Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gyökeret ver Veszprémben a japán kultúra is

2022. október 1. 4:00
Ünnepélyes cseresznyefa-ültetéssel fonta szorosabbra a kapcsolatait Veszprém Japánnal a Balaton Wine & Gourmet keretében.

A japán kultúrában különleges szerepe van a cseresznyefának, azaz a sakurának. A gyönyörű rózsaszín virágokat hozó fa általában március végén, áprilisban virágzik, s ilyenkor kezdődik meg igazán az év is a szigetországban. Az április az újrakezdés ideje, a tanév és az üzleti év kezdete, a cseresznyefa pedig nemcsak a kultúra, de az élet része is Japánban – mesélte Otaka Masato, Japán magyarországi nagykövete a Kolostorok és Kertek területén helyet kapott fa ültetésekor. Mint mondta, azt, hogy mit jelent a tavasz népe számára, leginkább talán a híres francia zongorista és komponista, Michel Legrand You must believe in spring című dala foglalja össze, a fácska megerősödésével pedig reméli, a veszprémiek is meg tudják élni a megyeszékhelyen a sakura ünnepet úgy, ahogy a japánok is teszik.

Porga Gyula polgármester szerint jó esély van erre: a megye régóta komolyabb kapcsolatot ápol a japán Gifu megyével, sok japán barát él közöttünk, az Európa Kulturális Fővárosa Program pedig remek lehetőséget teremt arra, hogy akár Európán kívüli kultúrákat is idehozzunk, s mi is megmutassuk a kultúránkat Japánban. A polgármester hozzátette, bíznak benne, hogy a mostani gasztrofesztiválon és a faültetésen túl is találnak majd minden évben alkalmat arra, hogy vendégül lássák a nagykövetet.

Az EKF lehetőségeit emelte ki Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója is, az EU-Japan Festtel való együttműködés pedig kiváló lehetőségeket nyújt ahhoz, hogy a jövőben a japán kultúra további szegmenseit is bemutassák.

Japánban a cseresznyevirágot legendás vallási kultusz övezi, a hanami, a „virágnézés” ünnepe pedig mostanra az egész világról vonz turistákat az országba. A sakura – mely magát a cseresznyefát és a virágát is jelöli – tisztelete egy régi lengedához fűződik. E szerint a Fuji istennője, Konohana Sakuya Hime minden év tavaszán újjáélesztette az elhalt virágokat és cseresznyefavirágokkal díszítette a japánok legszentebb hegyét. Így vált a sakura a tavasz eljövetelévé és az újjáéledés legfőbb szimbólumává: a virág szirmai egyszerre jelképezik az állandó megújulást, az újjászületést, ugyanakkor szépségének rövid tündöklésük a halandóságra, az élettel járó elmúlásra is emlékeztetnek. A hanami során a japánok kivonulnak a kertekbe, parkokba, és piknikezés közben csodálják a virágzást, egyfajta spirituális feltöltődésként is megélve azt. 

Bertalan Melinda
vehir.hu
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.