olimpiai kvalifikációs világbajnokság szerdai negyeddöntőjében, Stockholmban.