Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
16°C
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
16°C

Tovább nőtt a csapadékhiány júliusban

2022. augusztus 8. 14:49
Nem az idei volt a legmelegebb és a legszárazabb július, de így is az élmezőnybe tartozik 2022 hetedik hónapja. Kovács Győző, helytörténeti kutató, meteorológus részletes elemzést készített a mögöttük hagyott időszakról. Vendégírónk ezen kívül felidézett egy 50 évvel ezelőtti eseményt, amikor egészen más arcát mutatta a július, mint ma.

2022 júliusa a Veszprém-repülőtéri meteorológiai állomás adatai alapján a negyedik legmelegebb és a hetedik legszárazabb volt az 1971. óta jegyzett adatsorban. A havi középhőmérséklet 22,8 C-foknak adódott, ez 1,7 C-fokkal magasabb a sokévi átlagnál (sokévi átlag: az 1991-2020 közötti 30 év átlaga), ugyanakkor 0,6 C-fokkal marad el a csúcstartó 2021-es júliustól.

Nagy napi hőingás jellemezte a hónapot, az átlag közeli minimumokról gyakran 30 C-fok fölé melegedett a levegő. Nyári nap, amikor a maximum hőmérséklet meghaladja a 25 C-fokot 23 napon fordult elő (az átlag 18 nap), 30 C-fok fölötti hőmérsékletet az átlagos öttel szemben 13 napon jegyeztek fel (hőség nap). Három napon a maximum hőmérséklet meghaladta a 35 C-fokot (átlagosan három évente egy ilyen nap fordul elő).

Érdekes, hogy a tavalyi rekordmeleg júliusban egy forró nap volt. A havi csúcsot 2007. júliusa tartja öt forró nappal és 38,2 C-fokos maximum hőmérséklettel. Az idei három forró napon, 21-én 0,4 C-fokkal, 22-én 0,7 C-fokkal, 23-án 2,7 C-fokkal dőlt meg a napi maximum hőmérséklet. A hónap legforróbb napja 23-a volt, ekkor 37,1 C-fokig melegedett a levegő. A hónap során három napon nem csökkent a hajnali minimum hőmérséklet 20 C-fok alá és két napon, 22-én és 23-án megdőlt a napi minimum hőmérsékleti rekord. A legmelegebb éjszakát 22-én jegyezték fel 23,2 C-fokos „minimum” hőmérséklettel.

Júliusban is nagyrész anticiklon határozta meg térségünk időjárását, leszálló, felhőoszlató légmozgások voltak túlsúlyban, míg a csapadékot hozó időjárási frontok elkerülték térségünket. A havi csapadékösszeg 23,6 milliméternek adódott, ez a sokévi átlag 37 százaléka. Az idei július a negyedik a sorban, amikor a havi csapadékösszeg a sokévi átlag alatt marad.

Országos átlagban 2022 első hét hónapja a legszárazabb időszak 1901 óta 206,9 milliméteres átlagos csapadékkal. A repülőtéri mérések alapján Veszprémben 224,9 milliméter esett, ami a sokévi átlag 68 százaléka. Visszatekintve az elmúlt évekre, azt találjuk, hogy az év első hét hónapján lehullott csapadék negatív rekordját 2003. tartja 185,6 milliméteres csapadékösszeggel, a második a sorban 2001. ekkor 187,7 milliméter esett, a harmadik helyezett a tavalyi év, az első hét hónap csapadékösszege 199,2 milliméter volt.

Szeszélyes és szélsőséges volt a csapadékeloszlás júliusban. Voltak helyek, ahol sokévi átlag feletti értékeket mértek, elsősorban az ország nyugati peremvidékén és az Északi-középhegység területein. A Duna-Tisza közén a havi csapadékösszeg sokhelyütt nem érte el az 5 millimétert.

Rápillantva a júliusi csapadékösszegeket bemutató diagrammra, azt látjuk, hogy éppen 50 éve, 1972. júliusában 200 milliméter feletti értéket találunk, egészen pontosan a repülőtéri állomás 214 millimétert jelentett. Akkor 10-e és 20-a között 163 milliméter esett, 12 zivataros nap volt és a hónap végéig szinte minden nap hullott néhány milliméter eső.

A nyári zivataros időszakok jellemzője, – ma is és a régebbi korokban is – hogy kisebb területeken jelentős mennyiségű eső esik, villámárvizek alakulnak ki, míg alig néhány kilométerre csak néhány csepp esőnek örülhetnek. Így volt ez 1972 július 29-én Veszprémben is, amikor rövid idő alatt 90,1 milliméter eső zúdult a városra. A talaj telített volt, hiszen a hónap során addig több mint 200 milliméter esett és erre jött a nem várt égi áldás. A hónap teljes csapadékösszege a NEVIKI jelentőállomáson 315,4 milliméter volt, egy fél évnyi mennyiség egyetlen hónap alatt. (Érdekes, hogy a repülőtéri mérés július 29-én 5,0 milliméter volt, a zivatarfelhő széle érintette a repülőteret.)

A városi meteorológiai állomás a Nehézvegyipari Kutatóintézet területén volt, Bélafi László észlelő az alábbi jelentést írta a csapadéktáviratra: „’972. VII. 29-én 15 órától 17:30-ig zivatar, benne lencse nagyságú jég. A zivatar intenzitása kb. 6-szor lendült neki, közben állandó villámsúlytás, villámlás, dörgés. A csapadékmérő csaknem egészen megtelt.”

A hatalmas felhőszakadásról a NAPLÓ is beszámolt július 30-án:

Tegnap délután ítéletidő tombolt Veszprémben. Egyes helyeken egres nagyságú jégeső zuhogott, máshol a zápor vízfüggönye tette átláthatatlanná pár méterre is a délutáni világosságot. A most már hetek óta szinte rendszeresen jelentkező zivatarok teljesen telítették a talajt, így annak vízelnyelő képessége a nullával volt egyenlő. Az egyórás zivatar ideje alatt több száz milliméternyi csapadék ‒ szárazabb időkben egy fél évnek megfelelő csapadékmennyiség ‒ így utat keresve magának zúdult az utak, kertek és házak laposabb részei felé. Már a zápor első perceiben hatalmas, 30‒50 centiméteres tavak keletkeztek az utakon, nem egy gépkocsit elakasztva.

A legszörnyűbb gondot azonban a Sédbe zúduló víz okozta. A már szelíden csordogáló patak most hömpölygő, mindent magával ragadó áradattá vált. A víz szinte teljesen elzárta a külvilágtól a vidám parkot és az állatkertet is. A viaduktról lenézve szélesen hömpölygő folyamnak tűnt a valamikori patak. A pártiskola kertje, parkja teljesen víz alá került s a hídon hirtelen összegyűlt tömeg lélegzetvisszafojtva figyelte az ártérben lévő kis házak lakóinak menekülését.

A lap beszámolt arról is, hogy Reider Antal a Vízművek gépkocsivezetője hogyan mentette meg a 15 éves Szíjjártó Lajos életét, aki a Séd gyaloghídján rekedt, amit már teljesen ellepett a hömpölygő ár. Önkéntesek, tűzoltók és a Helyszínre érkezett katonai alakulatok mentették az elöntött lakásokból az embereket és az értékeket. Az árvíztől mintegy 15–20 ház sérült meg erősebben. A vihar kártételeiről a lap a következőket írta:

A tegnapi vihar elsőként a telefonvonalakat bénította meg. Veszprémben minden telefonösszeköttetés megszakadt, így a tűzoltóság is csak személyes bejelentésekre tudott kivonulni, s itt sem minden esetben, mert elsősorban olyan helyekre mentek, ahol emberéletek is veszélyben voltak. A vihar Veszprém területén több balesetet is okozott, komolyabb sérülések azonban szerencsére nem történtek. Ismét a vihar centrumában volt a megyeszékhely mert a villámok a városban, illetve a város környékén csaptak le, nem egy elektromos vezetéket megrongálva.
Tegnap délután több órás üzemzavar keletkezett a lapunkat előállító megyei nyomdában is. A károk felmérése és a helyreállítási munkák a városban a vihar elvonultával azonnal megkezdődtek.

Kovács Győző

vehir.hu
további cikkek
Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Ezt a cikket eredetileg azzal az a felütéssel indítottuk volna, hogy manapság több húst fogyasztunk, mint a történelem során valaha. Aztán utánanéztünk, és kiderült, hogy ez nem igaz. Ráadásul nemcsak a mennyiség okozott meglepetéseket. 2024. március 1. 19:30 Miért nem a nép választja meg a köztársasági elnököt? Miért nem a nép választja meg a köztársasági elnököt? Vajon miért alakult úgy Magyarországon, hogy a köztársasági elnököt nem a nép választja meg, hanem az a 199 képviselő, akik az Országgyűlésben ülnek? Jogos a kérdés, hogy jobb lenne-e, ha ezt a döntést is közvetlenül az emberekre bíznák, ahogy az időről időre felmerül, amikor éppen turnusváltás van a Sándor-palotában. Cikkünkben bemutatjuk a rendszerváltás korának dilemmáit a közvetlen elnökválasztással kapcsolatban, végül rátérünk arra, hogy mi kellett ahhoz, hogy 2024-ben Sulyok Tamás jelölt lehessen. 2024. február 26. 10:37 Egymást érték a római kisbirtokok a Bakonyalján Egymást érték a római kisbirtokok a Bakonyalján Pannónia provincia virágkorában pezsgő élet zajlott megyénkben: a Balaton-felvidéken villagazdaságok sorakoztak és a Bakonyalján is számos, erre az időszakra datálható kőépületet maradványait találták meg a régészek. Péterváry-Szanyi Brigitta a Pápai járásban zajlott kutatásokon keresztül mutatta be a térség római emlékeit a Múzeumi Szabadegyetem februári előadásában kedden, a Laczkó Dezső Múzeumban. 2024. február 16. 21:02 'Papírmalom állott, most kőhalom' történelem 'Papírmalom állott, most kőhalom' Sóly mellett a Séd partján van egy régi épületrom. Az omladozó falakról ma már nehéz megmondani, hogy mi is volt pontosan fénykorában. Lakóház, templom? Esetleg malom? Aki az utóbbira tippelt, az gondolta helyesen. De még így is maradt egy különlegesség, amit az épület történelme rejt magában. Itt nem búzát, vagy rozst őröltek az elődök. A sólyi malom egy papírmalom volt. 2024. február 3. 21:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.