2022. december 5.
//
Vilma névnap

Állatvédelmi szakjogász képzés indul az országban

2022. október 1. 9:22
Miskolci Egyetem
Hiánypótló, az országban egyedülálló állatvédelmi szakjogászképzést indított a Miskolci Egyetem együttműködésben az Állatorvostudományi Egyetemmel. A miskolci Állam- és Jogtudományi Kar posztgraduális kurzusára jelentkezők betekintést nyerhetnek az állatvédelmi jog és a hozzá kapcsolódó tudományterületekbe. Az Állatorvostudományi Egyetem hozzáadott értékeként pedig a szakterület állatorvosi, pszichológiai, kommunikációs, gazdasági, szociológiai és antropológiai vonatkozásait is megismerhetik a hallgatók.

A felsőoktatásban elindult modellváltás egyik legfontosabb, jövőbe mutató hozadéka, hogy megteremti a lehetőségét az egymástól akár teljesen különböző tudományterületeken tevékenykedő intézmények közötti együttműködésre. Az egyetemek partnerségben, egymást is segítve érzékenyebben és rugalmasabban tudnak viszonyulni azokhoz az elvárásokhoz, amit a tágabb közösség, a társadalom fogalmaz meg irányukban. Határterületeken támogathatják egymás munkáját: szakmai, oktatási tudományos-kutatási programokban, közös tananyagfejlesztésben.

Példaértékű e tekintetben a Miskolci Egyetem és az Állatorvostudományi Egyetem között idén februárban megkötött együttműködési megállapodás, amelynek köszönhetően Magyarországon először a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán indulhat el egy hiánypótló szak, az állatvédelmi szakjogászképzés.

„Az állatvédelem napjainkban nem csak erkölcsi feladat, hanem társadalmi szinten elvárt tevékenység. Nem csak törvényekkel szabályozott jogintézmény, hanem különböző tudományágakon átívelő terület” – fogalmazott az első kurzus hallgatóit köszöntő Varga Judit igazságügyi miniszter, az Universitas Miskolciensis Alapítvány kuratóriumának elnöke a Miskolci Egyetemen.

A szakági képzés jelentőségére utalva elmondta: a kormány kiemelten fontosnak tartja, hogy tovább javítson az állatok helyzetén, ezért az elmúlt héten benyújtotta a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány létrehozásáról szóló törvényjavaslatot. Az alapítvány fő céljai között szerepel a civil állatvédő szervezetek munkájának támogatása mellett az is, hogy ráirányítsa a figyelmet a felelős állattartásra.

„A hazai egyetemi oktatásban mérföldkőnek számít az állatvédelmi szakjogászképzés elindítása, ezzel párhuzamosan az állatvédelmi szakállatorvosok oktatása az Állatorvostudományi Egyetemen. Ezek a kurzusok olyan komplex ismereteket nyújtanak a szakterületről, amik Magyarországon ma máshol nem érhetőek el” – hangsúlyozta az eseményen Ovádi Péter, állatvédelmi kormánybiztos. A tématerület újdonságát és népszerűségét jelzi, tette hozzá, hogy a szeptemberben indult kurzusokra rekordszámban jelentkeztek. Meglátása szerint a specializálódott szakembergárda hozzájárulhat a hazai állatvédelemi szemlélet és közösségi gondolkodás formálásához.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

A sünök védelmére szólít fel az őszi kerti munkák idején az MME
A sünök védelmére szólít fel az őszi kerti munkák idején az MME
Az őszi lombhullás idején a téli álomra húzódó sünök védelmére szólít fel a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), ugyanis az óvatlanul elvégzett őszi kerti munkák veszélyeztethetik az emlősöket - olvasható az egyesület közleményében.
Újdonság a közoktatásban: Állatvédelmi Témahét indul decemberben
Újdonság a közoktatásban: Állatvédelmi Témahét indul decemberben
Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy Kormánybiztosi Titkársága szervezésében útjára indítják az Állatvédelmi Témahetet, mely az óvodás, általános iskolás és középiskolás korosztály szemléletformálására fókuszál – áll a titkárság közleményében.
Állatvédelmi alapítvány létrehozásáról döntött a parlament
Állatvédelmi alapítvány létrehozásáról döntött a parlament
Állatvédelmi alapítvány létrehozására kérte fel a kormányt az Országgyűlés kedden.
Újabb lépéssel közelebb az állatotthon kiépüléséhez
Újabb lépéssel közelebb az állatotthon kiépüléséhez
Szerkezetkész állapotban van az Otthont az Állatoknak Alapítvány és az Állatvédő Egyesület közös állatotthonának központi épülete a gyepmesteri telep mellett található területen.
Kihirdették a civil állatvédő szervezetek támogatására kiírt pályázat nyerteseit
Kihirdették a civil állatvédő szervezetek támogatására kiírt pályázat nyerteseit
Kihirdették a civil állatvédő szervezetek támogatására májusban kiírt pályázat eredményét: az 500 millió forint keretösszegű pályázaton 187 nyertes részesül 500 ezer és 10 millió forint közötti összegben.