2022. szeptember 25.
//
Eufrozina névnap

A tűzszerészek nyilatkoztak a bomba hatástalanításáról

2022. augusztus 9. 13:38
Gajdos Milán, hadnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs vezetője elmondta, a bomba hatástalanítása sikeres volt, valamint kitért a robbanótest későbbi sorsára is.

Nem sokkal déli 12 óra előtt érkezett a hír, hogy a tűzszerészek sikeresen kiszerelték a gyújtószerkezeteket az egyetemnél talált II. világháborús légi bombából, ezzel hatástalanították a szerkezetet, a robbanótestet pedig előkészítették az elszállításra.

A helyszínen Gajdos Milán tájékoztatást adott arról, hogy a szovjet bombából két gyújtószerkezetet kellett kiemelnie a tűzszerészeknek, ami zökkenőmentesen sikerült nekik. Ezeket már a helyszínen megsemmisítették, a hatástalanított robbanótestet pedig az erre alkalmas teherautóra emelve és rögzítve felkészítették az elszállításra.

Ezután a honvédség gyűjtőhelyére viszik, ami egy lakott területtől és közutaktól távol eső, laza földszerkezetű terület, ahol egy előre kiásott robbanógödörbe teszik azt, majd betemetik és a föld alatt semmisítik meg a következő napokban. Ez egyébként a megszokott és bevett eljárás minden I. és II. világháborús bomba esetében.

Ami a veszprémi műveletet illeti, Gajdos Milán elmondta, a tűzszerészek munkája az ilyenkor általános rend szerint zajlott és zökkenőmentes volt.

A tűzszerész kiemelte, ha bárki olyan tárggyal találkozik, ami vélhetően egy régebbi bomba, ne érjen hozzá, hanem egyből a rendőrséget értesítse, akik szükség esetén kihívják a tűzszerészeket.

A most hatástalanított robbanótesttel nem sokkal a déli harangszó után elindult a tűzszerészek konvoja, mostanra már nincs a város közelében.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Szórakozva ismerkedtek a szakképzéssel
Szórakozva ismerkedtek a szakképzéssel
Ismét megszervezte a szakmákat, a szakképzést népszerűsítő rendezvényét a Veszprémi Szakképzési Centrum szombaton, a Jendrassik-Venesz iskolában.
Körbefutották a lakótelepet
Körbefutották a lakótelepet
Először rendezett futóversenyt a Március 15. utcában az Agóra és a VEDAC szombaton.
Virágosításban még mindig élen jár Veszprém
Virágosításban még mindig élen jár Veszprém
Évről évre több tucat veszprémit mozgat meg a Virágos Veszprém kezdeményezés, a város szépítésében részt vevők fáradozásait pedig ezúttal is díjazták.
Fedett piactéren tért vissza a nemesvámosi vásár
Fedett piactéren tért vissza a nemesvámosi vásár
Újraindították a népszerű nemesvámosi vásárokat – a kezdeményezés előbb a covid, majd az agrárlogisztikai központ területén zajló beruházás miatt szünetelt. Ezentúl azonban kéthetente pénteken ismét összegyűlnek a település termelői és kézművesei.
Helyben hasznosulnak újra a Pannon Egyetem közösségének tárgyai
Helyben hasznosulnak újra a Pannon Egyetem közösségének tárgyai
Október 4-én az egyetem közössége előtt is megnyílik az az Újrahasználati Központ, melynek célja, hogy az intézmény dolgozói és hallgatói által már megunt, ám mások számára még értékes tárgyaknak lehetőséget adjon a további felhasználásra, ezzel segítve a hulladékcsökkentést.