Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C

Országhatáron belül már Veszprém vezet élhetőség szempontjából

2022. október 5. 15:02
Veszprém célja, hogy 2030-ra Európa legélhetőbb városai közé tartozzon, hangoztatta már több fórumon is Porga Gyula polgármester a megyeszékhely hosszú távú terveit, aminek jelenleg alárendelnek minden városi beruházást és fejlesztést. De, mielőtt komolyan belép az európai versenybe Veszprém, nem árt, ha országon belül tisztán látszódik, hogy hol tart a bakonyi megyeszékhely élhetőség terén. Erre ad most jó helyzetértékelést a Takarék Jelzálogbank elemzése, a Takarék Index, amelyben a magyar fővárost, megyeszékhelyeket és járásokat vettek górcső alá.

A Takarék Index elemzői az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a bűnözés, a munkaerőpiac, a vásárlási lehetőségek és a lakóingatlanok megfizethetősége mentén vizsgálták a magyar városokat és járásokat azzal a céllal, hogy a kutatás végén kirajzolódjon egy pontos kép a magyar viszonyokról, adott esetben határvonalakról az országon belül.

A kulcsszó végig az élhetőség volt, amit az említett 7 kategórián belül vizsgáltak. Olyan kategóriák mentén, amelyek nem csupán külön-külön vannak jelen a közösségek életében, egymásra is hatást gyakorolnak, így a kutatás végeredménye jóval árnyaltabb és mélyrehatóbb képet ad a hazai helyzetről, mint elsőre gondolhatnánk.

Például a kultúra hozzáférhetősége és a bűnözés alacsony száma mindenképpen elől jár az élhetőségi kritériumok között, de mindezek magukkal vonják a lakóingatlanok árának emelkedését is, amely viszont visszaveti élhetőség szempontjából az egyes területeket.

A kutatásban a legtöbb szempontot figyelembe véve Budapest vezet, mint a legélhetőbb magyar város, ha ezen a 7 paraméteren át vizsgálódunk, viszont a kutatók külön kitértek a járások és a megyeszékhelyek vizsgálatára is.

A városi és vidéki környezetnek is vannak előnyei

A járások esetében a kisebbek elsősorban az alacsony bűnözésnek és a jobb megfizethetőségnek, a nagyobb városok és környékeik pedig inkább az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a vásárlási lehetőségek és a munkaerőpiac terén elért magasabb pontszámuknak köszönhetik előkelő helyezésüket.

Ami a toplistát illeti, az ország több régiójából is szerepelnek járások a legélhetőbb rangsorban. Az élen a főváros áll, utána Pilisvörösvár és környéke következik, majd rögtön a Veszprémi járás. A főváros 100 pontjához képest a Pilisvörösvári 61,8, a Veszprémi járás pedig 58 pontot ért el a Takarék Index kutatásban.

Az első tízben ezúttal is ott található Debrecen és környéke – amely 57,6 ponttal a negyedik lett –, az 57,4 ponttal ötödik Bólyi járás, valamint Tata és környéke, amely 53,2 ponttal a tizedik. A Mórahalmi járás 54,2 ponttal a hatodik, az Érdi 53,8 ponttal a hetedik, a Kisbéri azonos pontszámmal a nyolcadik, a Pécsváradi 53,7 ponttal a kilencedik a listán, amelyen például a tavaly harmadik Mór és környéke idén a 25. helyre csúszott vissza, áll a kutatás összefoglalójában.

A felmérésben kitérnek az egyes élhetőségi kritériumok szerinti toplistákra is, ezekben Veszprém elsősorban az oktatásban áll előkelő helyen, Budapesttel és a Győri járással együtt. Kultúrában viszont már Debrecen és az Egri járás követi a fővárost. Lakásokhoz legnehezebben szintén a főváros környékén, valamint a Balatonnál lehet hozzájutni, Csenger, Putnok, valamint Jánoshalma közelében pedig a legegyszerűbben.

A járások élhetőségi listájának másik végén, azaz a legkevésbé élhető magyar vidékek közt elsősorban Északkelet-Magyarországról találhatók területek, úgy, mint a Szikszói, a Kunhegyesi és az Encsi járások.

Veszprém a legélhetőbb vidéki város az országban

A kutatás külön taglalja a megyeszékhelyek egymáshoz viszonyított élhetőségét is. Itt ugyancsak Budapest vezet, viszont rögtön a főváros után már Veszprém áll az élhetőségi lista elején, őt követi Győr és Debrecen.

Nem kapcsolódik szorosan kutatáshoz, de érdemes megemlíteni, hogy a 2023-as Európa Kulturális Főváros címre éppen ez a három magyar város pályázott, akik közül 2018-ban Veszprém nyerte el a címet.

Debrecen egyébként sokat jött előre a listán, amíg tavaly csak a 12. helyen volt, most már az első négyben foglal helyet, illetve, ha Budapestet kivesszük a képletből, akkor dobogós Győr és Veszprém mögött.

Az első tízben szerepel még Székesfehérvár, Szekszárd, Pécs, Szombathely, Zalaegerszeg és Kaposvár. A sor végén pedig Kecskemét, Salgótarján és Békéscsaba található.

A kutatás a járásokhoz hasonlóan itt is megvizsgálta, hogy az egyes területekre szűkítve melyik város a legélhetőbb. Így a részmutatókat tekintve az oktatásban Győr áll az élen, mögötte szorosan Budapest és Veszprém következik. A kultúra tekintetében pedig Zalaegerszeg és Szolnok előtt a főváros vezet, csakúgy, mint a vásárlási lehetőségeket és a munkaerőpiaci helyzetet tekintve. Előbbi mutatóban Győrt és Pécset, utóbbiban pedig szintén Győrt, illetve Székesfehérvárt előzte meg. Az egészségügyi mutató Szekszárdon, majd pedig Pécsen és Veszprémben a legjobb, a legbiztonságosabb pedig Debrecen, Veszprém és Zalaegerszeg. A legmegfizethetőbbnek Békéscsabát és Miskolcot megelőzve Salgótarján bizonyult.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09 Az emberek lelke éberkómába esett véleménycikk Az emberek lelke éberkómába esett A magyar közélet minőségét nem azzal tette tönkre leginkább a politika, hogy szomszédok már nem beszélnek egymással, vagy hogy családi ebédek torkolnak üvöltöző veszekedésbe. Sokkal nagyobb baj, hogy az emberek lelke éberkómába esett. Ennek pedig jó példája, hogy tízezrek tapsolnak egy minden jel szerint nárcisztikus, abuzáló embernek a színpadon. Véleménycikk arról, amikor az érzelmi intelligenciát takaréklángra csavarja a politikai erekció. ma 9:54 A felelős állattartás az ünnepek idején is fontos A felelős állattartás az ünnepek idején is fontos A húsvéti időszakban számos család gondolja úgy, hogy élő nyúllal lepi meg a gyermekeket, ugyanakkor fontos mérlegelni, hogy állatot tartani hosszú távú elköteleződést jelent. tegnap 10:36 Támogatási programot hirdet a kormány a civil állatvédő szervezeteknek Támogatási programot hirdet a kormány a civil állatvédő szervezeteknek A kormányzatnak kiemelten fontos terület az állatvédelem, ezért idén is meghirdeti támogatási programját a civil állatvédő szervezetek számára - mondta az állatvédelemért felelős kormánybiztos kedden Nyíregyházán. 2024. március 26. 15:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.