Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

'Vedd át az irányítást!'

2022. október 1. 16:12
Tizenegyedik alkalommal szerveztek sétát Veszprémben a mellrák elleni küzdelem jegyében, ahol a résztvevők által viselt rózsaszín zászlók és szalagok a megelőzés fontosságára is felhívták a figyelmet. A séta elején elhangzott, az elmúlt évben a világon 7,3 millió nőnél diagnosztizálták a kórt, ez közel annyi ember, mint Magyarország lakossága.

Szombaton délelőtt a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház főbejárata elől indult a séta, amelyen a szervező Fagyöngy Egyesület tagjai mellett további pártoló tagok, a kórház orvosai, városvezetők, a Veszprémi Petőfi Színház tagjai és a Padányi Katolikus Iskola diákjai közül is többen részt vettek. A séta célja idén sem volt más, mint a korábbi években: felhívni a figyelmet a rendszeres szűrésekre, amelyekkel jelentősen javítható azoknak az esélyei, akiknek a mellében alakul ki daganatos megbetegedés.

A séta elején a megyei kórház részéről dr. Lang Zsuzsanna, orvosigazgató szólt a megjelentekhez. Ő korábbi évek statisztikáival szemléltette, hogy arányaiban milyen sok embert érint a daganat ezen formája. Elmondta, 2020-as adatok szerint a világon 7,3 millió embernél diagnosztizálták a betegséget, 685 ezren pedig sajnálatosan nem élték túl.

Éppen ezért az orvosigazgató is kiemelte a mammográfiai, valamint az önvizsgálatok fontosságát, ami egyszerű, gyors, fájdalommentes, viszont nagyon sokat segíthet a betegség idejében történő felismerésében, valamint hozzátette, hogy a magyar kormány már több hasznos figyelemfelhívó programot is indított ennek érdekében.

Veszprém város képviseletében Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és Porga Gyula, polgármester is részt vett a sétán, utóbbi beszédében méltatta a Fagyöngy Egyesület munkáját, melynek vezetője Lángné Janni Gitta már egy évtizede szervezi meg ezeket a prevenciós megmozdulásokat.

Porga Gyula elmondta, ha az elmúlt 10 évben minden alkalommal, ha csupán egy hölgy is ennek köszönhetően ment el vizsgálatra és fedezték fel időben az elváltozást, azzal 10 életet mentettek meg csak a közösségi megmozdulás erejével.

A résztvevők ezután a kórház elől a Kossuth utcára sétáltak át, ahol a Veszprémi Petőfi Színház színművészei tartottak előadást.

Hogy az efféle prevenció és szemléletformálás mennyire fontos és mennyi munka áll még az egészségügyi dolgozók és a civil szervezetek előtt, arra jó példa egy szürke Hondában ülő türelmetlen autós megnyilvánulása, aki a rendőri irányítás ellenére hangos dudálással jelezte érdektelenségét az üggyel szemben, amíg a sétán résztvevők átkeltek a belvárosi körforgalomnál.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.