Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?

2022. augusztus 6. 23:03
Dübörög a nyolcvanas évek iránti nosztalgia, ami így nyáron mintha még inkább szembetűnő lenne. Visszavágyjuk a régi idők szabadságát, éppen ezért a Fortepan archívumának segítségével megnéztük, milyenek is voltak a nyarak cirka negyven évvel ezelőtt.

A popkultúrától a divaton át a pszichológiáig minden újra a nyolcvanas évekről szól. Mintha ez lenne az az aranykor, ahova vissza kellene térnünk – számos okból.

Fotó: Fortepan/Umann KornélFotó: Fortepan/Umann Kornél

Először is, akkoriban minden sokkal nyugodtabb és lassabb volt. Még tudtuk, mit jelent igazán pihenni és bűntudat nélkül nyaralni, minden ízében megélni a pillanatot, az első perctől kezdve, mert sokkal kisebb volt a nyaralás „féktávolsága”, magyarán az az idő, mire sikerül átváltanunk a hétköznapok őrült robogásáról a szabadság békésebb tempójára. És mert azon sem kellett aggódnunk, hogy a strandon majd egyszer csak megcsörren a telefonunk, mert a főnöknek vagy a kollégának sürgősen szüksége van egy információra a pályázatos projekthez. Eleve nem volt telefonunk, amin a híreket pörgessük vagy az ismerősök idilli utazós fotóit bámuljuk, és bosszankodjunk, mi miért nem vagyunk olyan felhőtlenek, mint amilyennek ők tűnnek.

Fotó: FortepanFotó: Fortepan

Fotó: Fortepan/tmFotó: Fortepan/tm

Akkoriban még tudtunk „semmit tenni.” Gyerekként tulajdonképpen éppen erről szólt a nyár. A körtefa alatti ábrándozásokról, a fűben heverészésről, a hintázásról, a nyugágyban olvasásról. Lehet, hogy elhagyta a szánkat a panasz, hogy unatkozunk, de visszatekintve mégis volt valami csodás ebben az unalomban, mert a végén mégis mindig feltaláltuk magunkat és jó mókákat eszeltünk ki.

Fotó: Fortepan/Magyar RendőrFotó: Fortepan/Magyar Rendőr

Még nem volt meg az a bőség zavara, ami ma, mégis beértük a kevesebbel is: ha nem volt a közelben vízpart, uszoda, és medencét sem engedhettünk meg magunknak, elővettük a gyerekkori mosdatós kádat, teleeresztettük vízzel és abban pancsoltunk.

Fotó: FortepanFotó: Fortepan

A balatoni nyaralás persze óriási buli volt. Bepréselődtünk a Zsiguliba, vagy stoppoltunk, és ha kellően szerencsések voltunk, egy hónapot tölthettünk a nyaralóban, ahonnan egy szál kisgatyában, fürdőruhában, nyakunkban törülközővel, felfújható matraccal és labdával a hónunk alatt, meg hűtőtáskával a kezünkben, strandpapucsban csattogtunk le a strandra. Az egész napot ott töltöttük, este lesülve mentünk haza és másnap ugyanezt ismételtük.

Fotó: Fortepan/Szalay ZoltánFotó: Fortepan/Szalay Zoltán

A nyolcvanas években mintha nagyobb lett volna a szabadság is, és kevesebb a veszély. A szülők még nem sokat aggódtak azon, hova tegyék a gyereket, amíg ők dolgoznak: mentek le a nagyszülőkhöz vagy „kulcsos gyerekek” lettek. Akkoriban természetes volt, hogy tizenéves fiúk és lányok egyedül, illetve bandákba verődve bóklásznak a falu szélén, vagy este az út közepén tollasoznak és rúgják a bőrt.

Fotó: Fortepan/Magyar RendőrFotó: Fortepan/Magyar Rendőr

Fotó: FortepanFotó: Fortepan

Voltak ugyan úttörő és napközis meg ottalvós táborok is, de sokkal kisebb számban, mint ma.

Fotó: Fortepan/Urbán TamásFotó: Fortepan/Urbán Tamás

Fotó: Fortepan/Urbán TamásFotó: Fortepan/Urbán Tamás

Fotó: Fortepan/Urbán TamásFotó: Fortepan/Urbán Tamás

Fotó: Fortepan/Urbán TamásFotó: Fortepan/Urbán Tamás

És akkor indultak útjukra az első fesztiválok és elődjeik. Negyven évvel ezelőtt például újhullámos együttesek fesztiválját tartották a Magyar Hajó- és Darugyár Balatonfüredi Gyáregységének üzemcsarnokában többek között olyan később híressé vált zenekarokkal, mint az Omega. A fiatalok éppúgy odaverődtek az egész országból, mint ma a VOLT-ra, csak éppen az se zavarta őket, ha a vasútállomáson kellett aludniuk.

Fotó: Fortepan/Urbán TamásFotó: Fortepan/Urbán Tamás

Fotó: Fortepan/Urbán TamásFotó: Fortepan/Urbán Tamás

Apropó, szállás. A nyolcvanas években még nem sokan engedhették meg maguknak a szállodai ellátást – nem is volt belőlük olyan sok. Voltak helyettük viszont pártüdülők meg kempingek, és nem derogált magunknak elkészíteni a szendvicset. Talán valahol buli volt ez is, mint ahogy az ma a lakókocsis utazóknak.

Fotó: Fortepan/Szalay TamásFotó: Fortepan/Szalay Tamás

Fotó: FortepanFotó: Fortepan

Már csak azért is, mert a kempingben remekül lehetett új ismerősöket szerezni, nagy kártyapartikat tartani, bográcsozni, közösségi életet élni. Akkoriban eleve az egész nyaralás sokkal közösségibb volt: családok, barátok, közeli és távoli rokonok, unokatestvérek és keresztszülők, fiatalok és idősek együtt szórakoztak a Balatonnál, és a felnőttek is ugyanúgy kivették a részüket a mókázásból.

Fotó: Fortepan/Szalay ZoltánFotó: Fortepan/Szalay Zoltán

Persze, a nyolcvanas években sem volt minden felhőtlen szórakozás. Voltak dolgok, amikről le kellett mondanunk, és akkoriban ez igenis fájt, az unalom sem volt olyan üdítő mindig, bandázás sokan már akkor is a tévét bámulták, vagy éppen a háziállatok meg a kert körül segítettek és a nagy szabadságnak is megvoltak olykor az árnyoldalai. Mégis. Dübörgő mindennapjainkban jó lenne valamit visszahozni abból az egyszerűbb, lassabb és összetartóbb világból.

Bertalan Melinda
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.