Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Klímabérletet vezetne be az LMP

2022. augusztus 9. 17:39
A havi ötezer forintos bérlet elképzeléseik szerint a környezetvédelem támogatása mellett a családok anyagi nehézségeit is csökkentené.

A párt még májusban kezdeményezte a klímabérlet bevezetését, amely az egész ország területén, minden közösségi közlekedési eszközön érvényes lenne. A gondolat egyébként nem egyedülálló, Németországban június óta elérhetők – egyelőre a nyárra – 9 eurós bérletek, melyet a lakossága fele meg is váltott, és amelynek köszönhetően 26 városból 23-ban csökkentek a dugók.

Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője szerint egy ilyen konstrukció itthon is sokat lendítene a közlekedési módváltáson: egyrészt a rendkívül kedvezményes ár többeket ösztönözne arra, hogy autó helyett valamilyen közösségi közlekedési eszközt használjanak, ami nem mellesleg az energiaválság megoldásában is segítene, hiszen egy vonattal megtett út tizedannyi energiát igényel, mint egy autós. Másrészt a pénztárcabarát megoldás a magyar családok anyagi terheit is csökkentené, többek között azoknak a munkavállalóknak is, akik Veszprémbe vagy onnan ingáznak napi szinten.

A politikus keddi veszprémi sajtótájékoztatójukon elmondta, a javaslatukat hétfőn rendkívüli ülés keretében már elő is terjesztették, a fideszes képviselők távolmaradása miatt azonban határozatképtelen volt az ülés.

Gerstmár Ferenc, a párt veszprémi önkormányzati képviselője szerint az emberek nyitottak lennének egy klímabérlet bevezetésére, és abban esetben a szolgáltatók is, amennyiben a kezdeti bevételkiesést kezdetben a kormány kompenzálná a központi költségvetésből, azt ugyanis nem szabad az önkormányzatokra vagy a közlekedési vállalatokra terhelni. A későbbiekben pedig a várható forgalomnövekedés már segítene kiegyenlíteni a költségeket.

A képviselő hozzátette, természetesen a klímabérlet nem oldaná meg az összes közlekedési problémát, az elsősorban a kormány feladata lenne, hogy támogassa a közösségi közlekedés fejlesztését és elvégezze azokat az átszervezési feladatokat és infrastrukturális beruházásokat, amelyek után legalább a városi térségekben az autózás alternatívájává válhatna a vonatozás vagy a buszozás.

Ez még Veszprémben is várat magára: noha az intermodális pályaudvar megvalósíthatósági tanulmánya már a múlt évtized közepére készen állt, a vasútállomás környékének fejlesztéséhez nem érkezett anyagi támogatás a kormánytól. Az EKF cím kapcsán most esély nyílt részleges megújításra, illetve P+R parkoló kialakítására, ami remélhetőleg nem csak ígéret marad, hiszen ez a mindennapi élhetőség szempontjából is fontos lenne.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. ma 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.