Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 29. Taksony
Veszprém
1°C
2023. november 29. Taksony
Veszprém
1°C

Október közepéig várják a helyi kulturális és közösségi élet felpörgetéséhez a pályázatokat

2022. szeptember 16. 11:42
Újabb közösségek csatlakozhatnak a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) programhoz: ezúttal egy teljesen új koncepciójú pályázati sorozat nyílik meg a csatlakozott települések legkisebb közösségei számára. Összesen 4 alkalommal - elsőként október 15-ig - lehet pályázatot benyújtani a kulturális és közösségi élet felélénkítéséhez. A minipályázat villámgyors és egyszerű: különlegessége, hogy a nyertes pályázatokat önkéntes, lakossági zsűri választja ki.

A korábban megjelent tematikus felhívásokra beérkezett és elbírált pályázatok alapján már döntő részt összeállt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa jövő évi programsorozata, amely színes kulturális forgatagot hoz Veszprémben és a csatlakozott 116 településen. A programsorozat teljessé tételéhez a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program most a régió helyi kis- és mikroközösségeinek csatlakozását is várja. A Minipályázatok elindításával egy olyan új pályázati modellt hozunk be Veszprém és a Bakony-Balaton régió életébe, amely több vonatkozásban is újszerű. Egyrészt igyekeztek a pályázatokra jellemző adminisztrációs terhet a lehető legalacsonyabban tartani, másrészt pedig a nyertes pályázatokról szóló döntést egy önkéntes alapon szerveződő zsűri kezébe adják, akik a közösségi döntéshozatal módszertana szerint döntenek. Olyan kisléptékű ötletekkel lehet pályázni, amelyek a helyi közösségi és kulturális élet önszerveződő programjainak, tevékenységeinek ösztönzését szolgálják. Sokszor csak néhány százezer forint hiányzik ahhoz, hogy egy-egy régóta dédelgetett álmot megvalósítsunk, és pont ez a lépték az, amelyet sok más pályázatos program nem tud kezelni.

Az első fordulóban 2022. december 1. és 2023. március 31. között megvalósuló művészeti-kulturális vagy helytörténeti értékkel rendelkező közösségi eseményeket várnak, amelyek friss megközelítéssel reagáljanak valós, helyi igényekre a színház, zene, képzőművészet, iparművészet, mozgásművészet, tánc, építészet, kultúrtörténet, helytörténet, népművészet, tájkultúra, ökológia (táj és ember együttélése) területén belül.

A 350 ezer forint támogatásra egy egyszerű online űrlap kitöltésével lehet ezen a címen: https://veszprembalaton2023.hu/palyazat/minipalyazat-1-fordulo . A pályázatok sikeres elkészítését a már ismert régiós, valamint online konzultációkkal is segíteni fogják. 

 

A helyszíni tanácsadás, konzultáció alkalmai:
szeptember 20. 16 óra – Balatonfűzfő, Fűzfőfürdői közösségi tér (József Attila u. 12.)
szeptember 22. 16:30 – Balatonfenyves, Községháza nagyterme (Kölcsey u. 27.)
szeptember 27. 16 óra – Vonyarcvashegy, Művelődési ház (Fő utca 64.)
szeptember 29. 16 óra – Szentantalfa, Faluház, (Kút u. 1-5.)

 

A pályázatokról újszerű módon, közösségi zsűrik döntenek majd, amelyekbe ugyancsak várjuk az önkénteses tagok jelentkezését a  https://veb2023.typeform.com/minipalyazat címen. A zsűri kellemes környezetben, Balatonszőlősön, egy érdekes és játékos folyamat során dönt majd, mely ötletek kapjanak támogatást. Az ilyen közösségi döntéshozatal évezredes múltra tekint vissza, hiszen a kis közösségekben mindig jellemző volt, hogy a mindenkit érintő ügyekről együtt határoztak, és az elmúlt évtizedekben újra felfedezte magának ezt a módszert az üzleti világ, majd a közélet is. 

Az első forduló pályázatairól november 20-ig születik meg a döntés. Ezt a pályázatot összesen négy alkalommal hirdetjük meg: a mostani első ciklus után újabb pályázati lehetőség nyílik majd 2022. december 15 – 2023. január 15., 2023.március 15 –2023. április 15., végül 2023.június 15 – 2023.július 15. között. 

A pályázat részletes feltételei megtalálhatóak:
https://veszprembalaton2023.hu/blob/kislepteku-kozossegi-tamogatasok-programja-palyazati-kiiras.pdf

vehir.hu
további cikkek
A lakosság háromnegyede minden betétdíjas palackot visszavált majd egy kutatás szerint A lakosság háromnegyede minden betétdíjas palackot visszavált majd egy kutatás szerint A magyarok összességében kedvezően fogadják az új palackvisszaváltási rendszer bevezetését, a lakosság háromnegyede igyekezni fog, hogy minden betétdíjas palackot visszaváltson - derül ki a Reacty Digital kutatásából.  ma 11:37 Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Alakulásuk után rögvest egy mindenkit bezáró világjárvánnyal kellett szembenézniük, ez mégsem rengette meg az elképzeléseiket: a Cholnoky Kerekasztal várt, kitartott, újra aktivizálódott és ma már negyedik születésnapját ünnepelhette. tegnap 15:43 Veszprémi védőháló Böjte Csaba gyermekotthona felett Veszprémi védőháló Böjte Csaba gyermekotthona felett Amikor a világjárvány nem gátolta a szabad mozgást, Veszprémből minden év decemberében elindult egy furgon egyenesen az erdélyi Kovásznába, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által alapított Boldog Apor Vilmos Ház gyermekotthonba megrakodva adományokkal. Romániában jelenleg viharos időszakukat élik Csaba testvér karitatív szervezetei, a veszprémi segítség viszont idén sem marad el. Sőt, a helyi vállalkozók és magánemberek adományait idén már ismét személyesen viszik ki Erdélybe. ma 11:41 Párszázas ajánlat a V-Busztól: jönnek a 350 forintos diákbérletek V-Busz Párszázas ajánlat a V-Busztól: jönnek a 350 forintos diákbérletek 2024. február 1-től egy vonaljegy áráért utazhatnak a veszprémi helyi járatokon a diákok, jelentette be Porga Gyula polgármester. A V-Busz életében azonban nem ez lesz az egyetlen újítás a jövő évben, hamarosan új elektromos járművekkel is bővülhet a buszflotta. tegnap 11:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.